αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ο Τσώρτσιλ... και τα fake news


 «Αν δεν είναι αληθινό, τότε έχει επινοηθεί πολύ καλά» λέει μια έκφραση των γειτόνων Ιταλών. Έτσι, το Ίδρυμα που φέρει το όνομα του Ουίνστον Τσόρτσιλ έχει ερωτηθεί αμέτρητες φορές για εκείνη ή την άλλη ρήση που του έχει αποδοθεί. Οι μελετητές ψάχνουν τα πάντα, πριν να αποφανθούν. Συνήθως καλείται και ο επίσημος βιογράφος του σπουδαίου ανδρός. 

Οι λόγοι να θυμάται κανείς τον Τσόρτσιλ είναι πολλοί, αλλά μάς έδωσε λαβή η επικαιρότητα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος είπε μιλώντας στην εκπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη «Στο Κόκκινο»:«Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Λονδίνο, κάποιοι επιτελείς του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το κράτος με τους καλλιτέχνες και, γενικά, με την Τέχνη. 

Η απάντησή του ήταν αποστομωτική και βέβαια ιστορική. "Μα, γιατί τότε κάνουμε πόλεμο;", τους είπε.» Από εκείνη τη στιγμή η Αριστερά έχει κάνει το τσιτάτο (του «Τόρυ» ας μη το ξεχνάμε Τσόρτσιλ), σημαία και θέσφατο. Έλα όμως που ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο!Τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από αναφορές ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε να μειώσει τη χρηματοδότηση των Εθνικών Κληροδοτημάτων για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, έκανε την εμφάνισή του το δήθεν περιστατικό, αποδιδόμενο στον Τσόρτσιλ. 

Σύμφωνα με την έρευνα που έχει γίνει από βρετανικά ΜΜΕ τα οποία επιστράτευσαν ιστορικούς, δεν εντοπίσθηκε πουθενά στα κείμενά του των 15 εκατομμυρίων λέξεων που κυκλοφορούν στον παγκόσμιο ιστό από ομιλίες, έγγραφα, επιστολές, άρθρα ή βιβλία του.Το Ίδρυμα Τσόρτσιλ διαβεβαιώνει πως το απόσπασμα είναι κατασκευασμένο, προσθέτοντας πάντως πως ο πολιτικός είχε πει κάτι παρόμοιο, σχετικό με τη σημασία των τεχνών, το 1938: 

«Οι τέχνες είναι απαραίτητες για κάθε πλήρη εθνική ζωή. Το Κράτος οφείλει στον εαυτό του να τις διατηρήσει και να τις ενθαρρύνει .... Θα το πληρώσει αν δεν ‘χαιρετήσει’ τις τέχνες με το σεβασμό και την απόλαυση που τους αξίζει ". Όμως, αυτά τα είπε πριν από τον πόλεμο, πριν «η Βρετανία ξεκινήσει έναν πόλεμο για εθνική επιβίωση».

Το απόσπασμα είχε χρησιμοποιήσει και ο Κέβιν Σπέισι σε μια δήλωσή του, και εκπρόσωπος του Ιδρύματος είχε επικοινωνήσει μαζί του και τον είχε ενημερώσει. Έτσι, στο σχετικό βιντεάκι στο You Tube έχει γίνει διόρθωση και τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους ».

                        (Απόσπασμα άρθρου της Αγγ.Κώττη από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...