αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Η φύση, δίνει τη λύση...

 



«Γνωρίζομεν ότι κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του». Αυτή η φράση των Αθηναίων που διαπραγματεύονταν την παράδοση των Μηλίων το 416 π.Χ. παρμένη από την Ιστορία του Θουκυδίδη (μετ. Ελευθερίου Βενιζέλου) αποτελεί το ψωμοτύρι της «ρεαλιστικής» θεώρησης των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής. 

Το ίδιο τροπάρι επικαλούνται όσοι ανυπομονούν να δουν τους Ουκρανούς να συνθηκολογούν και να υποτάσσονται στην ισχύ της Ρωσίας του Πούτιν. Λιγότερο μνημονεύεται η απάντηση των Μηλίων: «Είναι προφανές ότι ημείς που είμεθα ακόμη ελεύθεροι θα απεδεικνύαμεν πολλήν ταπεινότητα και αναδρίαν, εάν δεν εδοκιμάζαμεν τα πάντα προτού γίνωμεν δούλοι». Την ίδια απάντηση έδωσαν οι Ουκρανοί εκπλήσσοντας τη διεθνή κοινή γνώμη, και ασφαλώς τον Πούτιν».

                                                                     (Γ. Βούλγαρης- ΤΑ ΝΕΑ)  

«Η απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία φέρνει στο προσκήνιο τον αφρικανικό ήλιο. Οι δυνατότητες παραγωγής και μεταφοράς «πράσινης» καθαρής ενέργειας από Σαχάρα και Β.Αφρική είναι τεράστιες. Μόνο στην Αίγυπτο, η παραγωγή ΑΠΕ πρόκειται να αυξηθεί από τα 5,8 GW σήμερα στα 61 GW το 2035.Το κόστος της ; Υπολογίζεται έως και 50% φθηνότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. 

Το υλικό επομένως υπάρχει. Μένει να σχεδιαστούν και τα υποβρύχια έργα που θα μεταφέρουν την ενέργεια. Από την Τυνησία, την Αλγερία, την Λιβύη μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εξετάζονται projects ηλεκτρικών διασυνδέσεων πολλών δισ ευρώ με Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Σε αυτή την συγκυρία, η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μια από τις γέφυρες μεταφοράς πράσινης ενέργειας από Αφρική και Μέση Ανατολή. 

Στην Αίγυπτο λειτουργεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, τέταρτο στην παγκόσμια κατάταξη το Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το pv-magazine. Το Benban Solar Park, όπως ονομάζεται, έχει ισχύ 1.650 MW και αποτελεί δείγμα της ραγδαίας αναπτυσσόμενης αγοράς ηλιακής ενέργειας στην Β. Αφρική. 

Το τοπίο εξελίσσεται δυναμικά, καθώς οι τιμές των φωτοβολταϊκών πέφτουν και τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας γίνονται προφανή ακόμη και σε χώρες, όπου τον τόνο στην ενέργεια έδιναν - και δίνουν- τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως η Αίγυπτος».

                              (Απόσπασμα άρθρου του Γ.Φιντικάκη από το liberal.gr)


                                Ολλανδία-Αιολικό πάρκο και τουλίπες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...