αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Απόψεις...

 

«Θα σας θυμίσω μια ωραία ιστορία απ’ τα παλιά, αλλά για να το κάνω χρειάζεται να ξεκινήσω τεχνοκρατικά. Ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Τα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για να μην μπερδεύω τους μη-οικονομολόγους κι επειδή αυτό το ισοζύγιο είναι συνδυασμός πεντέξι επιμέρους ισοζυγίων, η Ελλάδα εισάγει πολύ περισσότερα απ’ όσα εξάγει. Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο, 35 δισ. ευρώ από τα λεφτά μας πετάνε στο εξωτερικό. Δεν παράγουμε (για να καταναλώσουμε και να εξάγουμε), εισάγουμε όμως τα πάντα. Από πατάτες μέχρι αυτοκίνητα, κι από ξηρούς καρπούς μέχρι όπλα.

Το μοντέλο αυτό είμαι μακροπρόθεσμα θνησιγενές για μας. Αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε κάτι που έχει ζήτηση στο εσωτερικό και στον έξω κόσμο, δεν έχουμε καμιά ελπίδα ως οικονομικός χώρος. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας. Εντάξει, έρχεται κόσμος για να αγοράσει ήλιο και θάλασσα, πλην αυτό ούτε φτάνει, ούτε είναι διατηρήσιμο εμπορικό προϊόν για να είμαστε βέβαιοι για τον πλούτο μας τις επόμενες δεκαετίες, πόσο μάλλον πεντηκονταετίες. Κι εδώ έρχεται η ωραία ιστοριούλα μας».

                                                                     (Δ. Καμπουράκης-liberal.gr)

«Μια από τις ερωτήσεις που δέχομαι συχνά τον τελευταίο καιρό είναι αν όντως η ελληνική οικονομία πάει τόσο καλά όσο το παρουσιάζει η κυβέρνηση και αμφισβητεί η αντιπολίτευση.Η απάντηση είναι κατ’ αρχάς θετική. Στα 40 χρόνια δημοσιογραφίας στο οικονομικό και χρηματιστηριακό ρεπορτάζ σε σπάνιες περιόδους είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ το ΑΕΠ και τα εισοδήματα να αυξάνονται και το χρέος να μειώνεται. 

Η Ελλάδα μετά το 2020 πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της Ελλάδας των τελευταίων 50 ετών. Η μοναδική περίοδος που η οικονομία της χώρας πήγαινε καλύτερα ήταν αμέσως μετά τον πόλεμο στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μέχρι την πετρελαϊκή κρίση και την έλευση του πληθωρισμού. Το ΑΕΠ τον χρόνο που πέρασε διαμορφώθηκε στα 237,5 δισ. ευρώ και το χρέος στα 364,8 δισ. ευρώ ή το 153,6% του ΑΕΠ έναντι 197,3% το 2021 όταν το ΑΕΠ ήταν στα 184 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως το ΑΕΠ το 2024 μόλις ξεπέρασε το επίπεδο που είχε φτάσει πριν τη χρεοκοπία του 2010. Υπάρχει λοιπόν μια χαμένη 15ετία.Αν δεν είχε παρεμβληθεί η χρεοκοπία ένα ΑΕΠ της τάξης των 230 δισ. ευρώ το 2009 με ανάπτυξη π.χ. 2% το χρόνο μετά από 15 χρόνια θα είχε ξεπεράσει τα 310 δισ. ευρώ.Χάσαμε λοιπόν 15 χρόνια και μερικές εκατοντάδες δισ. από το άθροισμα της ανάπτυξης που χάσαμε».

                                                                               (Κ. Στούπας-liberal.gr)

«Έχετε προσπαθήσει να βρείτε εργάτες; Σερβιτόρους; Μηχανικούς για έργο κατασκευής ή τεχνολογίας; Οι μελέτες λένε ότι λείπουν σήμερα 300.000 εργαζόμενοι από ουκ ολίγους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Πού θα τους βρούμε όσο η χώρα μικραίνει και γερνάει; Πουθενά, τουλάχιστον όσο κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν αντέχει να «βλέπει» πέρα από την τετραετία

                                                                            (Στ. Σοφιανός –protagon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...