«Οταν σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια το δεύτερο αεροπλάνο εμβόλισε τον δεύτερο από τους Δίδυμους Πύργους, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για έγκλημα και όχι ατύχημα, αμέσως καταλάβαμε ότι η ζωή μας θα άλλαζε. Οταν στις αρχές αυτού του χρόνου ακούσαμε για έναν νέο κορωνοϊό που εμφανίστηκε σε επαρχιακή κινεζική πόλη, αργήσαμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας θα αλλάζει με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο.
Ο «Πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» που εξαπέλυσαν τότε οι ΗΠΑ συνέβαλε στη φυγή τουλάχιστον 37 εκατ. ανθρώπων από τις εστίες τους, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς έφθασε και στην Ευρώπη, προκαλώντας εξελίξεις που επηρεάζουν τις κοινωνίες πολλών χωρών και την πολιτική πορεία της Ε.Ε.
Στις ΗΠΑ, η κόπωση με τους ατελείωτους πολέμους, μαζί με την απεξάρτηση της χώρας από τις πηγές ενέργειας της περιοχής, οδηγούν σε ολοένα μικρότερη συμμετοχή της μόνης υπερδύναμης στις εξελίξεις στη γειτονιά μας. Ο «πόλεμος διά αντιπροσώπων» των σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων που ακολούθησε, αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή.
Η
πανδημία, όμως, απειλεί όχι μόνο τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, αλλά
και τις χώρες που πρωταγωνιστούν στις «μετά 9/11» εξελίξεις και τις χώρες που
βρίσκονται μακριά από τα μέτωπα.Οι ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα όλων των
κατοίκων του πλανήτη (εργασία στο σπίτι, διόγκωση χρέους και αυξανόμενη
ανεργία, διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών, περιορισμός στις
μεταφορές κ.ά.) οδήγησαν σε κάθετη πτώση της ζήτησης για ενέργεια. Είναι
απρόβλεπτη η πορεία χωρών όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, καθώς
ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ποιες θα είναι οι μακρόχρονες
επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία».
(Ν.Κωνσταντάρας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου