αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Tρίτωσε το καλό!


«Όπως έχουμε γράψει εκατοντάδες φορές η ανάπτυξη και η απασχόληση, δεν πέφτουν από τον ουρανό, για να ταΐσουν τους πεινασμένους στην έρημο. Χρειάζονται επενδύσεις. Χρειάζεται κάποιο άνθρωποι, να διακρίνουν ευκαιρίες, να διακρίνουν σχετικά πλεονεκτήματα, να αναλάβουν το ρίσκο και να αποφασίσουν να επενδύσουν δημιουργώντας εταιρείες, θέσεις εργασίας και ένα οικοσύστημα παράπλευρων συνεργασιών.

Πριν από σχεδόν 12 μήνες, το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, είχε κάνει μια θετικότατη αναφορά στο μήνυμα του Πρωθυπουργού, ότι η εικόνα της «Ελλάδας της κρίσης» αφορά το χτες και ότι μπροστά μας ξετυλίγεται η Ελλάδα των ευκαιριών και των επενδύσεων. Με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να δοθεί στους νέους Έλληνες, η ευκαιρία να αναπτύξουν μια καριέρα εδώ στην Ελλάδα. Και μάλιστα το ARD, είχε προβεί σε ειδική ανάλυση των όσων συνέβαιναν στα Ιωάννινα, χαρακτηρίζοντας την πόλη, σαν τη Silicon Valley της Ευρώπης.

Και όσο και να φαίνεται υπερβολικός αυτός ο χαρακτηρισμός, σημασία έχει, ότι τον είχε κάνει ο CEO της γερμανικής πολυεθνικής ψηφιακής εταιρείας Teamviewer. Η Teamviewer εκτιμώντας ότι στη Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές, ήρθε στα Ιωάννινα, στα οποία βρήκε πολλούς και καλά εκπαιδευμένους και καινοτόμους ανθρώπους. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει με 18 εργαζόμενους, τους είχε κάνει 50 με στόχο να πλησιάσει τις 200 καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης μηχανικών. Είχε προηγηθεί ο ερχομός της P&I Personal & Informatik AG, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας. 

Η εταιρεία προχώρησε στον σχεδιασμό ενός κέντρου καινοτομίας (Innovation Center). Ενός κέντρου που απαιτούσε τη δημιουργία των σχετικών υποδομών, μέσω της εγκαθίδρυσης ενός Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας.Ήταν και πάλι, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και το τοπικό οικοσύστημα των Ιωαννίνων που ευνοούσε την καινοτομία, που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον της P&I Personal & Informatik AG. 

Και δεν είναι λίγο να βλέπει κανείς στο διαδίκτυο και στις τοπικές εφημερίδες της πόλης των Ιωαννίνων, αγγελίες για προσλήψεις αποφοίτων Πληροφορικής ή παρεμφερών κλάδων με καλή γνώση Java ή C# και SQL για το ρόλο του Software Developer, ή με καλή γνώση Linux, SQL και δικτύων για το ρόλο του IT Consultant, ή με γνώσεις SQL για το ρόλο του QA Tester, Software Testing καθώς και Customer Support.

Το καλό τρίτωσε, με την είσοδο της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου BestSecret, στο τεχνολογικό hub των Ιωαννίνων, με στόχο την υποστήριξη και διεθνή ανάπτυξη της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών. Μιας πλατφόρμας που διαθέτει περισσότερα από 5 εκατ. προϊόντα, από 3.000 ισχυρά brand names και κύκλο εργασιών που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ.Η επένδυση της BestSecret, υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν σε βάθος τριετίας θα ανέρχονται στις 70 και θα αφορούν μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Σύμφωνα με ανάλυση του Τάσου Κούτλα που είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων Ευρώπης στην FFW, υπολογίζεται πως για κάθε 30 θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, εισέρχεται στην τοπική οικονομία περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε γενικές γραμμές, αυτό προκύπτει από τα έξοδα γραφείου και διοίκησης 100.000 ευρώ (για 400 με 800 τετραγωνικά γραφείο για 30 άτομα, μισθωμένη γραμμή 1 Gbps του ΟΤΕ, λογιστική και νομική υποστήριξη, μισθοδοσία κτλ, με ένα μέσο μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη στα 30.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, όπου συνυπολογίζονται 14 μισθοί των 1.300 καθαρά για τον εργαζόμενο, συν 5.500 εργοδοτικές εισφορές. 

Πολλές φορές και παραπάνω καθώς οι μισθοί για άτομα με γνώσεις και ικανότητες είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι των 1.300 ευρώ.Η περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων, αποτελεί ένα πρότυπο, πάνω στο οποίο μπορούν να πατήσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα πανεπιστημιακά τμήματα, για να αλλάξουν το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών τους και των νέων πτυχιούχων τους».

                                            «Αρθρο του Κ.Χαροκόπου από το Liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...