αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Γιατί δεν πήραμε 1 δισ. ευρώ;


«Η τρόικα πιέζει να εισπράξουμε τα λεφτά που μας έχει εγκρίνει. Το ΓΛΚ παρακαλά κρατικούς οργανισμούς να εισπράξουν και να δαπανήσουν τα λεφτά που τους έχει εγκρίνει. Και όμως, οι περί ων ο λόγος φορείς δεν τα εισπράττουν! Πρόκειται για παράδοξο ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, που είχε ως συνέπεια ο ESM να μην εγκρίνει ούτε προχθές, Παρασκευή, την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν να λάβουμε από την τρίτη αξιολόγηση. Γιατί αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να εισπράξουμε 1 δισ. ευρώ, παρά τις συνεχείς πιέσεις της τρόικας;

Προϋπόθεση για να πάρουμε το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ, είναι το κράτος να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, τα δικά του «κόκκινα δάνεια» προς την αγορά. Πολλά νοσοκομεία όμως, παράδειγμα, παρότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τούς έχει εγκρίνει τα κονδύλια για να εξοφλήσουν τους προμηθευτές, αποδεικνύονται ανίκανα να τα απορροφήσουν! 

Ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Χουλιαράκης έφτασε να εκλιπαρεί τους αρμοδίους να εισπράξουν τα λεφτά, αυτοί θωρούν ακίνητοι το υπουργείο Υγείας, το οποίο αντί να ανασκουμπωθεί και να τους πιέσει, είτε χαρωπό διασκεδάζει με αναρτήσεις στο Facebook είτε σκαρφίζεται «έξυπνους τρόπους» για να... κρατικοποιήσει το «Ερρίκος Ντυνάν».

Δεν είναι αστείο. Σε μια κανονική χώρα με κανονική κυβέρνηση, θα είχαν πέσει κεφάλια. Στην Ελλάδα των «αριστερών» κολλητών, κάθε προύχοντας κάνει ό,τι θέλει, χωρίς ρίσκο. Εξοχο υπόδειγμα ωχαδερφισμού, τα ΕΛΤΑ. Το Γενικό Λογιστήριο τους έχει εγκρίνει 40 εκατ. ευρώ, που τα δικαιούνται ως αποζημίωση γιατί διατηρούν δίκτυο σε όλη τη χώρα (προσφέρουν «καθολική υπηρεσία»). Ωστόσο, με χίλια ζόρια καταδέχτηκαν να εισπράξουν μόνο τα 22, δεν ενδιαφέρθηκαν να εισπράξουν τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ. Γιατί; Μα –υποθέτω– διότι τα ΕΛΤΑ είχαν εφησυχάσει να καταχρώνται τα λεφτά που τους κατέθεταν οι καταναλωτές της ΔΕΗ, πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία του υπερταμείου...

Αν σήμερα ακόμη, χωρίς κόστος μπορούν κάποιοι να υπεξαιρούν τα λεφτά που ηλικιωμένοι (μάλλον όχι και τόσο πλούσιοι...) πολίτες στριμώχνονται στις ουρές για να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ. Αν, ακόμη, χωρίς κόστος, κάποιοι μπορούν να παίζουν στα ζάρια 1 δισ. ευρώ, την τύχη χιλιάδων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που διψούν για ρευστότητα και την πορεία της χώρας που εξαρτάται (και) από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Κι αν μάλιστα αναλογιστείς, απ’ την άλλη, πόσο αστραπιαία διεκπεραιώνονται σμήνη απευθείας αναθέσεις ή πόσο πεισματικά διάφοροι «παράγοντες» διεκδικούν την ιδιοκτησία της διαχείρισης κονδυλίων (έως ακραία σημεία, εξαιτίας του καβγά να μην τα παίρνει κανείς, όπως με τα 6,5 εκατ. ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διεθνή προβολή της φέτας...), λες ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο». Και με άγχος θα αναρωτιέσαι τι θα γίνει μετά την 21η Αυγούστου...»

                                           (Αρθρο του Κ.Καλλίτση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...