αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικός πόλεμος...



«Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο… ψηφιακό πόλεμο. Ανάλογο με αυτόν που έγινε στις ΗΠΑ. Αντιμέτωπη με μια επίθεση σχεδιασμένη να σπείρει αμφιβολίες, διχόνοια, και να υποσκάψει τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ιδού ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα: Στην κορύφωση της καταλανικής αποσχιστικής κρίσης, η ανάλυση πέντε εκατομμυρίων μηνυμάτων που αναρτήθηκαν στα σόσιαλ μίντια για την Καταλονία μεταξύ 29/9 και 5/10, απέδειξε ότι μόλις το 3% εξ αυτών προέρχονταν από πραγματικά προφίλ χρηστών εκτός των ιντερνετικών δικτύων της Ρωσίας και της Βενεζουέλας. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας αναφοράς που ετοίμασε και παρουσίασε ο Javier Lesaca, επισκέπτης καθηγητής στη σχολή ΜΜΕ του πανεπιστημίου George Washington…

Υπάρχουν κι άλλα. Το 32% των μηνυμάτων που εξετάστηκαν προέρχονταν από την Βενεζουέλα, από λογαριασμούς συνδεδεμένους με το καθεστώς Μαδούρο. Το 30% ήταν από ανώνυμους λογαριασμούς αποκλειστικά αφιερωμένους στο περιεχόμενο των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ Russia Today και Sputnik. Ένα 20% προέρχονταν από bots, και ένα 10% από τους επίσημους λογαριασμούς των δυο ανωτέρω ρωσικών μέσων.

Την ίδια εποχή, οι γεωγραφικές πληροφορίες που παρείχαν τα σόσιαλ μίντια όπως το Twitter  και το Facebook, δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα. Αν εξαιρέσουμε την Ισπανία, το 13% από εκείνους που μοιράζονταν τις αναρτήσεις του Russia Today σχετικά με το παράνομο δημοψήφισμα της Καταλονίας προέρχονταν από την Βενεζουέλα.

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες η ισπανική εφημερίδα El País ανέφερε την 11/11/17 ότι «το ρωσικό μέσο χρησιμοποίησε λογαριασμούς στην Βενεζουέλα για να μεγεθύνει την κρίση της Καταλονίας». 

Μερικές ώρες αργότερα η ισπανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι διαθέτει βάσιμες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι μεγάλος αριθμός μηνυμάτων στο διαδίκτυο που τάσσονταν υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας προέρχονταν από ρωσικό έδαφος. Το αν υπήρχε και εμπλοκή της Βενεζουέλας δεν διευκρινίστηκε».

                              (Απόσπασμa άρθρου του Dealy Beast -απόδοση S.A)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...