«Σας πληροφορώ ότι η εργαλειοποίηση από την Τουρκία των προσφύγων και των μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι σημερινή υπόθεση ούτε χθεσινή αλλά έχει προϊστορία τουλάχιστον 30 ετών (δηλ. τουλάχιστον όσο την παρακολουθώ, στην πραγματικότητα είναι ακόμη παλιότερη). Όσοι λοιπόν ασχολούνται σοβαρά με το προσφυγικό ζήτημα γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, απλά τον κάνουν γαργάρα.
Από το 2005 που εντάχθηκε η Βουλγαρία στην ΕυρωπαΪκή Ένωση, θα περίμενε κανείς να επιλέγεται από τα κυκλώματα διακίνησης και ο 'βουλγαρικός διάδρομος" που αντικειμενικά παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως η απουσία φυσικών εμποδίων στα σύνορα (ο Έβρος στρίβει προς τα δυτικά περίπου στο ύψος της Ανδριανούπολής), καθώς και η συντομότερη απόσταση από τον τελικό προορισμό που είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εις μάτην όμως, αφού το τουρκικό κράτος ελέγχει πλήρως τη διακίνηση αυτών των πληθυσμών εδώ και δεκαετίες.
Οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι οι μετακινήσεις αυτές μπορούσαν να τους αποφέρουν μεγάλα έσοδα, να αυξήσουν το γεωπολιτικό τους βάρος και τις δυνατότητες εκβιασμών έναντι των δυτικών εταίρων τους και, βεβαίως, να χρησιμοποιηθούν ως όπλο καταπόνησης, επιβάρυνσης, προπαγάνδας (κυρίως αυτό!) σε βάρος των Ελλήνων.
Ως προς το τελευταίο, μπορούσαν βέβαια να υπολογίζουν στη σταθερά ευνοϊκή στάση των δυτικών ΜΜΕ απέναντί τους (τα οποία επηρεάζουν, απειλούν, εκφοβίζουν κλπ. με διάφορους τρόπους), αλλά σήμερα πλέον και στη στάση πολλών διαμορφωτών της κοινής γνώμης της Ελλάδας που σπεύδουν πάντοτε να υιοθετήσουν τη λιγότερο ευνοϊκή για την πατρίδα τους εκδοχή των γεγονότων οποτεδήποτε προκύπτει κάποιο συμβάν σε μετακινήσεις μεταναστών.
Όπως μου τόνιζε παλιός Γερμανός φίλος και συνάδελφος: "Είναι πολύ εύκολο
να βρεις έναν Ελληνα που κατηγορεί μετά μανίας την πατρίδα του και τους
συμπατριώτες του. Θα δυσκολευτείς πολύ όμως να βρεις έναν Τούρκο που κάνει το
ίδιο και συνήθως θα πρόκειται για Κούρδο.....".
(Nikos Hlepas- ευρωπαϊστές f/B)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου