αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Απόψεις...

 

 «Όλες οι ιστοσελίδες στην Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας «έπεσαν» στις 2:43 μ.μ., την 30η του Μαΐου. Για τα επόμενα 59 λεπτά, οποιοσδήποτε προσπαθούσε να συνδεθεί στο διαδίκτυο, δεν κατάφερνε ούτε να καλέσει τους αγαπημένους του, ούτε να ενημερωθεί, ούτε να ποστάρει στα social media. Όταν μετά από λίγο αποκαταστάθηκε η σύνδεση, αν και τα πάντα έμοιαζαν φυσιολογικά, στην πραγματικότητα όλα είχαν αλλάξει. Και αυτό γιατί, όλη η... ροή του διαδικτύου περνούσε από έναν ρωσικό πάροχο υπό το άγρυπνο «βλέμμα» της πανίσχυρης μηχανής λογοκρισίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία διαθέτει ένα τεράστιο σύστημα λογοκρισίας και επιτήρησης στο Διαδίκτυο, το οποίο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο «διαδικτυακής αποκοπής» από τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρει το Wired. Το σύστημα αυτό (γνωστό ως SORM) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση των email, την παρακολούθηση μηνυμάτων αλλά και κάθε μορφής επικοινωνίας. 

Εμπόδιο στην κατάληψη ολόκληρου του δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των - υπο πολιορκία- Ουκρανών φαίνεται πως αποτέλεσε ο Ίλον Μάσκ αφού μέσω του δορυφορικού ίντερνετ της Starlink λειτουργεί ως «γραμμή ζωής» καλύπτοντας τόσο τις επικοινωνίες των Ουκρανών στρατιωτών όσο και των πολιτών που παραμένουν στη χώρα».

                                                                (Όλγα Μπαλαφούτη-liberal.gr )

«Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η δημοκρατία και οι θεσμοί λειτουργούν, οι ηγέτες λογοδοτούν στις κάλπες και οι λαοί επιβάλλουν, μέσω αυτών, ανάγκες, επιθυμίες και βούληση, ετοιμάζονται να συνθηκολογήσουν με τη Μόσχα. Η διατήρηση της ευρωπαϊκής ευημερίας είναι ο ντορβάς μέσα στον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραχώσει τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. 

Στο δίλημμα «διακοπές και αυθόρμητα τριήμερα» ή «συντριβή του ρωσικού αναθεωρητισμού και του απολυταρχισμού», οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν αντέχουν, όπως τουλάχιστον δείχνουν πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης. Ένα «ναι μεν» αλλά μπαίνει στην εξίσωση όσο ο πόλεμος διαρκεί. Η Ουκρανία και ο Ζελένσκι βοηθήθηκαν στο να αναβαθμίσουν τη σφεντόνα τους, αλλά μέχρι εκεί».

                                                                         (Κ.Γαλανού- liberal.gr)

«Στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία η συμμετοχή ανήλθε στο 48%. Είναι φανερό πως μια τόσο χαμηλή συμμετοχή εγείρει προβλήματα πολιτικής νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος ότι οι απέχοντες δεν δικαιούνται να αμφισβητούν δεδομένα που προκάλεσε η αποχή τους. Ας ψήφιζαν! 

Στο μέλλον θα φανεί αν η περίοδος που ζούμε μοιάζει με την περίοδο του Μεσοπολέμου, τότε που οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονταν υπό δοκιμασία. Η οικονομική κρίση είχε ταυτισθεί σε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών με τη συγκεκριμένη μορφή πολιτεύματος, ενώ παράλληλα υπήρχαν τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος που δραστηριοποιούνταν για να ανατρέψουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες».

                                                                     (Σ.Μουμτζής-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...