αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Επικίνδυνη... συνωμοσιολογία


@ Ολοένα και περισσότεροι αθλητές βγαίνουν και αποκαλύπτουν ότι αρρώστησαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουχάν, εντείνοντας τους φόβους ότι η επιδημία του κορωνοϊού είχε ήδη ξεσπάσει μήνες προτού η Κίνα παραδεχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχεδόν 10.000 αθλητές από πάνω από 100 χώρες μετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων της Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός και όπου είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ και στα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της, υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων. 

Μεταξύ των δεκάδων αθλητών, με τους οποίους επικοινώνησε η βρετανική εφημερίδα, πολλοί σχολίασαν ότι οι Αρχές προχωρούσαν σε εντατικούς καθαρισμούς εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων με τη συμμετοχή κάπου 250.000 εθελοντών. Ορισμένοι εκ των αθλητών ανέφεραν ότι τους είχαν πει να μην κάνουν δηλώσεις. « Ωστόσο, η Σουηδέζα αθλήτρια του πεντάθλου, Μελίνα Γουέστερμπεργκ, αποδίδει σε «σύμπτωση» το γεγονός ότι αρκετοί συμπατριώτες της αρρώστησαν στη διάρκεια των αγώνων, αφού διαγνώστηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.
 
                                                                                      (iefimerida)

@ Η Μαάτχι Μπενάσι, στρατιωτικός στο επάγγελμα και μητέρα δύο παιδιών, έχει γίνει στόχος των θεωριών συνωμοσίας που την τοποθετούν ψευδώς στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, λέγοντας ότι αυτή έφερε την ασθένεια στην Κίνα. Οι ψευδείς ισχυρισμοί διαδίδονται καθημερινά στο YouTube, έχοντας συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και έχουν μάλιστα «αγκαλιαστεί» από τα μέσα ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό ούτε έχει εμφανίσει συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών που είναι γνωστοί οδηγοί συντονισμένων δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας από τους οπαδούς τους. 

Η αβάσιμη θεωρία ξεκίνησε με την συμμετοχή της τον Οκτώβριο στους παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, ουσιαστικά τους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξένησε η Ουχάν, η κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, πέρυσι. Η Μαάτχι Μπενάσι, συμμετείχε τότε στον αγώνα ποδηλασίας, όπου υπέστη ένα ατύχημα στον τελευταίο γύρο που την άφησε με σπασμένο πλευρό και διάσειση. Παρά την πτώση, η Μπενάσι ολοκλήρωσε τον αγώνα, αλλά αποδείχθηκε η αρχή για κάτι χειρότερο.

Ίσως η πιο εξέχουσα μαζορέτα της ιδέας πως η Μπενάσι είχε ρόλο στην φανταστική αυτή συνωμοσία της μόλυνσης του κόσμου, είναι ο Τζορτζ Γουέμπ, ένας 59χρονος παραγωγός, υπεύθυνος παραπληροφόρησης. Ο Γουέμπ μεταδίδει εδώ και χρόνια καυστικές διατριβές ζωντανά στο YouTube, όπου έχει συγκεντρώσει πάνω από 27 εκατομμύρια προβολές και σχεδόν 100.000 οπαδούς. 

Το 2017, το CNN είχε αποκαλύψει πως ο Γουέμπ ήταν μέρος ενός τρίου θεωρητικών συνωμοσίας που έσπρωξε μία ψεύτικη φήμη για ένα φορτηγό πλοίο με μια «βρώμικη βόμβα» που επρόκειτο να φτάσει στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Η βόμβα δεν υπήρξε ποτέ αλλά οι ισχυρισμοί οδήγησαν σε τμήματα του λιμανιού – ένα από τα μεγαλύτερα της Αμερικής - να κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα ως μέτρο προφύλαξης.  

Ο Γουέμπ ισχυρίστηκε ακόμη και πως ο Ιταλός DJ Μπένι Μπενάσι, του οποίου το τραγούδι «Satisfaction» έγινε παγκοσμίος γνωστό, είχε κορωνοϊό και πως μαζί με την Μαάτχι και τον Ματ Μπενάσι, ήταν μέρος μιας πλοκής των Μπενάσι που συνδέεται με τον κορωνοϊό. Στην Κίνα, τα βίντεο του YouTube που αφορούν στους Μπενάσι, μεταφορτώνονται σε δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το WeChat, το Weibo και το Xigua Video και μεταφράζονται στα κινέζικα.

                                                                                              (Iefimerida)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...