αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Δημόσιο Vs ιδιωτικού τομέα...


«Μέχρι στιγμής την οικονομική κρίση, λόγω κορονοϊού, την πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε αυτές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Όλοι αυτοί είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά, με μικρές ενέσεις ανακούφισης. Για τους επιχειρηματίες, μάλιστα, το μέλλον τους είναι άδηλο. Οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν δυσαναπλήρωτη, έστω κατ΄ελάχιστον, απώλεια εισοδήματος.

Και ο δημόσιος τομέας;Μέχρι στιγμής ο δημόσιος τομέας περνά αλώβητος την κρίση. Ούτε μείωση μισθού ούτε το φάσμα της ανεργίας. Το έργο του πρώτου μνημονίου επαναπροβάλλεται. Τότε, στα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010, η τότε κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έπρεπε να απαντήσει στο δίλημμα : ή θα έβαζε λουκέτο σε κάποιους κρατικούς οργανισμούς, στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ή θα θυσίαζε τον ιδιωτικό τομέα.

Η τότε κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο, στέλνοντας στην ανεργία ένα εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και οδηγώντας σε συρρίκνωση των εργασιών τους ή σε λουκέτο, χιλιάδες επιχειρήσεις.Ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή. 

Βέβαια, τότε στα χρόνια των μνημονίων και οι δημόσιοι υπάλληλοι γνώρισαν μείωση των αποδοχών τους, αλλά κάθε μήνα ο μισθός τους έμπαινε στον λογαριασμό τους. Και ουδείς τόλμησε να καταργήσει έστω έναν κρατικό οργανισμό.Ακόμα και οι εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν, μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου εφ΄όσον το επιθυμούσαν.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρόμοια κατάσταση;Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν πως θα ξαναδούμε το έργο του 2009-2010. Τον λογαριασμό και πάλι θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας. 

Είναι λογικό, σε μια κοινωνία, τα βάρη μιας κρίσης να κατανέμονται δίκαια. Να μην υπάρχει η αίσθηση της αδικίας. Μόνον τότε γίνονται αποδεκτές από το κοινωνικό σύνολο οι απώλειες εισοδημάτων, πολύ δε περισσότερο, όταν αυτές οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας.Και την επιδημία ουδείς την ανέμενε, ουδείς μπορούσε να προβλέψει την έκταση των συνεπειών της.Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να επανακαθορίσει τον βασικό άξονα της πολιτικής της. 

Τα βάρη να κατανεμηθούν δίκαια και σε όλους.Το ζήτημα δεν είναι διαχειριστικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό, όπως και οι συνέπειες του».
  
                             (Απόσπασμα άρθρου του Σ.Μουμτζή από το liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...