αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Oι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται...



«Μια κοινωνία όπου οι νόμοι όχι μόνο υπάρχουν αλλά τηρούνται, δεν έχει λόγο να φοβάται, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ’ όσο ενστικτωδώς, φοβάται κανείς μπροστά στο άγνωστο ή στον άγνωστο. Ορια υπάρχουν. Είναι ο νόμος. Και από τον νόμο δεν μπορεί να γίνονται εξαιρέσεις λόγω ευαισθησίας. Η σαρία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κατισχύει του δικαίου μας, για μια ομάδα ανθρώπων (και σπεύδω να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω προφανώς πρόθεση να ανοίξω εδώ συζήτηση για τα τεκταινόμενα στη Θράκη). Η κλειτοριδεκτομή εμπίπτει στις διατάξεις του ποινικού κώδικα. Οι κακοποιήσεις πάσης φύσεως, επίσης.

Υπάρχουν πολλά τέτοια που μπορεί να επισημάνει κανείς κι άλλα τόσα λιγότερο προφανή από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων. Αυτή η λογική, όμως, λειτουργεί και αντιστρόφως. Δεν μπορεί να αρνούμαστε φερ’ ειπείν το τζαμί. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λογική σχετικοποίησης του νόμου. Στη Βρετανία οι Σιχ εξαιρούνται της υποχρέωσης να φορούν κράνος όταν οδηγούν ή όταν εργάζονται σε έργα, όπου επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Ο,τι ισχύει για όλους δεν ισχύει για εκείνους. Προφανώς στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλούς Σιχ, ούτε έχει, απ’ όσο γνωρίζω, καταγραφεί περιστατικό ακρωτηριασμού. Τα παραδείγματα είναι σχηματικά και μόνο.

Στη δική μας χώρα όμως έχουμε άλλα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν περιπτώσεις ανδρών που φτάνουν στα νησιά μας και αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους σε γυναίκες υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών. Σημειώθηκαν δε περιστατικά κατά τα οποία οι άνδρες εξοργίστηκαν, έβρισαν ή και έφτυσαν γυναίκες. Συνήθως το πρόβλημα λύνεται με την απόσυρση της γυναίκας και την αντικατάστασή της από άνδρα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος. Οσοι βρίσκονται στην Ελλάδα, οφείλουν να σεβαστούν τη λογική και τον νόμο της χώρας στην οποία βρίσκονται. Προσοχή όμως! Οχι τα καπρίτσια ή τον ρατσισμό ορισμένων ανθρώπων της. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα του υπαλλήλου στο μετρό που προπηλάκισε αλλοδαπό πριν τεθεί τελικά σε διαθεσιμότητα, επειδή έτυχε το περιστατικό να φτάσει στα δελτία των 8. Οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως, στο τέλος της ημέρας, μια κοινωνία όπου οι νόμοι όχι μόνο υπάρχουν αλλά τηρούνται (κι η τήρησή τους ελέγχεται), δεν έχει λόγο να φοβάται, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ’ όσο ενστικτωδώς, φοβάται κανείς μπροστά στο άγνωστο. Το αν η ελληνική είναι μια κοινωνία όπου τηρούνται οι νόμοι είναι βέβαια μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Κι αν η απάντηση είναι «όχι», τότε το Προσφυγικό κι οι χιλιάδες των απελπισμένων είναι το μικρότερο απ’ τα προβλήματά μας».

                    (Απόσπασμνα άρθρου της  Ν.Λυμπεράκη από το protagon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...