«Μπορεί το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου να παραμένει αβέβαιο και κανείς αρμόδιος να μη δίνει σαφή απάντηση για το εάν και πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, οι καταναλωτές ωστόσο θα αρχίσουν από την 1η Ιουλίου να πληρώνουν. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,939 δισ. ευρώ. Από αυτά 647 εκατ. είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα υπόλοιπα θα ανακτηθούν από τους καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου σε ορίζοντα 35ετίας και σε αναλογία 37%-63% αντιστοίχως. Αυτό προβλέπει η διακρατική συμφωνία που ενέκριναν οι ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών.
Για το 2025 ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να
ανακτήσει από τους καταναλωτές της Ελλάδας 14,6 εκατ. ευρώ που θα περάσει στους
λογαριασμούς ρεύματος ως χρέωση χρήσης δικτύου, μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους
και το άλλο 50% θα μεταφερθεί για την επόμενη χρονιά.Οι καταναλωτές της Κύπρου,
πάντως, δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για το έργο το 2025 και για όλη την
περίοδο κατασκευής του αλλά το ποσό θα καταβληθεί από τα έσοδα από τις
δημοπρασίες ρύπων, όπως δεσμεύτηκε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με απόφασή
του στις 17 Σεπτεμβρίου 2024».
(Moneyreview.gr)
«Τι συμβαίνει με τις αυτοκτονίες σε βρετανικά πανεπιστήμια;Είναι η πρώτη στο είδος της έρευνα του βρετανικού Υπουργείου Παιδείας με στόχο τα πανεπιστήμια της Αγγλίας να εντείνουν τις προσπάθειες πρόληψης αυτοκτονιών των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το υπουργείο εξέτασε 169 περιπτώσεις αυτοκτονιών και σοβαρών αυτοτραυματισμών σε διάστημα μόλις ενός έτους και συγκεκριμένα του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.Τα περιστατικά αναφέρθηκαν από 73 πανεπιστήμια της Αγγλίας.
Μεταξύ άλλων,
διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ¼ των περιστατικών αυτοκτονιών όπου η τοποθεσία ήταν
γνωστή, έγιναν σε καταλύματα των πανεπιστημίων και ότι οι οικογένειες είχαν ως
επί το πλείστον αποκλειστεί από τις διαδικασίες. Παράλληλα, στο 70% των
περιπτώσεων ενώ υπήρξε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες υποστήριξης του εκάστοτε
πανεπιστημίου δεν έγινε τίποτε ώστε να αποτραπούν. Ως αποτέλεσμα, η έκθεση
προχώρησε σε 19 συστάσεις προς τα πανεπιστήμια».
(Dw.com)
«Μετά την πολιτική «χυλόπιτα» που έφαγε για την ευφάνταστη πρότασή του να μεταφέρουν επιδοτούμενα ταξί τούς μεθυσμένους οδηγούς τα Σαββατοκύριακα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης επανήλθε με μια πιο συνετή εναλλακτική, να εξεταστεί δηλαδή κατά πόσον είναι εφικτή η 24ωρη λειτουργία του μετρό, έστω πιλοτικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.Ποιος όμως μετακινείται τακτικά με ΜΜΜ ξέρει ότι η ιδέα είναι μαξιμαλιστική, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ πιο επείγοντα προβλήματα: αραιά δρομολόγια που δεν ανταποκρίνονται καν στο προκαθορισμένο πρόγραμμα κι ενώ οι τουρίστες αυξάνονται ήδη, έλλειψη κλιματισμού, παλιοί συρμοί και οχήματα».
(Ξ.Κουναλάκη-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου