αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Κρυπτο... νομίσματα

 

«Πότε θα κυκλοφορήσουν και πως ακριβώς θα χρησιμοποιούνται τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών; Θα ζούμε με το φόβο των χάκερς ή της διακοπής ρεύματος και πως μπορούμε να προστατευτούμε; Αυτή τη στιγμή τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) βρίσκονται σε… εργαστηριακή φάση, με την Κίνα να θεωρείται ότι προηγείται στην κούρσα για το ποια μεγάλη οικονομία θα αποκτήσει πρώτη το δικό της ψηφιακό νόμισμα. 

Μετά την Κίνα, θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Fed και η ΕΚΤ (τυχαία η σειρά), όμως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το που πάει το πράγμα. Το πλεονέκτημα των CBDCs σε σύγκριση με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν θα θεωρούνται επίσημο νόμισμα, που σημαίνει πως θα γίνονται παντού δεκτά, όπως ακριβώς και το χρήμα σε φυσική μορφή. 

Οι νέες μορφές ψηφιακών νομισμάτων υπόσχονται ότι οι πληρωμές, οι μεταφορές χρημάτων και ευρύτερα οι συναλλαγές θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και φθηνά. Αν το καταφέρουν τότε είναι πολύ πιθανό να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα μετρητά, όμως θα εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα της ανωνυμίας, το οποίο υπόσχονται από την πλευρά τους να λύσουν τα «ανεξάρτητα» κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. 

Ανεξάρτητα κρυπτονομίσματα, ψηφιακά νομίσματα συνδεδεμένα με παραστατικό χρήμα (stablecoins) και CBDCs θα επιβιώνουν ανάλογα με το τι προσφέρουν στους καταναλωτές και καταθέτες, ενώ θα συνεχίσει να υπάρχει και το παραστατικό χρήμα. Όλα μαζί θα συνθέτουν έναν μοναδικό «καμβά» χρήματος που δεν θα έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Κ. Μαριόλη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...