αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

To μεγαλύτερο του κόσμου...



«Tο Noor είναι ένα project που θα δώσει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Μαρόκο. Το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο εκμεταλλεύεται αυτά που η χώρα έχει σε αφθονία. Αχανείς, αναξιοποίητες εκτάσεις και φυσικά, ήλιο.

Όταν εξαρτάσαι ενεργειακά σαν χώρα κατά 97% από εισαγωγές και ο πληθυσμός σου οδεύει τάχιστα προς τα 34 εκατομμύρια, ο λογαριασμός στο τέλος κάθε μήνα έχει πολλά μηδενικά. Πάρα πολλά. Από αυτή ακριβώς τη θέση αποφάσισε να βγει το Μαρόκο, προχωρώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση.

Στόχος της Μαροκινής κυβέρνησης είναι η χώρα να φτάσει να καλύπτει το 47% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονομώντας τεράστια ποσά αλλά και προσφέροντας ένα καθαρότερο περιβάλλον στους κατοίκους της.

Μέρος του μεγάλου αυτού προγράμματος είναι και το project Noor, η πρώτη φάση του οποίου μόλις παραδόθηκε. Σε μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων έξω από την πόλη Ourrzazate, στα κεντρικά της χώρας και τις παρυφές της ερήμου Σαχάρας, για τις ανάγκες του Noor I τοποθετήθηκαν 500,000 φωτοβολταϊκά ικανά να παράγουν 160 Megawatts ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τεράστιο αυτό έργο προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει και τις τρεις φάσεις του μέχρι το 2018 όπου και η παραγωγή του θα αγγίζει τα 580 megawatts, αντίστοιχη με αυτή ενός μικρού πυρηνικού εργοστασίου, χωρίς όμως τους κινδύνους αυτού.

Οι 12μετροι καθρέφτες που αποτελούν το Noor συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια η οποία θερμαίνει το υγρό που περιέχεται στις σωληνώσεις του και με θερμοκρασίες 350 βαθμών κελσίου αυτό ζεσταίνει νερό που υπάρχει σε δεξαμενές. Το νερό γίνεται ατμός, ο ατμός δίνει κίνηση σε τεράστιες τουρμπίνες και η κίνηση αυτή μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Και με 3000 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, που είναι ο μέσος όρος της χώρας, αυτή τη στιγμή, 650,000 κάτοικοι μπορούν να προμηθεύονται «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την ανατολή του ηλίου μέχρι και 3 ώρες μετά τη δύση του. Το 2018 με την ολοκλήρωση του έργου, πρόσβαση θα υπάρχει σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 20 ολόκληρες ώρες κάθε μέρα, που ανάλογα με τη ζήτηση και τις νέες μεθόδους αποθήκευσης της θερμότητας σε δεξαμενές λιωμένου άλατος πιθανότατα θα επεκτείνεται και στις 24.

Με την ολοκλήρωσή του το Noor, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, αποδεικνύοντας πως η ανθρωπότητα μπορεί να συμφιλιωθεί με τη φύση και να συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα και όχι σε βάρος της, εξοικονομώντας χρήμα και πάνω από όλα φυσικούς πόρους και διατηρώντας το περιβάλλον σε ισορροπία».
                                                                              (greenplanet.gr)
                              



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...