αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Απόψεις...

  

«Το ντεκολτέ του φορέματος ήταν βαθύ. Και έπεσε κάπως βαρύ στα γούστα των φυλάκων του Μουσείου του Ορσέ. Γι’ αυτό και απαγόρευσαν την είσοδο στην κυρία που φορούσε το φόρεμα με το ντεκολτέ. Διαβάζεις την είδηση και απορείς. Μετά βλέπεις και τη φωτογραφία με το «φόρεμα της Εριδος» και απορείς ακόμη περισσότερο. Ενα φόρεμα από αυτά που συναντάς κάθε μέρα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. 

Μετά σκέφτεσαι ότι στο Μουσείο του Ορσέ φιλοξενείται το αριστούργημα του Μανέ «Το γεύμα στη χλόη». Ενα από τα πιο προκλητικά έργα της Ιστορίας της Τέχνης. Δύο ντυμένοι άνδρες κάθονται στη χλόη μαζί με μια ολόγυμνη γυναίκα. Η αντίστιξη ανάμεσα στη γυμνή γυναίκα και τους ντυμένους άνδρες παραμένει ακόμη και σήμερα εντυπωσιακή, καθότι προκλητική και όχι μόνο για την εποχή της. 

Πώς είναι δυνατόν ένα μουσείο που φιλοξενεί τέτοιον πίνακα να απαγορεύει την είσοδο σε μια γυναίκα εξαιτίας του ντεκολτέ της; Ακολουθούν καταγγελίες για «σεξιστική» συμπεριφορά. Δύο ημέρες αργότερα, ακτιβίστριες της ομάδα κρούσης των Φεμέν εισβάλλουν γυμνόστηθες στο μουσείο και φωνάζουν αυτά που συνήθως φωνάζουν. Η διεύθυνση του μουσείου ζητεί συγγνώμη από τη γυναίκα. Εσύ, εν τω μεταξύ, συνεχίζεις να απορείς». 

Διαβάζεις ότι τα τελευταία χρόνια πολλές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας –σαν αυτή που φροντίζει τη φύλαξη του μουσείου– έχουν προσλάβει πολλούς νέους μουσουλμάνους οι οποίοι ακολουθούν τις επιταγές του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Τα στοιχεία τα βρήκα στην επιθεώρηση Valeurs Actuelles και προέρχονται από έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών για την Ασφάλεια. Το επεισόδιο στο Μουσείο του Ορσέ δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Παρόμοια επεισόδια έχουν σημειωθεί σε καταστήματα ανάμεσα σε φύλακες και πελάτισσες».

                                                    (Τ. Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Η κρίση από τον covid-19, φέρνει στην επιφάνεια ένα μεγάλο αριθμό από στρεβλώσεις. Και μια από αυτές είναι το δήθεν Eldorado του χώρου της εστίασης. Είναι δυνατόν η Ελληνική οικονομία να συντηρεί 100.000 επιχειρήσεις εστίασης; Ειδικά όταν από αυτές, “το 95% των επιχειρηματιών (της εστίασης) δεν έχουν καν την πιστοληπτική ικανότητα να πάρουν ένα μικρό δάνειο”. Ένα γεγονός, που αποδεικνύει και πιστοποιεί την μη βιωσιμότητα του μεγαλύτερου ποσοστού των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου».

                                                                          (Κ.Χαροκόπος-liberal.gr) 

«Ο Ελληνας έχει να πολεμήσει από το 1950 (με εξαίρεση λίγων ταγμάτων ή λόχων στην Κορέα και την Κύπρο) και δεν έχει την παραμικρή διάθεση να το κάνει σήμερα, ξαναμπαίνοντας στα παπούτσια των σκληραγωγημένων προπαππούδων του. Το Ισραήλ είναι μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη κοινωνία, με τον γενικό πληθυσμό εκπαιδευμένο, ψυχολογικά προετοιμασμένο και έτοιμο να πολεμήσει οποιαδήποτε στιγμή».

                                                                         (Δ Ευθυμάκης-libaral.gr) 

«Εως το επόμενο καλοκαίρι θα έχει φτάσει η διανομή εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ακόμα και με ένα ποσοστό εμβολιασμού της τάξεως του 60%, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε σχεδόν ολοκληρωτικά την εκθετική εξάπλωση της πανδημίας. Οπότε αισιοδοξώ πως η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά της μείωσης, της δραματικής μείωσης του αριθμού (των κρουσμάτων και των θανάτων) και κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 2022 όλο αυτό το πράγμα θα τελειώσει» δηλώνει ο ιδρυτής της Microsoft».

                                                                                    (Protagon.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...