αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Απόψεις...

 

«Σχεδόν πλήρως με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχει εξομοιωθεί η Ελλάδα όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας εύρεσης στέγης όπως και το πόσο ακριβό εγχείρημα αυτό αποτελεί. Όσοι, άλλωστε, προσπαθούν να βρουν φοιτητικό σπίτι αυτές τις ημέρες θα έχουν διαπιστώσει ότι ούτε ποιοτικά ακίνητα υπάρχουν ούτε προσιτά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πακέτο μέτρων προκειμένου οι νέοι έως 29 ετών να είναι σε θέση να βρουν διαμέρισμα σε προσιτά ενοίκια. 

Όπως δηλαδή, έχει γίνει γνωστό, εκτιμάται ότι θα χορηγείται χρηματοδότηση έως 25 χιλ. ευρώ, με τη μορφή, είτε της κρατικής επιχορήγησης, είτε χαμηλότοκων δανείων, για την ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κάποιος να νοικιάσει διαμέρισμα με μίσθωμα χαμηλότερο από 550-600 ευρώ, ακόμη κι αν το ακίνητο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Λόγω της μεγάλης ζήτησης και της ιδιαίτερα περιορισμένης προσφοράς, οι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακριβά ακόμη και ακίνητα που είναι σε κακή κατάσταση. 

Μία ακόμη συνιστώσα της στεγαστικής κρίσης αφορά το γεγονός ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα υποχώρησε, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια και κυμαίνεται πέριξ του 73%. Να σημειώσουμε ότι το 2011 τα νοικοκυριά που κατοικούσαν σε ιδιόκτητη κατοικία είχαν αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο (ή κατά 48,2%) έναντι του 1981 και κατά 620 χιλ. (ή κατά 25,9%) έναντι του 1991. Συνολικά, η αύξηση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα στη δεκαετία του 2000 ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι στις δύο προηγούμενες δεκαετίες».

                                                                                   (Γ. Μίχας- protagon.gr)

«Οδεύουμε προς σιωπηρή κατάργηση των δημοσιονομικών κανόνων. Η δεδομένη ανάγκη αλλαγής των κανόνων κρατικής στήριξης για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος λουκέτων όσο διαρκεί η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, ανοίγει το δρόμο για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ Βορρά-Νότου για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στο μέλλον. Η Γερμανία θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης που θα συμμορφώνεται με το πλαίσιο για δαπάνες και έλλειμμα το 2024, ενώ η επαναφορά των αυστηρών δημοσιονομικών που ίσχυαν πριν την πανδημία, μοιάζει απίθανη τα επόμενα χρόνια».

                                                                                (Κ. Μαριόλης- Liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...