αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Balkan ...Me too


«Φοιτήτριες του Αριστοτελείου κατήγγειλαν τις προάλλες σεξουαλική τους παρενόχληση από διδάσκοντες. Πολύ ωραία. «Συναδέλφισσές» τους όμως δεν αρκέστηκαν στη συμπαράσταση. Καθότι φοιτήτριες Φιλοσοφικής, αν δεν κάνω λάθος, είπαν να το φιλοσοφήσουν. Δεν φτάνει να καταγγέλλεις. Πρέπει να ξέρεις και ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν αυτό που καταγγέλλεις. Να βρεις αυτό το υπέροχο «σε τελευταία ανάλυση» της μαρξιστικής σκέψης. Ως εκ τούτου, δημιούργησαν ένα «χάπενινγκ». 

Ακροβολίστηκαν στο κλιμακοστάσιο του πανεπιστημιακού κτιρίου, όρθιες, ευθυτενείς και ακίνητες και η καθεμιά τους κρατούσε από ένα πλακάτ. Το κάθε ένα από αυτά εξέθετε και μια πτυχή του προβλήματος. Όλα μαζί συνέθεταν μια έκθεση ιδεών, ολοκληρωμένων, με θέμα «Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια της σεξουαλικής παρενόχλησης;». Ξεχωρίζω το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου: «Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Πέντε λέξεις που τις διαβάζεις και αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να μην το είχες σκεφτεί. 

Είναι φως φανάρι, αφού εκτός Ε.E. και ΗΠΑ δεν υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Ξέρετε εσείς κίνημα Me too στο Αφγανιστάν; Εκεί οι γυναίκες παραδίδονται οικειοθελώς στις ορέξεις των Ταλιμπάν και αν μετανιώσουν ψεύδονται, άρα αμαρτάνουν και τιμωρούνται διά λιθοβολισμού. Τίποτε τέτοιο δεν συμβαίνει στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η σεξουαλική παρενόχληση να έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. 

Οι φοιτήτριες όμως δεν σταματούν εκεί. Αποκαλύπτουν και άλλα δεινά που ταλανίζουν τη συνύπαρξη αρσενικού – θηλυκού από αρχαιοτάτων χρόνων. Συγκρατώ τον «ανταγωνισμό» και τη «λογική κόστους οφέλους». Για να το λένε κάτι θα ξέρουν.Προσπαθώ να παρακολουθήσω τη σκέψη των συμπαθέστατων ακτιβιστριών του Balkan Me too. Και σκέφτομαι αυτόν τον προπονητή που κατηγορείται για τον βιασμό της εντεκάχρονης αθλήτριας. Τον φαντάζομαι να λέει στον ανακριτή: «Φταίει η πολιτική της Ε.E. Τι να κάνω κι εγώ; Με έπιασε μια λογική κόστους οφέλους και δεν μπόρεσα να κρατηθώ. Υπέκυψα στον ανταγωνισμό». 

Oμως, για να σοβαρευτούμε. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος για να σβήσεις ένα πραγματικό πρόβλημα, από τη γελοιοποίησή του. Οι ακτιβίστριες δεν αντιλαμβάνονται το γελοίον της παρέμβασής τους. Γιατί; Επειδή νομίζουν ότι έτσι είναι τα πράγματα στον κόσμο μας. Επειδή έτσι διδάχθηκαν στο κατηχητικό της Αριστεράς. Δεν χρειάζεται να κουράσεις το μυαλουδάκι σου για να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου. Σου φτάνουν τέσσερις – πέντε αλήθειες που σπάνε τον κώδικα της πραγματικότητας. Αυτές σου ανοίγουν το χρηματοκιβώτιο της ζωής. Φοιτήτριες της φιλοσοφικής είναι. Αναρωτιέμαι πώς σκέφτονται όταν βρεθούν μπροστά σε έναν διάλογο του Πλάτωνα. Κούφια η ώρα θα μου πείτε».

                            (Άρθρο του Τ. Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...