αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Το Ολοκαύτωμα και οι Παλαιστίνιοι...


«Στην Ελλάδα πέρασε μάλλον στα «ψιλά» το επεισόδιο που προκλήθηκε στη Γερμανία όταν ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, μπροστά στον καγκελάριο Σολτς, δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν 50 ολοκαυτώματα από τους Ισραηλινούς. Οπως ήταν φυσικό προκλήθηκε σάλος, με τον ίδιο τον καγκελάριο να δηλώνει πως «η Γερμανία δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή του Ολοκαυτώματος σε κοινοτοπία».

Ομως αυτά που είπε ο Μαχμούντ Αμπάς για το Ολοκαύτωμα αποτελούν την πάγια θέση των μετριοπαθών Παλαιστινίων, καθώς οι ακραίοι επιχαίρουν γι’ αυτό και το λένε δημοσίως. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει η εξόντωση βιολογική, οικονομική και κοινωνική εκατομμυρίων Εβραίων μπροστά σε ακρότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου; 

Ως γνωστόν, οι Εβραίοι της Ευρώπης ζούσαν ειρηνικά μέσα στις τοπικές κοινωνίες –μικρές ή μεγάλες– σεβόμενοι τους νόμους, χωρίς να προκαλούν. Οι επιτυχημένες οικονομικές τους δραστηριότητες έφεραν στην επιφάνεια τον φθόνο κάποιων συμπολιτών τους κι έτσι, κυρίως στην τσαρική Ρωσία και στην Ανατολική Ευρώπη, έγιναν θύματα πογκρόμ. 

Σε αυτό συνετέλεσαν και οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες που επικρατούσαν τότε σε αυτές τις κοινωνίες. Ο αντισημιτισμός, που αναπτύχθηκε πρώτα στη Γαλλία και ακολούθως στη Γερμανία με την τραγική κατάληξη, είναι γεγονότα γνωστά. Από την άλλη πλευρά, οι Αραβες τρεις φορές επιτέθηκαν στο Ισραήλ και τις τρεις φορές ηττήθηκαν. Μάλιστα, οι πόλεμοι του 1948 και του 1967 δεν αφορούσαν διευθέτηση συνόρων, αλλά την πλήρη εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. 

Για τους Ισραηλινούς ήταν πόλεμοι εθνικής επιβίωσης. Συνεπώς, τι σχέση μπορεί να έχει η μαζική εξόντωση 6.000.000 Εβραίων με τις ακρότητες που έγιναν σε δύο χωριά το 1948 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου;Το γεγονός ότι αυτές τις δηλώσεις τις έκανε ο Αμπάς στη Γερμανία φανερώνει πως, πέραν όλων των άλλων, δεν έχει συναίσθηση της έννοιας της ιστορικής κληρονομιάς, του φορτίου που κουβαλούν στις πλάτες τους όλοι οι λαοί. 

Και ο γερμανικός λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τα πεπραγμένα των προηγούμενων γενεών κατά την περίοδο 1933-1945. Το Ολοκαύτωμα ήταν και παραμένει ένα μοναδικά αποτρόπαιο γεγονός, ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου, αν και έχουν περάσει σχεδόν οκτώ δεκαετίες από τότε».

                                                       (Αρθρο του Σ.Μουμτζή από το liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...