αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Απόψεις...


«Αν όλα πάνε καλά, ένα ελικόπτερο θα αδειάσει 32 δισ. ευρώ στο θησαυροφυλάκιο της χώρας. Ομως το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει κάποιες παραδόσεις που δύσκολα πιστεύεις ότι τις διόρθωσε με μια καραντίνα 40 ημερών. Και ας πούμε ότι ο Μητσοτάκης είναι διαφορετικός. Οι υπόλοιποι όμως; Ο πειρασμός είναι μεγάλος... Οπότε από την 1η Ιανουαρίου του 2021 ο κ. Σταϊκούρας θα δει να μπαίνουν τα ταμεία του κράτους 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 22,5 θα είναι επιχορήγηση (τσάμπα λεφτά δηλαδή) και τα υπόλοιπα 9,4 δισ. θα είναι δάνεια πληρωτέα μέχρι το 2058. Too good to be true. Προφανώς ο κορονοϊός κάτι άλλαξε και επειδή δεν πιστεύω στις απότομες ψυχολογικές μεταπτώσεις χωρών και οικονομικοπολιτικών συστημάτων, καταφεύγω στο απλούστερο: η σημερινή κρίση είναι πολύ χειρότερη απ’ όσο φανταζόμαστε). 

 Υπενθυμίζω ότι τα πρώτα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα καταναλώθηκαν σε καλλωπισμούς πλατειών, σε πεζοδρόμια και σε αγροτικές επιδοτήσεις σχεδόν μηδενικής απόδοσης. Τα πακέτα Ντελόρ απέδωσαν τα μισά απ’ όσο θα ‘πρεπε, καθώς οι δημόσιες υποδομές στις οποίες κυρίως καταναλώθηκαν, κόστισαν τα διπλά απ’ όσο θα ήταν αναγκαίο. Μέρος τους πήγε ευθέως σε ιδιωτικό πλουτισμό του πολιτικού προσωπικού και μιας οικονομικής ολιγαρχίας, ενώ άλλο ικανό κομμάτι τους διαμοιράστηκε δίχως στόχευση για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι αντίστοιχοι πειρασμοί θα είναι και τώρα μεγάλοι..
                                                               (Δ.Ευθυμάκης - protagon.gr) 

«Λόγω του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η κατανομή ανά κράτος, αναλογούν 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 9,5 δισ. ευρώ δανείων) για την προσεχή τετραετία. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 19 δισ. ευρώ περίπου που εκτιμάται πως θα δικαιούται η χώρα από το νέο ΕΣΠΑ και τα 7-8 δισ. ευρώ που της αναλογούν από τα υφιστάμενα τρία εργαλεία που έχει αποφασίσει η ΕΕ και ενεργοποιούνται εντός του 2020 (SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support). 

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αφορούσαν ένα πακέτο αξίας 2,4 τρισ. ευρώ ανά την ΕΕ για το 2020.Από το πακέτο αυτό τα 1,85 τρισ. ευρώ ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά χθες και έρχονται να προστεθούν τα 540 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στις 9 Απριλίου και αναμένεται να ενεργοποιηθούν πλήρως την 1η Ιουνίου (πακέτο ρευστότητας, δηλαδή SURE, EIB Fund και ESM Pandemic Crisis Support) από τα οποία η Ελλάδα μπορεί να λάβει έως 7-8 δισ. ευρώ.

* Ο πρώτος, και κυριότερος σε μέγεθος, πυλώνας, θα χρηματοδοτήσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες, που αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και με αναφορά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.

*Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

* Ο τρίτος πυλώνας εστιάζει σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων».

                                                                            (Δ. Καδδά - capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...