αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Προσωπικά δεδομένα σε δημόσιο χώρο;


«To 2003-2004, όπως είχα γράψει και παλιότερα, διηύθυνα μια ομάδα 14 μηχανικών που επιβλέπαμε τα διάφορα υποσυστήματα του περίφημου C4I, της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, για λογαριασμό του Αθήνα 2004 και της ΔΑΟΑ (Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων). 

Πολλά μπορώ να πω για το σύστημα αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος. Θα σταθώ μόνο στο υποσύστημα των εικονοληπτών CCTV που είχαν εγκατασταθεί σε όλα τα olympic venues, αλλά και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της Αθήνας. Αν ίσως θυμάστε, οι αριστερές και αριστερίστικες ομάδες είχαν φάει τα λυσσακά τους να μην εγκατασταθεί, με 1002 δικαιολογίες, λες και ο αστυφύλακας που το χειριζόταν (και πολιτικά μπορεί να ήταν οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης), είχε καημό να μάθει πότε πήγε για τσιγάρα ο σύντροφος Φανούρης της κυρά Βασίλως της Γκαβογιαννούς.

Έτσι, η Κυβέρνηση Καραμανλή, υποχώρησε και αποξήλωσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από αυτές τις κάμερες μετά τους ΟΑ, που είχαν εξαιρετικά τεχνολογικά χαρακτηριστιά (από την εταιρεία Μeyr του Ισραήλ, όταν τις δοκιμάζαμε διάβαζαν τον αριθμό στις επωμίδες αστυνομικού, σε απόσταση 130 μ.). Αλλά και πριν την αποξήλωση, οι αριστεριστές τους έβαζαν φωτιά και τις κατέστρεφαν με κάθε τρόπο.Τώρα, όποτε γίνεται κάποιο έγκλημα, η ΕΛ.ΑΣ. τρέχει στα παγωτατζήδικα και τα περίπτερα της γειτονιάς, μπας και έπιασαν καμιά σκηνή.

Προφανώς ο Έλληνας έχει μια πολύ ιδιαίτερη αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει Ασφάλεια, αλλά και Προσωπικά Δεδομένα και θέματα που έχουν επιλυθεί σε όλο το Δυτικό Κόσμο εδώ και δεκαετίες, έρχονται να μας δαγκώσουν τον πισινό εδώ, στη φαιδρά χώρα της πορτοκαλέας.

Δεν υφίστανται Προσωπικά Δεδομένα σε Δημόσιους Χώρους, φίλοι μου. Ο δημόσιος χώρος προορίζεται για την ασφαλή κυκλοφορία όλων των πολιτών και η ασφάλεια αυτή απαιτεί καταγραφή των κινήσεων του πλήθους. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι η Μεγάλη Βρετανία που έχει πιο πολλές κάμερες από ανθρώπους και λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, είναι αντιδημοκρατική χώρα.

Δεν υφίστανται Προσωπικά Δεδομένα εν ώρα εργασίας, όσο κι αν υπάρχουν διάφοροι Ελληνικοί νόμοι που γράφτηκαν στο πόδι και μετά από πολιτικές πιέσεις. Έρχεσαι να μου αφιερώσεις 8 ώρες από τη μέρα σου για να μου παρέχεις υπηρεσίες και έχω το δικαίωμα εκείνο το 8ωρο να διαπιστώνω εάν λαμβάνω τις συμβατικές αυτές υπηρεσίες, ή όχι. Στις ΗΠΑ υπάρχουν εταιρείες που μετρούν τα κλικ στο πληκτρολόγιο των γραμματέων για να το διασφαλίζουν αυτό.

Η Ελλάδα, μετά από δεκαετίες είναι η μόνη χώρα χωρίς σύστημα επιτήρησης στα γήπεδα, πράγμα που το πληρώνουμε ακριβά από τη δράση των χουλιγκάνων. Κι όμως, τα περισσότερα γήπεδα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν παντού κάμερες. Γιατί αποξηλώθηκαν; 

Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τις ιδεοληψίες μας. Τα συστήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο εάν συμβεί κάποια έκνομη ενέργεια και εκ των πραγμάτων, όλες τους οι καταγραφές σβήνονται μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δεν ζούμε στο 1948 για να φοβούνται οι αριστεροί τον χωροφύλακα της γειτονιάς, όσο κι αν θέλουν διακαώς να συντηρούν αυτό το "συσπειρωτικό" κλίμα.Καιρός να ξυπνήσουμε λιγάκι, τι λέτε κι εσείς;»
                                                                                                                         
                                                                                       (Κ.Κάππος – F/B)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...