αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Φύλλα φθινοπώρου... ευκαιρία ή πρόβλημα;


Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο αναρωτιόμαστε πραγματικά πόσο μπροστά βρίσκονται κάποιες πόλεις σε σχέση με τη δική μας, που δεν είναι ικανή ούτε να μαζέψει οργανωμένα τα φύλλα που πέφτουν κάθε φθινόπωρο και τα οποία βουλώνουν φρεάτια ή δυσχεραίνουν το βάδισμα των πολιτών, ενώ όταν μένουν στα οδοστρώματα για καιρό δημιουργούν ένα μείγμα λάσπης που δύσκολα απομακρύνεται.  
«Η πόλη της Αμιένης μαζεύει τα νεκρά φύλλα και τα χρησιμοποιεί για τη θέρμανση 4.000 σπιτιών. Με τον ερχομό του φθινοπώρου, το μάζεμα νεκρών φύλλων καθίσταται ευλογία για τους κατοίκους της Αμιένης. Τα τελευταία 6 χρόνια, η πόλη επαναχρησιμοποιεί τα φυσικά αυτά απόβλητα μετατρέποντάς τα σε ενέργεια για ετήσια παροχή σε σχεδόν 4.000 σπίτια. 

Τα δέντρα της πόλης αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο αισθητικό όσο και πρακτικό, αφού προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Όταν αρχίζει η παγωνιά, και χάνουν τα φύλλα τους, η συλλογή των τελευταίων καθίσταται ζήτημα προτεραιότητας. Η Αμιένη έχει βρει τη λύση για την μέγιστη αξιοποίησή τους.Πώς γίνεται αυτό; 

Τα φύλλα, αφότου μαζευτούν μεταφέρονται στο εργοστάσιο βιοαερίου και μετατρέπονται σε ενέργεια. Ένα πραγματικό χρυσωρυχείο που παρέχει στους κατοίκους πράσινη ενέργεια, που δε μολύνει. Ο σκοπός της αναερόβιας ζύμωσης είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία των αποβλήτων και να αποφευχθεί η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Το παραγόμενο φυσικό αέριο κατόπιν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όσο ωραίο κι αν ακούγεται, δυστυχώς προς το παρόν, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα πεσμένα φύλλα είναι μικρή στη Γαλλία. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,0004% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού. Σε κάθε περίπτωση, τα συγχαρητήριά μας στην Αμιένη για την πρωτοπόρα και οικοογική πρωτοβουλία της».

                                                                                      (creapills.com)

Aς δούμε και τα δικά μας -πεζοδρομιακά-  φύλλα τώρα:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...