αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Απόψεις...

 

«Μέχρι πέρυσι, οι πρυτάνεις συνωστίζονταν έξω από το γραφείο των υπουργών Παιδείας επειδή κανένας υπουργός δεν είχε φροντίσει να βάλει κανόνες στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Ηταν στην κρίση του εκάστοτε υπουργού, που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο άσκησης εξουσίας. Η Νίκη Κεραμέως προτίμησε να στερηθεί αυτή την εξουσία για να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των πρυτάνεων και τη δική της. Εβαλε για πρώτη φορά ορθολογικούς, διαφανείς, αναπτυξιακούς κανόνες για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. 

Νομίζετε ότι εισέπραξε ευγνωμοσύνη; Απατάσθε. Εισέπραξε το ανάθεμα, ακόμα και από πρυτάνεις, διότι οι κανόνες ήταν… νεοφιλελεύθεροι. Το προηγούμενο καθεστώς της αυθαιρεσίας και των ρουσφετιών βόλευε κάποιους περισσότερο.

Το ίδιο έργο παίζεται τώρα με τον νόμο-πλαίσιο που η υπουργός παρουσίασε την Τετάρτη. Η στήλη πιστεύει ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, παρά τα πισωγυρίσματα, πορεύεται προς την πρόοδο. Οπως είπε η Αννα Διαμαντοπούλου: «Οποια χώρα δεν μεταρρυθμίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι καταδικασμένη να μείνει εκτός των παραγωγικών εξελίξεων». Ορισμένοι θέλουν να αυτοκτονήσουμε. Θα τους αφήσουμε;»

                                                             (Δ. Γουσέτης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Eχει απόλυτο δίκιο η κ. Βάσω Κιντή στην κριτική της για το νομοσχέδιο-πλαίσιο των ΑΕΙ. Το υπουργείο προωθεί έναν φαύλο κύκλο διοίκησης: «Ενα μικρό συμβούλιο από έξι εσωτερικά και πέντε εξωτερικά μέλη, με πρόεδρο τον ίδιο τον πρύτανη, που θα είναι ένας εκ των εσωτερικών μελών! Δηλαδή, ο πρύτανης που διοικεί θα λογοδοτεί στον εαυτό του!» («Αλλη μία ήττα για μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ», «Καθημερινή», 29.5.2022).

Oμως, ας μη στενοχωριέται η καλή καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Νόμος είναι θα περάσει. Δεν εννοούμε ότι «θα περάσει από τη Βουλή». Eτσι κι αλλιώς, οι συντεταγμένες πλειοψηφίες περνούν όλους τους νόμους και οι βουλευτές μας –ίσως και λόγω φόρτου εργασίας, αφού πρέπει να ρυθμίζουν τα πάντα, από τα επαγγελματικά δικαιώματα των «συνοδών σε ανελκυστήρα» μέχρι τις υπερεξουσίες των πρυτάνεων– ψηφίζουν ό,τι προτείνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Oταν λέμε «νόμος είναι θα περάσει», εννοούμε ότι οι ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής ακόμη και από εκείνο των κυβερνήσεων».

                                                                (Π. Μανδραβέλης-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...