αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Από τη Χαλκιά στον Τεντόγλου...

 

«Πόσο απέχει η Ελλάδα του 2022 από την Ελλάδα του 2004; Δεκαοκτώ χρόνια, που μεταφράζονται σε μια περίοδο ξεσαλώματος, μιαν άλλη περίοδο ταπεινωτικής οικονομικής κατάρρευσης, που συνοδεύτηκε από την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών και τον κίνδυνο να χαθεί το ευρωπαϊκό μας κεκτημένο, δεκαοκτώ χρόνια που τα συμβολίζουν καλύτερα απ’ όλα τα σάπια κτίσματα της ναρκισσιστικής αλαζονείας του καιρού εκείνου. Την απόσταση, όμως, από το τότε στο τώρα νομίζω ότι την εκφράζουν καλύτερα οι δηλώσεις δύο πρωταθλητών μας. 

Στο τότε η Φανή Χαλκιά, χρυσό στα 400 μ. εμπόδια, η οποία μετά τη νίκη της είχε αποφανθεί πως «είναι στο DNA του Ελληνα η πρωτιά». Δεύτερο απόφθεγμα εθνικής διέγερσης μετά εκείνο το περίφημο «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο» της Πατουλίδου. Τη ζητούσε η εποχή αυτού του τύπου την έπαρση. Πόση απόσταση χωρίζει το DNA της Χαλκιά από τη μνημειώδη δήλωση του Τεντόγλου μετά τη νίκη του; Ευχαρίστησε το κορίτσι του, που του σπάει τα νεύρα και τον κάνει να πηγαίνει στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάει. 

Σαν να γίναμε πιο ρεαλιστές. Σαν να καταλάβαμε την πραγματική θέση μας στον κόσμο. Το πρώτο ενικό πρόσωπο δεν σημαίνει απαραιτήτως αλαζονεία ή υπερφίαλο εγωισμό. Οπως και το πρώτο πληθυντικό δεν σημαίνει απαραιτήτως σεμνότητα και σεβασμό. Πώς φτάσαμε από τη Χαλκιά στον Τεντόγλου; 

Το 2004 έδειξε τα όρια της Ελλάδας του «σκυλάδικου». Μιας Ελλάδας μεθυσμένης από τον εαυτό της, που κατανάλωνε χρήμα χωρίς αντίκρισμα, όπως καταναλώνει μπόμπες. Μιας Ελλάδας που φοβόταν την πραγματικότητα και οχυρωνόταν πίσω από φαντασιώσεις, όπως το DNA της πρωτιάς. Η Ελλάδα αυτή ηττήθηκε. Την απαξίωσε ο ίδιος της ο εαυτός. 

Παιδιά σαν τον Τεντόγλου, παιδιά που πιστεύουν στην ειλικρίνεια της προσπάθειας, δείχνουν τον δρόμο. Καθήκον της ελληνικής παιδείας είναι να τα ανακαλύψει σε όλους τους τομείς και να κάνει ό,τι μπορεί για να τα αναδείξει».

(Απόσπασμα άρθρου του Τ.Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΕΜΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...