αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Γραφήματα...


«Σε αυτό το γράφημα βλέπουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2017, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης που ζήτησαν μνημονιακά δάνεια από το ΔΝΤ.  Αυτά τα οκτώ κράτη είναι η Ουγγαρία που ζήτησε μνημόνιο το 2008, η Λετονία το 2008, η Ρουμανία το 2009, η Ελλάδα το 2010, η Ιρλανδία το 2010, η Πορτογαλία το 2011, η Ισπανία το 2012, και η Κύπρος το 2013. 

Ουγγαρία, Λετονία (Latvia), και Ρουμανία δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό τους δόθηκε μνημονιακή βοήθεια αποκλειστικά από το ΔΝΤ.Σε αυτό το γράφημα επέλεξα να συγκρίνω το ΑΕΠ σε αγοραστική αξία (PPS purchasing power standard στην ορολογία της Eurostat), δηλαδή αφαιρώντας την επίδραση του πληθωρισμού.

Παρατηρούμε πόσο καλύτερα πήγαν όλα ανεξαιρέτως αυτά τα κράτη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Το εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) όλων των κρατών με μνημόνιο ξεπέρασε εδώ και χρόνια το επίπεδο που είχε πριν την κρίση. Και μάλιστα πέτυχαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα. 

Γι' αυτό σήμερα το μέσο εισόδημα των Ελλήνων σε αγοραστική αξία είναι πλέον το χαμηλότερο στην ΕΕ (με μόνη εξαίρεση αυτό της Βουλγαρίας που όμως βρίσκεται σε γρήγορη ανάπτυξη). Όταν το 1980 το εισόδημά μας ήταν περίπου στο κέντρο των κρατών της δυτικής Ευρώπης και φυσικά πολύ υψηλότερο των κομμουνιστικών κρατών της ανατολικής.

Εδώ προκύπτουν τρία συμπεράσματα. Πρώτο αποδεικνύεται τι μεγάλο ψέματα είναι το “το ΔΝΤ καταστρέφει τα κράτη όπου πηγαίνει”. Δεύτερον διαψεύδεται το “η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου ήρθε το ΔΝΤ” (μάλιστα πολύ πριν είχε πάει π.χ. στο Η.Β.) Το τρίτο και κυριότερο είναι ότι διαψεύδεται ο ισχυρισμός ότι το μνημόνιο φταίει για την μεγάλη πτωχοποίηση που ζούτμε».

                                       (Δ. Γεωργούδης, Μάιος 2020- Δημιουργία Ξανά)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...