@ Ολική επαναφορά των τιμών του «μαύρου χρυσού» στα προ της πανδημίας επίπεδα έχει προξενήσει η ακραία κακοκαιρία στο Τέξας, καθώς προκαλεί διακοπές στην προσφορά από το μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστολιθικού πετρελαίου της Αμερικής, ενώ παράλληλα κλείνουν οδικές αρτηρίες και σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η κακοκαιρία συμπίπτει με μια πολύπλευρη συγκυρία που ωθεί ανοδικά τη ζήτηση για πετρέλαιο και τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και σκιαγραφεί πόσο εύθραυστος μπορεί να αποδειχθεί ο μηχανισμός της προσφοράς.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αμερική, η ζήτηση
αυξάνεται διαρκώς και τα διυλιστήρια της υπερδύναμης επεξεργάζονται τον
μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου των τελευταίων 11 μηνών. Ο λόγος είναι βέβαια ότι
προεξοφλούν εκτίναξη της ζήτησης μέσα στο καλοκαίρι όταν θα έχει προχωρήσει
σημαντικά η εμβολιαστική διαδικασία. Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ασκήσει
πιέσεις για να προωθήσει το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της
αμερικανικής οικονομίας που εκτιμάται πως θα βοηθήσει να διατηρηθούν
εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.
(Ν.Κωνσταντάρας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Αν υπογειοποιούσαμε και τα 240.000 χιλιόμετρα καλωδίων σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς της χώρας, σε σημερινές τιμές, αυτό θα στοίχιζε πάνω από 18 δισ ευρώ. Όσο ένα ΕΣΠΑ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το σύνολο των επιδοτήσεων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 16 δισ. ευρώ. Σαν σενάριο θα ήταν το ιδανικό, θα τελείωνε η κουβέντα ποιος είναι αρμόδιος από τη στιγμή που το δέντρο αγκαλιάζει καλώδια ηλεκτροδότησης, γιατί ο δήμος δεν μετακίνησε το κλαδί, τι κάνει η Περιφέρεια και όλη αυτή γραφειοκρατική καχεξία που ζούμε τις τελευταίες ώρες.
Για να αντιληφθεί κανείς
ποια είναι τα κόστη, σήμερα η κατασκευή ενός χιλιομέτρου δικτύου Μέσης Τάσης
στο εναέριο δίκτυο στοιχίζει 30.000 ευρώ. Αν αυτό γίνει υπόγειο το κόστος
εκτινάσσεται στα 100.000 ευρώ. Δυόμισι φορές πάνω. Αρχαιολογική υπηρεσία,
αλληλοκάλυψη με άλλα δίκτυα, ύδρευσης, αποχέτευσης, οπτικών ινών, φυσικού
αερίου, καυγάδες με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων για χίλιους δύο λόγους, θα
βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη με το που θα ξεκινούσαν οι εκσκαφές».
(Γ. Φιντικάκης-liberal.gr)
«Μας ενθουσιάζουν οι «έκτακτες καταστάσεις». Φουντώνει ο δημοσιογραφικός λυρισμός. «Είδαμε άσπρη μέρα». «Στα λευκά η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη». «Νιφάδες πεταλούδες», «νιφάδες σαν καρύδι». Η καθημερινότητα καταπιέζει τον ποιητή που κρύβουμε μέσα μας. Οι έκτακτες καταστάσεις τον απελευθερώνουν. «Τι ζούμε!». Κι ό,τι ζούμε δεν το έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Θυμάμαι εκείνο το τραγούδι «Μπήκε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα ’χει χάσει». Λες και δεν έρχεται κάθε χρόνο ο χειμώνας. Κι όσο φουντώνει ο λυρισμός τόσο ξεχειλίζει ο θυμός μας. Ψάχνουμε κάποιον να καταγγείλουμε. Ο αριστερός λυρισμός τρέχει να προλάβει. «Η κυβέρνηση έκανε αυτό που ξέρει να κάνει, να κλείνει». Το χιούμορ αναφέρεται στον προληπτικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.
Η απόφαση της πολιτικής προστασίας μάς στέρησε τις ωραίες εικόνες από τις «διπλωμένες νταλίκες», τους αποκλεισμένους οδηγούς, τη βενζίνη που τελειώνει και μαζί της και ο κλιματισμός. Τις καταγγελίες των αποκλεισμένων στην Εθνική Οδό. Για να αντιμετωπισθεί το στερητικό σύνδρομο αναμένεται επίσημη καταγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση έκοψε την Ελλάδα στα δύο. Όπως κάποτε οι αγρότες στον κόμβο της Βιοκαρπέτ, τις Θερμοπύλες της δικής μας ιστορίας. Φίλος με πληροφόρησε ότι ο κόμβος καταργείται. Ελπίζω να προνοήσουν για κάποιο μνημείο, ένα τρακτέρ, μια ψησταριά, κάτι που να μας θυμίζει πως ο τόπος είναι ιστορικός. «Ο,τι δεν κατάφεραν ο Τσιόδρας και ο Χαρδαλιάς, το κατάφερε ο χιονιάς» – α ρε Καρανίκα, τι ιδέες σού δίνω.
Όχι στη «Μήδεια», όχι στις μάσκες, όχι στον κορωνοϊό, όχι
στον σεξισμό, όχι στη δεξιά, όχι στον φιλελευθερισμό, ναι στον εξηλεκτρισμό και
στα κολχόζ, ναι στον σοσιαλισμό. Ιδέες ρίχνω».
(Τ. Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου