αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η εφαρμογή των νόμων...



«Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΡΤ να μεταδώσει ένα δελτίο στα αραβικά, έτσι ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μην πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης από επιτήδειους εσωτερικού και εξωτερικού. Ας προσπεράσουμε την ανοησία περί «εξισλαμισμού της χώρας», λες και η αραβική γλώσσα είναι μόνο για τα θρησκευτικά κείμενα και ο... «εξισλαμισμός» δεν γίνεται με δίλεπτα δελτία ειδήσεων.

Αλλο είναι το πρόβλημα με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης: ο ταχύτατος εξελληνισμός τους. Δηλαδή –ακόμη καλά καλά δεν ήρθαν– και αμέσως υιοθέτησαν τις κακές μας συνήθειες. Καταλήψεις δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, ακόμη και της περιοχής όπου διαμένουν.

Πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι πρόσφυγες έχουν εκ του νόμου (που προκύπτει από διεθνείς συνθήκες) δικαίωμα στην ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή. Είναι πολύ καλό να τους δίδεται και επίσημη ενημέρωση στη γλώσσα τους. Εχουν, όμως, και υποχρεώσεις, πρώτη εκ των οποίων είναι να τηρούν τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί. Ενας από αυτούς –αλλά ξεχασμένος και πριν από την έλευση των προσφύγων– αφορά την παρακώλυση των συγκοινωνιών...

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την κατάληψη του (δημοσίου; ιδιωτικού;) χώρου στην Ειδομένη. Βεβαίως, σε μια χώρα όπου οι φοιτητές καταλαμβάνουν τα ΑΕΙ τους για ψύλλου πήδημα –και με τους καθηγητές μέσα– είναι πλημμέλημα η κατάληψη ενός αγρού για να στηθεί ένας τσαντιρομαχαλάς. Σ’ αυτήν τη χώρα ο καθείς μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να διαδηλώσει κάποιο «δίκιο»· το οποίο, ως γνωστόν, είναι ανώτερο ή έστω ισάξιο του νόμου. Στην Ειδομένη, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Υπάρχουν παιδιά, αρρώστιες και άρρωστοι. Σύμφωνοι! Τα περί απόπειρας βιασμού της οκτάχρονης από τη Συρία στον καταυλισμό διαψεύστηκαν από τον πατέρα της. Αλλά υπήρξε και η απόπειρα λιντσαρίσματος του υποτιθέμενου δράστη. Ποιος θα έχει την ευθύνη για κάποιον νεκρό; Ή θα κρεμαστούμε πάλι στα διεθνή μανταλάκια, ως χώρα που υπόσχεται ασφάλεια στους κυνηγημένους, αλλά δεν μπορεί να τους την προσφέρει στους καταυλισμούς;

Γράφαμε και παλαιότερα, με αφορμή τις ανοησίες περί διαφορετικότητας των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και αλλαχού, ότι «ακόμη και οι μετανάστες που δεν ενσωματώνονται προσαρμόζουν, σε μεγάλο βαθμό, τη συμπεριφορά τους στη χώρα υποδοχής των. Οι Ελληνες μετανάστες κουβαλούσαν μεν τη διακριτή ταυτότητά τους, αλλά, αντιθέτως με ό,τι έκαναν στη χώρα τους, δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα πετάξουν σκουπίδια στους δρόμους. Ο νόμος εφαρμοζόταν αυστηρά και για γηγενείς και για μετανάστες. Αντιθέτως, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου βασιλεύει η χαμηλή ανομία, οι μετανάστες προσαρμόζονται ανάλογα, εντείνοντας τα προβλήματα. Τα δικά τους σκουπίδια στους δρόμους δεν είναι διαφορετικά από τα δικά μας· απλώς τα αυξάνουν. Η δική τους ανομία προστίθεται στη διάχυτη δική μας ανομία. Γι’ αυτό πολλά από τα προβλήματα της μετανάστευσης θα λυθούν αν αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους. Οχι μόνο για τις πράξεις των μεταναστών, αλλά πρωτίστως των γηγενών» («Οι δικοί μας και οι ξένοι μετανάστες», «Καθημερινή», 29.5.2009).

Γι’ αυτό, πριν βρεθούμε προ νέων εκπλήξεων, καλόν είναι να καταλάβει η κυβέρνηση την αξία των νόμων και να αρχίσει την εφαρμογή τους».

                                   (Άρθρο του Π.Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...