αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Τόση αδιαφορία πια;

  

Δεν είναι ντροπιαστικό το γεγονός, έν έτει 2025, η πρόσβαση σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο όπως είναι η Γιτάνη να βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας, πόσω μάλλον σε ευρωπαϊκή χώρα; Αλλά και οι όμορες βαλκανικές χώρες έχουν κάνει άλματα σ'  αυτόν τον τομέα, αφήνοντάς μας -δυστυχώς- μόνους στον πρωτογονισμό μας.

Τι να πρωτοθαυμάσει λοιπόν κανείς; Ένας δρόμος λίγων εκατοντάδων μέτρων που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση θυμίζει ...προπολεμική Ελλάδα.

Λίγο μετά το φράγμα του Καλαμά -και ενώ ο δρόμος είναι στα μαύρα του τα χάλια γεμάτος μπαλώματα, χωρίς διαγραμμίσεις (όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου)-  ακολουθούν στάνες, τσομπανόσκυλα που κυνηγούν αυτοκίνητα και μηχανές -για ποδήλατα ούτε λόγος- κοπάδια με πρόβατα, αγελάδες μέσα στον δρόμο -κάτι που έχει γίνει τοπικό έθιμο- κοπριές εννοείται παντού και δυσωδία, τεράστιες λακούβες, κλαδιά κομμένα και παρατημένα συνθέτοντας ένα σοκαριστικό σκηνικό. Φανταστείτε τον “ενθουσιασμό” των επισκεπτών όταν διαβάζουν στα διαφημιστικά φυλλάδια Δήμων και Περιφέρειας για τη σπουδαία πρωτεύουσα των αρχαίων Θεσπρωτών και τους περνάει η ιδέα να την επισκεφτούν.

Πού να φανταστούν ότι αυτό που έχτισαν κάποιοι 2500 χρόνια πριν, οι σύγχρονοι δεν είναι σε θέση ούτε την πρόσβαση να εξασφαλίσουν. Και ενώ οι κόμβοι φτιάχνονται ακόμη κι εκεί που δεν χρειάζονται εδώ φαίνεται εκ των πραγμάτων να μην υπάρχει καμία διάθεση για μια έστω αξιοπρεπή πρόσβαση σε έναν μεγάλης αξίας αρχαιολογικό χώρο. 

Πέρα από αυτό, το ίδιο φυσικά συμβαίνει και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε σημεία φυσικού κάλλους που μένουν αναξιοποίητα όπως η λίμνη Ζαραβίνα, Ζηρού, ο Γορμός ποταμός στη θέση "Αγιοι", ο Λούρος ποταμός, ο Καλαμάς κτλ.  

Καμαρώστε:








 





Επικίνδυνη ασχήμια…


Όποιος περάσει από το Χαροκόπι με προορισμό τα Τζουμέρκα, εκεί δίπλα στην κομμένη γέφυρα του Άραχθου, θα δει καιρό τώρα εικόνες ντροπής. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα Τζουμέρκα θεωρούνται τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής με πολλούς πια επισκέπτες να κάνουν μια στάση στο συγκεκριμένο σημείο  βλέποντας εικόνες που μόνο σε πρωτόγονους ταιριάζουν. 

Και απορεί κανείς. Τι προσφέρει αυτό το κτίσμα που έχει βανδαλιστεί με κάθε τρόπο; Ας το απομακρύνουν, αν δεν είναι σε θέση να το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση. Τι προσφέρουν οι μουντζουρωμένες πινακίδες αφού δεν τις καθαρίζουν; 

Και το πιο επικίνδυνο: Το αρχικό ξύλινο μπαλκόνι που αποτελούσε σημείο θέας στο ποτάμι έχει διαλυθεί και κρέμεται στο κενό με κίνδυνο για οποιονδήποτε θελήσει να πλησιάσει. Πριν λοιπόν συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο, καλό είναι κι αυτό να απομακρυνθεί και να κλείσει ο χώρος με ασφάλεια. 

Αυτονόητα πράγματα για άλλες περιοχές για μας αποτελούν ακόμη -δυστυχώς- μακρινούς στόχους.    

Καμαρώστε:













"Ακριβοί στα πίτουρα, φτηνοί στο αλεύρι"...

 

«Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι», λέει η παροιμία και βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στην πόλη μας (αλλά και τα πέριξ), όπου μπορεί να κατασκευάζονται κόμβοι ή δρόμοι εκατομμυρίων ευρώ αλλά δεν περισσεύουν ως φαίνεται χρήματα… για διαγραμμίσεις. 

Έτσι, ακόμη και στους νέους κυκλικούς κόμβους, στην Είσοδο της πόλης, προς το αεροδρόμιο, στη Λεωφόρο Νιάρχου αλλά και στο μισό επαρχιακό δίκτυο οι διαγραμμίσεις είναι άγνωστη λέξη, κάτι φυσικά που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση των οχημάτων και ειδικά των επισκεπτών που δεν ξέρουν πολλές φορές πού να σταθούν μπαίνοντας στο ρεύμα του διπλανού κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για κυκλικό κόμβο. Έτσι η λειτουργική αλλά και η αισθητική υποβάθμιση καινούριων δρόμων είναι δεδομένη. Είναι κάτι που φυσικά δεν θα δει κανείς σε καμία χώρα της πολιτισμένης Ευρώπης. 

Ενδεικτικά: 




                                                   Περιφερειακή προς Αεροδρόμιο



                                                       Εθνική οδός Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας

                                           Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Πετροβουνίου

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Χωρίς λόγια...



                                                                                                       (Χρ.Παπανίκος  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 

Εδώ ... γελάμε

 

                                                                                                      (Δ.Χαντζόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Αναντικατάστατη απώλεια...

 

«Η Αλβανία είχε ανακηρυχτεί, στις 22 Νοεμβρίου 1967, το πρώτο (και μόνο) επίσημα άθεο κράτος στον κόσμο. Ο Αναστάσιος βρήκε εκεί μια κατάσταση πλήρους ερήμωσης: δεν υπήρχαν ναοί, ιερείς, επίσκοποι, ψάλτες, λειτουργικά βιβλία, δεν υπήρχε τίποτε, και οι άνθρωποι ήταν εντελώς ακατήχητοι, δεν ήξεραν καλά καλά ούτε τον σταυρό τους να κάνουν. Επρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, κατανοώντας αρχικά τη θρησκευτική πραγματικότητα της χώρας εν γένει, αλλά και της Ορθοδοξίας ειδικότερα. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία διέφερε από τις Εκκλησίες των άλλων βαλκανικών χωρών, που και αυτές άρχισαν να ανασυγκροτούνται μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, γιατί εδώ, αφενός, οι ορθόδοξοι δεν αποτελούσαν το σύνολο ή την πλειονότητα του πληθυσμού και, αφετέρου, η εθνοτική σύνθεσή τους ήταν ποικίλη (Αλβανοί, Ελληνες, Σλάβοι, βλαχόφωνοι). 

Μολονότι το γεγονός ότι ήταν Ελληνας αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά του, σε μια εποχή μάλιστα εθνικιστικής έξαψης, η μακρά ιεραποστολική πείρα του τον βοήθησε να καταλάβει την αλβανική πραγματικότητα και να συλλάβει αμέσως τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Το διεθνές κύρος του από την άλλη τον προστάτευε και του εξασφάλιζε κάθε είδους αρωγή από πολλές και συχνά αναπάντεχες μεριές. 

Το πρώτο και κύριο που αποφάσισε και επέβαλε ο Αναστάσιος ήταν να μην επιτρέψει στις εθνοτικές ομάδες να συγκροτήσουν ξεχωριστές Εκκλησίες, που να υπάγονται σε άλλες δικαιοδοσίες (στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας, Ρουμανίας κ.λπ.). Μία Εκκλησία, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, στις ενορίες της οποίας μνημονεύεται ο οικείος επίσκοπος, αλλά η γλώσσα της λατρείας μπορεί (και πρέπει) να είναι η γλώσσα που μιλάει το εκκλησίασμα.

Δεύτερο: Επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας της Αλβανίας δεν μπορούσε να είναι άλλη από τα αλβανικά, στα οποία έπρεπε να μεταφραστούν τα ιερά και λειτουργικά βιβλία, να γίνεται το κήρυγμα και η κατήχηση, να εκδίδονται τα λογής έντυπα και βιβλία.

Τρίτο: Δημιουργία τοπικού κλήρου. Ο Αναστάσιος ίδρυσε αμέσως ιερατική σχολή και χειροτόνησε με τα χρόνια 160 ιερείς. Ενας άλλος στη θέση του θα κατέφευγε στην εύκολη λύση να φέρει ιερείς από την Ελλάδα ή άλλη ορθόδοξη χώρα, με καταστροφικές συνέπειες για την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ο ίδιος ζήτησε την αλβανική υπηκοότητα και την απέκτησε επιτέλους το 2018.  

Τέταρτο: Θεσμική ανασυγκρότηση της Εκκλησίας με Σύνοδο και Καταστατικό Χάρτη (2006).

Πέμπτο: Τεράστιο οικοδομικό έργο. Επισκευάστηκαν 162 ναοί και χτίστηκαν 155 νέοι. Μαζί με άλλα κτίρια για τις διάφορες ανάγκες της Εκκλησίας, τα οικοδομήματα αυτά ανέρχονται σε 455.  

Εκτο: Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας της Εκκλησίας, με τη δημιουργία διαφόρων παραγωγικών μονάδων, πράγμα εντελώς αναγκαίο, γιατί οι ιερείς στην Αλβανία δεν μισθοδοτούνται από το κράτος. 

Εβδομο: Μεγάλο εκπαιδευτικό έργο, με νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος».

Oγδοο: Τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, που προσφέρεται σε όλους ανεξαιρέτως, χριστιανούς, μουσουλμάνους, άθεους, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Eνατο: Καλλιέργεια άριστων σχέσεων με τους επικεφαλής των άλλων χριστιανικών ομολογιών και θρησκειών. Εχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας. Oλα αυτά τα ποσοτικά, που θα μπορούσα να τα πολλαπλασιάσω, θαμπή μόνο εικόνα δίνουν της διακονίας του Αναστασίου στην Αλβανία. Το αληθινό μέτρο της το δίνει η πραγματική μεταμόρφωση της ζωής πολλών ανθρώπων από τον λόγο του και την παρουσία του».

         (Aπόσπασμα άρθρου του Στ. Ζουμπουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)




Ρήσεις...

 

                                                                                                                                 (ευρωπαϊστές F/B)

Τα πρώτα 20 ψέματα του Τραμπ...

 

«Το CNN πραγματοποίησε fact check σε αρκετά σημεία των ομιλιών Τραμπ, αναδεικνύοντας τα δεδομένα πίσω από τα fake news του Αμερικανού προέδρου. 

1. Δασμοί – Κίνα: Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ “εισέπραξαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια” από την Κίνα μέσω δασμών που επέβαλε κατά την πρώτη του προεδρία. Στην πραγματικότητα, οι δασμοί πληρώνονται από Αμερικανούς εισαγωγείς, όχι από την Κίνα. Μελέτες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί επωμίστηκαν τη συντριπτική πλειονότητα του κόστους των δασμών του Τραμπ στην Κίνα, μέσω αυξημένων τιμών, επηρεάζοντας έτσι την αγοραστική τους δύναμη (σ.σ. των πολιτών).

2. Δασμοί – Κίνα vol.2: Ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επέβαλε δασμούς στην Κίνα, λέγοντας ότι «η Κίνα δεν πλήρωνε ούτε δέκα σεντ στις ΗΠΑ» πριν από αυτόν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποκόμιζαν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έσοδα από τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, πριν τον Τραμπ. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από το 1789. Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

3. Δασμοί: “Αντί να φορολογούμε τους πολίτες μας, για να πλουτίζουν άλλες χώρες, θα επιβάλλουμε δασμούς και φόρους στις ξένες χώρες για να πλουτίζουν οι πολίτες μας”, είπε ο Τραμπ. Αλλά αυτή η περιγραφή των δασμών είναι ψευδής. Οι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πληρώνονται από τους εισαγωγείς των ΗΠΑ, όχι από τις ξένες χώρες.

4. “Ρεκόρ πληθωρισμού”: Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ γνώρισαν «ρεκόρ πληθωρισμού» επί Μπάιντεν. Αν και ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022 — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών – το ιστορικό ρεκόρ ήταν 23,7% το 1920. Ο Τραμπ αγνόησε επίσης ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023.

5. “Η ΕΕ δεν παίρνει τίποτα απ’ τις ΗΠΑ”: Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν δέχεται αγροτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, σχεδόν τίποτα» από τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, το 2023 οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά και υπηρεσίες αξίας 639 δισ. δολαρίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων γεωργικών προϊόντων αξίας 12,3 δισ. δολαρίων. Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα γεωργικά και συναφή προϊόντα των ΗΠΑ μετά την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά. Επίσης, σύμφωνα με έκθεση του Δεκεμβρίου 2023 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η ΕΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές οχημάτων των ΗΠΑ – εισάγοντας 271.476 αμερικανικά οχήματα το 2022, αξίας σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

6. Μετανάστες από φυλακές και ψυχιατρεία: Ο Τραμπ χτες, όπως και άλλες φορές, δήλωσε ότι πολλές χώρες «αδειάζουν τις φυλακές και τα ψυχιατρεία τους» στέλνοντας μετανάστες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν παρουσίασε καμία απόδειξη γι’ αυτόν τον ισχυρισμό. Όπως αναφέρει το CNN, αν και είναι πιθανό κάποιοι μετανάστες να έχουν περάσει χρόνο σε τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν δεδομένα ή επίσημες πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι αυτό συμβαίνει σε μαζική κλίμακα, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης επιχειρήσει να στηρίξει τον ισχυρισμό του, λέγοντας ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός φυλακών έχει μειωθεί. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής. Σύμφωνα με τη World Prison Population List, η οποία συντάχθηκε από ειδικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καταγεγραμμένος παγκόσμιος πληθυσμός φυλακών αυξήθηκε από περίπου 10,77 εκατομμύρια άτομα τον Οκτώβριο του 2021 σε περίπου 10,99 εκατομμύρια τον Απρίλιο του 2024. Μάλιστα, η Έλεν Φεαρ, συν-συγγραφέας της συγκεκριμένης λίστας και ερευνήτρια στο Institute for Crime & Justice Policy Research στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε: «Κάνω καθημερινή έρευνα για το τι συμβαίνει στις φυλακές σε όλο τον κόσμο και δεν έχω βρει απολύτως καμία απόδειξη, ότι κάποια χώρα αδειάζει τις φυλακές της για να στείλει τους κρατούμενους στις ΗΠΑ».

7. Συμμορίες από τη Βενεζουέλα: Ο Τραμπ υποστήριξε ότι “μέλη συμμοριών παίρνονται από τους δρόμους της Βενεζουέλας και εναποτίθενται στη χώρα μας”, με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα να μειωθεί. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ατεκμηρίωτος και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον υποστηρίζουν.

8. Τοίχος στα σύνορα: Ο Τραμπ επανέλαβε στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, ότι κατά την πρώτη θητεία του έχτισε “571 μίλια τοίχου” στα σύνορα με το Μεξικό. Ωστόσο, τα επίσημα κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν 458 μίλια τείχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αντικαταστάσεων προηγούμενων φραγμών.

9. Δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας: Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που παρέχει αυτόματο δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας σε όσους γεννιούνται στην επικράτειά της. Αυτό είναι λάθος, καθώς περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και του Μεξικού, παρέχουν αυτόματη υπηκοότητα σε άτομα που γεννιούνται στο έδαφός τους.

10. Πελόζι και 6η Ιανουαρίου: Υποστήριξε ότι η Νάνσι Πελόζι απέρριψε την πρότασή του για αποστολή 10.000 στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς για την προστασία του Καπιτωλίου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος, και όχι η Πελόζι, είναι υπεύθυνος για την Εθνική Φρουρά, ενώ η ίδια αρνείται ότι έγινε τέτοια πρόταση. Ο εκπρόσωπός της, Άαρον Μπένετ, τόνισε ότι ανεξάρτητοι έλεγχοι επιβεβαιώνουν πως η Πελόζι δεν είχε καμία ευθύνη για την ασφάλεια του Καπιτωλίου.

11. Oι “εισβολείς” της 6η Ιανουαρίου: Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι “ταραχές” της 6ης Ιανουαρίου προκλήθηκαν από “ξένους υποκινητές” και όχι από υποστηρικτές του. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους 1.500 ανθρώπους, που κατηγορήθηκαν για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ήταν ένθερμοι οπαδοί του Τραμπ.

12. Καταστροφή εγγράφων της Επιτροπής 6ης Ιανουαρίου: Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου κατέστρεψε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες της έρευνάς της, για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Στην πραγματικότητα, περισσότερα από 1 εκατομμύριο έγγραφα έχουν αρχειοθετηθεί και δημοσιοποιηθεί. Για την ακρίβεια, υπήρξε διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το ποια έγγραφα έπρεπε να αρχειοθετηθούν, αλλά η επιτροπή δημοσίευσε μια τελική έκθεση 800 σελίδων και απομαγνητοφωνήσεις από περισσότερες από 140 συνεντεύξεις. Επίσης, συνεργάστηκε με τα Εθνικά Αρχεία για την αρχειοθέτηση άνω του 1 εκατομμυρίου εγγράφων.

13. Νοθεία στις εκλογές 2020 και 2024: Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι εκλογές του 2020 ήταν «στημένες» και ότι υπήρξε απόπειρα νοθείας στις εκλογές του 2024. Και οι δύο εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες, σύμφωνα με ανεξάρτητες αρχές.

14. Καλιφόρνια και εκλογές: Υποστήριξε ότι θα είχε κερδίσει την Καλιφόρνια αν υπήρχαν αυστηρότεροι νόμοι ταυτοποίησης ψηφοφόρων, κάτι που δεν στηρίζεται σε στοιχεία.

15. Διαφορά νίκης στην Αλαμπάμα: Ισχυρίστηκε ότι κέρδισε την Αλαμπάμα με 48 μονάδες, ενώ η διαφορά ήταν 30,5 μονάδες.

16. “Οι νέοι ψήφισαν Τραμπ”: Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε στην ομιλία του στο Capital One Arena, ότι “κέρδισε την ψήφο των νεών με 36 μονάδες διαφορά” το 2024. Όμως, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι, ιδίως οι νέοι άνδρες, μετατοπίστηκαν όντως προς τον Τραμπ σε σύγκριση με τις εκλογές του 2020, τα στοιχεία των exit poll που δημοσίευσε το CNN διαπίστωσαν ότι η Χάρις κέρδισε τον Τραμπ με 54% έναντι 43% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών, 53% έναντι 45% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 25-29 ετών και 51% έναντι 45% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 30-39 ετών.

17. Διώρυγα Παναμά και Κίνα: Ο Τραμπ δήλωσε ψευδών ότι η Κίνα «ελέγχει τη Διώρυγα του Παναμά» και υποσχέθηκε να την επαναφέρει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η Διώρυγα διοικείται από την Αρχή Διώρυγας Παναμά, η οποία αποτελείται από Παναμέζους αξιωματούχους, και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι Παναμέζοι. Ο πρόεδρος του Παναμά δήλωσε ότι “η Διώρυγα είναι και θα παραμείνει υπό παναμέζικο έλεγχο”.

18. Αγορά πετρελαίου από το Ιράν: Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έπεισε την Κίνα να σταματήσει την αγορά πετρελαίου από το Ιράν κατά την προεδρία του. Στην πραγματικότητα, οι εισαγωγές μειώθηκαν προσωρινά το 2019, αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ εντελώς και αυξήθηκαν ξανά πριν ολοκληρώσει τη θητεία του. Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα συνέχισε να εισάγει ιρανικό πετρέλαιο. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Κίνα εισήγαγε περίπου 511.000 βαρέλια την ημέρα.

19. Ιράν και τρομοκρατικές ομάδες: Ο Τραμπ επανέλαβε στην ομιλία του ότι το Ιράν το Ιράν «δεν είχε χρήματα για τη Χαμάς» και «δεν είχε χρήματα για τη Χεζμπολάχ» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Η αλήθεια, όμως είναι, ότι η χρηματοδότηση του Ιράν προς αυτές τις ομάδες μειώθηκε στο δεύτερο μισό της προεδρίας του, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι κυρώσεις του στο Ιράν είχαν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ιρανική οικονομία, αλλά η χρηματοδότηση δεν σταμάτησε ποτέ εντελώς, όπως δήλωσαν τέσσερις εμπειρογνώμονες στο CNN το 2024. Στην πραγματικότητα, η ίδια η κυβέρνηση του Τραμπ δήλωσε το 2020 ότι το Ιράν συνέχιζε να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

20. BRICS και Ισπανία: Δήλωσε ότι η Ισπανία είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού γνωστού ως BRICS, λέγοντας σε δημοσιογράφο: «Είναι ένα έθνος BRICS, η Ισπανία. Ξέρετε τι είναι ένα έθνος BRICS; Θα το καταλάβετε”. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ισπανία δεν είναι μέλος των BRICS– το «S» είναι για τη Νότια Αφρική, η οποία προσχώρησε στην ομάδα που ήταν προηγουμένως γνωστή ως BRIC – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – το 2010».

                                                                                           (news247.gr)

Ρήσεις...


                                                                                                                              (ευρωπαϊστές f/B)

Οι "κωλοτούμπες" του Κυριάκου...

 

«Οι "δεξιοί" ψηφοφόροι έχουν ενοχληθεί με το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και με την αδιέξοδη πολιτική "φιλίας" με την Τουρκία. Ενώ σε αυτούς προστίθενται κι όσοι δυσφορούν με την ακρίβεια, ιδιαίτερα στην ενέργεια, αλλά και με τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται πλέον με τη λαθρομετανάστευση. Ζητήματα που συνενώνουν πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα - που δυσφορούν πλέον με όλα τα συστημικά κόμματα...

Σε αυτούς προσπαθεί να απευθυνθεί τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε πως είναι εναντίον των "ακροτήτων" της woke ατζέντας! Αυτός που έφερε τον "δικαιωματισμό" στην Ελλάδα! 

Αυτός που υπουργοί του πανηγύριζαν με τους ΛΟΑΤΚΙ μετά τον ψήφιση του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτός που η κυβέρνησή του προώθησε πολιτική για την... στέγαση των ΛΟΑΤΚΙ, αυτός που έχει εκπονήσει "ολοκληρωμένη στρατηγική" για τους ΛΟΑΤΚΙ, την ώρα που πολιτική για την προστασία της Οικογένειας ΔΕΝ υπάρχει (ή μάλλον αυτό που παρουσιάστηκε είναι μάλλον μαθητική "έκθεση ιδεών"), ούτε βέβαια πολιτική για το δημογραφικό. Μας λέει τώρα ότι είναι αντίθετος με την "δικτατορία των μειοψηφιών" (εννοώντας τις ακρότητες των ΛΟΑΚΤΙ). Τώρα... Μέσα στη Βουλή, πριν ένα χρόνο, όταν ψηφιζόταν ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, διακήρυσσε ότι είναι αντίθετος με τη "δικτατορία της  πλειοψηφίας". Απ' όλα έχει ο μπαχτσές!

Κι ύστερα μας λέει τώρα ότι η "πράσινη μετάβαση" είναι... περίπου "ανέφικτη"! Και θυμήθηκε την επιστροφή στους υδρογονάνθρακες! Αυτός που επί των ημερών του "πάγωσαν" αδειοδοτήσεις ερευνών και εξορύξεων που είχαν εκδοθεί από το 2014! Και πανηγυρίζει που επιστρέφουν εταιρίες εξορύξεων, όταν επί των ημερών του είχαν φύγει εταιρίες εξορύξεων! Γιατί, επί των ημερών του επίσης, οι "περιβαλλοντολογικές οργανώσεις" έπαιρναν ασφαλιστικά μέτρα κατά των ερευνών. Και τα δικαστήρια ανέβαλλαν την τελική απόφαση μέχρι να λήξουν τα συμβόλαια των εταιριών! Αλήθεια πριν πανηγυρίσουμε για την είσοδο της Chevron, θα μάθουμε γιατί έφυγε - επί των ημερών Κυριάκου - η Total;

Ανακάλυψε ακόμα ότι η τιμή ενεργείας από τις ΑΠΕ παραμένει υψηλή γιατί η Ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας παραμένει "κατακερματισμένη, ουσιαστικά διαλυμένη"! Αυτό δεν το γνώριζε, όταν έστρεψε όλο το ΕΣΠΑ στις ΑΠΕ;Δεν γνώριζε ότι χωρίς υποδομές δεν μπορεί να λειτουργήσει η "πράσινη μετάβαση"; Δεν γνώριζε πως, χωρίς να λυθεί το πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, δεν μπορεί να ΥΠΑΡΞΕΙ "πράσινη μετάβαση";Ανακάλυψε τώρα, πόσο "καλό" είναι το φυσικό αέριο! Αυτός που υπουργοί έβγαιναν και διακήρυσσαν ότι και να ανακαλύψουμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα τα βγάλουμε, γιατί δεν θέλουμε να γίνει το Αιγαίο όπως... ο Κόλπος του Μεξικού! Και γιατί εμείς είμαστε με την "πράσινη μετάβαση", λέει!Και τώρα μας λέει, ξαφνικά, πως θα χρειαζόμαστε υδρογονάνθρακες για τα επόμενα 50 χρόνια...

Σπεύδει να εξαγγείλει την επιστροφή στους υδρογονάνθρακες αυτός που έσπευσε να μπει στην πρόωρη απανανθρακοποίηση. Και είχε διακηρύξει την εγκατάλειψη σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων που μόλις είχαν εγκατασταθεί, την ώρα που η Γερμανία έσπευδε να εγκαταστήσει παρόμοιες λιγνιτικές μονάδες που εμείς ήδη τις είχαμε - και ο ίδιος τις καταργούσε! Λέει σήμερα ακριβώς τα αντίθετα απ' όσα έλεγε όχι πριν πέντε χρόνια - αλλά κι απ' όσα έκανε συνεχώς επί πέντε χρόνια, μέχρι και πριν λίγους μήνες. 

Την ώρα που ο Πρόεδρος Τράμπ στις ΗΠΑ αναστέλλει τις ΑΠΕ και κυρίως τα αιολικά πάρκα, που τα καταγγέλλει ότι παράγουν ελάχιστη ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ ενέργεια κι έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος - ενώ εμείς εδώ, επί των διακυβέρνησης Κυριάκου, είχαμε επενδύσει τα πάντα στα αιολικά!Πράγματι, ο Κυριάκος σήμερα διακηρύσσει τα ακριβώς αντίθετα απ' όσα έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Για την ακρίβεια σπεύδει να διακηρύξει – κατά… σύμπτωση - όλα όσα του επισήμαινε επί πέντε χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς. Τον οποίο μόλις διέγραψε!

Γι' αυτό και ο Κυριάκος προσπαθεί, για να διασωθεί ο ίδιος, να κατευνάσει όσους μέχρι πριν λίγο έβριζε ή κατήγγειλε. Συχνά με "υφάκι"...Αλλά είπαμε: ο "Κατευνασμός" δεν αποδίδει!Ούτε απέναντι σε εχθρούς, ούτε απέναντι σε αντιπάλους, ούτε καν απέναντι σε πρώην φίλους ή "συμμάχους" που ο ίδιος έδιωξε από δίπλα του και - κυρίως - ούτε απέναντι σε ψηφοφόρους που έκανε ό,τι μπορούσε για να τους απομακρύνει - και τώρα προσπαθεί να τους ξανά-προσεγγίσει. Αλλά ΔΕΝ...»

                           ( Απόσπασμa άρθρου του Θανάση Κ. από το lastpoint.gr)

Ρήσεις...

 

                                                                                                                 (ευρωπαϊστές f/B)

Τραμπ- ισμός...

 

«Ο Τραμπ εξέφρασε την οργή ενός σημαντικού κομματιού της αμερικανικής κοινωνίας που ένιωθε συμπιεσμένο από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, κοινωνικά καθηλωμένο και πολιτισμικά αποξενωμένο από το αφήγημα της αμερικανικής ελίτ. Η ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία που κρατάει σε ομηρία επενδύσεις, η επιστροφή της παραγωγής στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι επίσης θεμιτοί στόχοι που δεν θα έπρεπε να έχουν ιδεολογικό πρόσημο.

Ο νέος πρόεδρος τα εκφράζει όλα αυτά με έναν βίαιο και ενίοτε χυδαίο τρόπο. Τσαλαπατά θεσμούς, παραδόσεις και συμβολισμούς δεκαετιών χωρίς αναστολές. Νομιμοποιεί τον πολιτικό κανιβαλισμό σαν κάτι εντελώς θεμιτό, mainstream. Μοιάζει δε με τσουνάμι, μπροστά στο οποίο κανένα θεσμικό ανάχωμα δεν δείχνει ικανό να κρατήσει την ισορροπία. Το επιχειρηματικό κατεστημένο προσκύνησε συλλήβδην και με τρόπο θεαματικό, που άρμοζε πιο πολύ σε συμπεριφορά έναντι του Πούτιν ή του Ερντογάν. Θα φανεί στη διαδρομή ποια από αυτά τα αναχώματα έχουν ακόμη ζωή και ισχύ.

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι τι πραγματικά εννοεί και τι όχι ο Τραμπ. Είναι απολύτως βέβαιο πως θα κάνει τη δική του κωλοτούμπα σε πολλά θέματα και πως πάντοτε τραβάει τα πράγματα στα άκρα για να πετύχει κάποια συμφωνία· αυτή είναι η τέχνη του deal, όπως πολλάκις την έχει περιγράψει».

                                                               (Αλ. Παπαχελάς-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπόσχεται ότι θα ξανακάνει την Αμερική, πρώτη δύναμη στον κόσμο. Μα είναι ήδη πρώτη σε οικονομική ισχύ, με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της να βρίσκεται στα $25,43 τρισ., με δεύτερη την Κίνα στα $14,72 τρισ. και τρίτη την Ιαπωνία στα $4,25 τρισ. Μα είναι ήδη πρώτη σε στρατιωτική δύναμη, με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Στρατιωτικής Ισχύος, με PwrIndx 0,0744, με τη Ρωσία και την Κίνα στη δεύτερη θέση με PwrIndx 0,078.

Μα είναι ήδη πρώτη στην τεχνολογία, με βάση τη λίστα των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση ψηφιακών εταιριών του κόσμου, έχοντας 9 εταιρείες στις πρώτες 10 θέσεις, με τη δέκατη εταιρεία να προέρχεται από την Ταϊβάν.Μα είναι ήδη πρώτη, στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα, διαθέτοντας τα δυο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, όπως είναι το NYSE και το NASDAQ. 

Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αυτά, ανέρχεται στα $30,2 τρισ. και $28,9 τρισ. αντιστοίχως. Και ακολουθούν από την τρίτη θέση και κάτω, το κινεζικό Shanghai Stock Exchange με $7,41 τρισ., το ιαπωνικό Japan Exchange Group με $6,68 τρισ., το ευρωπαϊκό Euronext με $5,66 τρισ. και το ινδικό National Exchange of India με $5,62 τρισ.

Mα είναι ήδη πρώτη, στην εκπαίδευση με βάση τον αριθμό των Πανεπιστημίων που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας, με 16 πανεπιστήμια ανάμεσα στα πρώτα 20, με δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 3 και τρίτη τη Γαλλία με 1.Επομένως, σε ποια πρωτιά αναφέρεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ;»

                                                                        (Κ. Χαροκόπος-liberal.gr)

Ατάκες...



 

Ένας φωτισμένος ιεράρχης...

 

«Στον τιτάνιο αγώνα του για την «ανάσταση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία, ο Αναστάσιος είχε να αντιπαλέψει πέρα από το προχωρημένο της ηλικίας του, την εύθραυστη υγεία του, την οποία είχε θέσει σε δεύτερη μοίρα, μολονότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Νίκησε δύο καρκίνους, τιθάσευσε τον ύπουλο σακχαρώδη διαβήτη, αδιαφόρησε για τον διαβρωτικό χρόνο – όλα αυτά «με τη δύναμη του Θεού», όπως πάντα έλεγε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε συνείδηση των προβλημάτων στην Αλβανία, προερχόμενος από τις ζούγκλες της Αφρικής, από το ιεραποστολικό του έργο στις πιο δύσκολες και δύσβατες περιοχές της ηπείρου.

«Το ταξίδι που ξεκινήσαμε είναι μακρύ και δύσκολο. Η δικτατορία του Χότζα δεν άφησε τίποτα όρθιο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η καχυποψία του καθεστώτος είναι μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά μας. Μας αντιπαλεύουν σκληρά οι ισλαμιστές, αλλά και κάποιοι κύκλοι του Βατικανού. Θα παλέψουμε και με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε», μου είχε πει όταν τον συνάντησα το 1992, σ’ ένα δωμάτιο ημιερειπωμένου κτιρίου στα Τίρανα, που το φώτιζε ένα κερί και το ζέσταινε ένα μαγκάλι. 

Ουκ ολίγες φορές εθεάθη καβάλα σε γαϊδουράκι, να σκαρφαλώνει σε απομακρυσμένα χωριά του αλβανικού Βορρά για να μεταφέρει το μήνυμα αγάπης στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Αρνείτο να δεχθεί προσφορές για τις μετακινήσεις του, ούτε θωρακισμένου αυτοκινήτου από εύπορους χριστιανούς. Με κάθε αφορμή εκδηλώνονταν εναντίον του επιθέσεις διά των ΜΜΕ του τύπου «ο μαύρος συνταγματάρχης», «ο ελληνικός Δούρειος Ιππος», που στόχευαν στην υπονόμευση της απήχησής του.

Νερό στον μύλο όλων εκείνων που εχθρεύονταν και υπογείως πολεμούσαν τον Αναστάσιο έπεφτε κατά καιρούς και από την εδώ πλευρά, μέρος της οποίας επεδίωκε να εργαλειοποιήσει το κύρος και την αίγλη του, σε θέματα που άπτονταν των διμερών σχέσεων και προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας με τις κατά καιρούς κυβερνήσεις στα Τίρανα. Από τα σχολεία που ίδρυσε: 892 μαθητές φοιτούν στα 7 σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας.   587 μαθητές φοιτούν στα 23 νηπιαγωγεία. 317 φοιτητές σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο «Λόγος».

                       (Απόσπασμα άρθρου του Στ.Τζίμα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)




Χωρίς... σχόλια


 

Θεσμοθετημένη... τεμπελιά

  

«Γιατί πάμε κάθε μέρα στη δουλειά; Δεν είναι μόνο επειδή μας αρέσει (αν μας αρέσει) η δουλειά μας. Όσο κι αν μας αρέσει κάτι, ακόμα κι αν το αγαπάμε βαθιά, υπάρχουν κάποιες μέρες που δεν θέλουμε να το κάνουμε. Μ’ αρέσει πολύ να παίζω στο Playstation, αλλά υπάρχουν και μέρες που βαριέμαι. Στη δουλειά όμως, θα πάω κάθε μέρα. Και ο λόγος είναι ότι αν αρχίσω να μην πηγαίνω όποτε βαριέμαι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνω χωρίς δουλειά. 

Για τον ίδιο λόγο (και υποθέτω και οι περισσότεροι από σας), προσπαθώ να είμαι καλός στη δουλειά μου. Δεν τα καταφέρνω πάντα, υπάρχουν περίοδοι που είμαι σε φόρμα και άλλοι που δεν είμαι, αλλά πάντα προσπαθώ. Γιατί η δουλειά μου ελέγχεται.Aν η δουλειά μου δεν ελεγχόταν κι αν δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να τη χάσω, είναι πολύ πιθανόν και να πήγαινα όποτε μου κάνει κέφι και να μην είχα κανέναν καημό να είμαι καλός σ’ αυτήν. Θα έκανα μόνο τα απολύτως απαραίτητα και σε κάθε ευκαιρία δεν θα έκανα ούτε αυτά. 

Φυσικά μπορεί να ήμουν ένας ιδιαιτέρως φιλότιμος άνθρωπος και ακόμα κι υπό αυτές τις συνθήκες να προσπαθούσα και να ήμουν συνεπής, αλλά είναι πολύ πιθανόν και να μην ήμουν. Και σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν θα άλλαζε κάτι στην εργασιακή μου κατάσταση ή τη μισθοδοσία μου. Πλην του φιλότιμου μου, κίνητρο για να είμαι καλός στη δουλειά μου δεν θα είχα κανένα. 

Δεν έχει σημασία αν οι τρεις φαρμακοποιοί στ’ αλήθεια αρρώστησαν ταυτοχρόνως και δεν μπήκαν στον κόπο να ειδοποιήσουν την υπηρεσία ή αν την ειδοποίησαν και η υπηρεσία αδιαφόρησε. Δεν έχει σημασία ούτε αν έκαναν κοπάνα, χωρίς πρώτα να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, ώστε να μην την κάνουν μαζί. Και δεν έχει σημασία γιατί ό,τι από τα παραπάνω κι αν συνέβη, κανείς δεν πρόκειται να υποστεί καμία συνέπεια και σίγουρα όχι τη συνέπεια που αξίζει σε κάποιον που γίνεται αιτία για να μείνει κλειστό ένα φαρμακείο το οποίο είναι η μοναδική πηγή φαρμάκων για βαριά ασθενείς. 

Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥ δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο ώστε να είναι συνεπείς στη δουλειά τους.Έτσι κι αλλιώς, στην πραγματικότητα δεν φταίνε ούτε οι φαρμακοποιοί ούτε η υπηρεσία. Η ευθύνη βρίσκεται σε ένα σύνταγμα το οποίο σχεδόν αποκλείει οποιαδήποτε απόλυση δημοσίου υπαλλήλου και μια νομοθεσία που κάνει τις όποιες απολύσεις προβλέπονται πρακτικά αδύνατες. 

Οι φαρμακοποιοί και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας (και κάθε δημόσιας υπηρεσίας) δεν έχουν κανένα απολύτως κίνητρο ώστε να είναι συνεπείς στη δουλειά τους και πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα κίνητρο να ξεχωρίσουν σ’ αυτή. Είτε είναι φιλότιμοι δουλευταράδες είτε είναι αφιλότιμοι τεμπέληδες, στο τέλος κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα βρίσκουν το ίδιο ποσό.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δεν έμεινε κλειστό επειδή δεν πήγαν οι τρεις φαρμακοποιοί. Το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ έμεινε κλειστό επειδή στο σύνταγμα και τη νομοθεσία της χώρας του εργατικότερου λαού του κόσμου είναι θεσμοθετημένη η προστασία της τεμπελιάς και της ανευθυνότητας. Και μπράβο τους».

                       (Απόσπασμα άρθρου του Μ.Βουλαρίνου από την ΑΤΗensvoice)

Εδώ... γελάμε



                                                                                                                 (Ηλ.Μακρής- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Το σύστημα δεν "βγαίνει"...


«Στις 201.000 έφτασαν τελικά οι αιτήσεις συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ το 2024, διατηρώντας αμείωτο το κύμα εξόδου των ασφαλισμένων προς τη σύνταξη για ακόμη ένα έτος. Βέβαια, το αρνητικό ρεκόρ του 2021 με τις 212.151 αιτήσεις και το αμέσως επόμενο του 2022, με τις 211.133 αιτήσεις δεν έσπασε, με τα στελέχη του φορέα να εκτιμούν πως ο αριθμός των αιτήσεων δεν δημιούργησε πρόσθετο “πονοκέφαλο”. Να σημειωθεί ότι το 2020 είχαν υποβληθεί 175.705 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ και το 2023 οι αιτήσεις ήταν κάτω από τις 200.000 και συγκεκριμένα 190.368». 

Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, πρώην Διοικητή του ΙΚΑ, την περίοδο 2000-2015 το κράτος συνεισέφερε στα Ταμεία για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους, το ποσό των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ! Με δεδομένο ότι το χρέος μας είναι 325 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 220 δισ. ευρώ αποτελούν το 68% του χρέους! Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ αναμενομένων εισφορών και παροχών για την περίοδο 2015-2060 εκτιμάται ότι θα είναι 470 δισεκατομμύρια ευρώ! 

Ο χρόνος απεργίας συνυπολογίζεται τόσο στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και στην προσαύξηση του ποσού της σύνταξης και εξαγοράζεται με επιβάρυνση 20% (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) επί των μισθών του χρόνου υποβολής της αίτησης! Θεωρητικά στην Απεργία, κάποιος δεν πληρώνεται ούτε καταβάλλει εισφορές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εργατολόγος ή εξειδικευμένος για να καταλάβει κάτι πολύ απλό.

Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, το ποσό εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη. Μάλιστα, είναι ίσο με το 25% του ποσού της σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή του. Ναι, σωστά διαβάσατε! Συνταξιοδοτείσαι με εξαγορά πλασματικών χρόνων και ακολούθως πληρώνεις αυτά που οφείλεις, από τη σύνταξη που λαμβάνεις! Και ύστερα ψαχνόμαστε γιατί πτωχεύσαμε.

Οπως θα έχετε διαπιστώσει δεν αναφέρθηκα καθόλου στο θέμα της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα. Οταν στην πενταετία 2020-2024 έχουμε ακριβώς τις μισές γεννήσεις από τις γεννήσεις της περιόδου 1956-1960, και εμείς δίνουμε απλόχερα πρόωρες συντάξεις, τότε είμαστε για δέσιμο. Δικαιολογημένα θα μας καταριούνται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Το δικό τους μέλλον υποθηκεύουμε. Επιτέλους ας ξυπνήσουμε!»

                    (Απόσπασα άρθρου του Α.Δρυμιώτη από την  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Χωρίς ...σχόλια

                                                                                                                               (iefimerida.gr)

                                                                                                                                       (KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 

Απόψεις...

 

«Ο γκρεμός που είναι μπροστά και το ρέμα που είναι πίσω μοιάζει ως η μόνη σοβαρή περιγραφή της ελληνικής πραγματικότητας.Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά καταλαβαίνω ότι είναι προτιμότερη από τη δικαιοσύνη του Πολάκη, του Ρουβίκωνα, της Χρυσής Αυγής, της Θύρας 7, του ΚΚΕ, του Βελόπουλου, του Τριανταφυλλόπουλου, της κόρης του Νίκου Κωνσταντόπουλου και όλων αυτών που ουρλιάζουν για «δικαιοσύνη». Ταυτοχρόνως θέλω να διαμαρτυρηθώ γιατί το να μην είναι άξια εμπιστοσύνης η θεσμική δικαιοσύνη είναι από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε μια κοινωνία. 

Όμως δεν θέλω να διαμαρτυρηθώ σε μια εκδήλωση οργανωμένη για να εξυπηρετηθούν πολιτικές και κομματικές ατζέντες, αλλά άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν γίνονται. Χαίρομαι όταν ακούω συμπολίτες να απαιτούν επιβολή του νόμου και θέλω να συνταχθώ μαζί τους, αλλά μετά τους βλέπω να τσαλαπατούν τον νόμο όποτε τους συμφέρει και να εξοργίζονται όταν ο νόμος επιβάλλεται σε αυτούς επικαλούμενοι όσους ποτέ δεν υφίστανται την επιβολή του νόμου. Καταλαβαίνω ότι όταν ο νόμος δεν επιβάλλεται ποτέ σε κάποιους είναι μια αδικία και ταυτοχρόνως σκέφτομαι ότι «ουκ ισότης εν τη παρανομία» αλλά κι αυτή η ανισότητα στην παρανομία δεν αντέχεται. Αδιέξοδο; 

Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια καλή κυβέρνηση. Είναι απλώς μια κυβέρνηση προτιμότερη από τις εναλλακτικές της. Πώς να ψηφίσω μια κυβέρνηση που δεν είναι καλή αλλά και πώς να ψηφίζω τις εναλλακτικές της που είναι χειρότερες; Και πώς να μην ψηφίσω καθόλου επιτρέποντας να αποφασίσουν για το μέλλον μου μόνο οι στρατευμένοι φανατικοί που ψηφίζουν χωρίς δισταγμούς και διλήμματα; Αδιέξοδο;»

                                                                  (Μ.Βουλαρίνος-ΑΤΗensvoice)

«Σε κάθε περίπτωση, όταν το 2024 είναι το θερμότερο έτος μετά την προβιομηχανική εποχή, με μέση θερμοκρασία του πλανήτη 1,6 βαθμό Κελσίου πάνω από τη θερμοκρασία 1850-1900, όταν τα δέκα θερμότερα έτη είναι η τελευταία δεκαετία (!), κι όταν καίγεται καταμεσής του χειμώνα το Λος Αντζελες, η πόλη-σύμβολο του αμερικανικού ονείρου, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν το 2023 στη δεύτερη θέση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με 11% έναντι 30% της Κίνας, 8% της Ινδίας και 6% της Ε.Ε., αλλά ήταν δεύτερες όσον αφορά την κατά κεφαλή συνεισφορά, με 18 τόνους ανά κάτοικο, με τη Ρωσία στους 19 τόνους/κάτοικο, την Κίνα στους 11, την Ε.Ε. στους 7,2 και την Ινδία στους 2,9. 

Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε το σύνθημα για μαζικές εξορύξεις μιλώντας για το «υγρό χρυσάφι» της Αμερικής: «Εχουμε κάτι που κανένα άλλο έθνος δεν θα έχει ποτέ, τη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Γη, και θα το χρησιμοποιήσουμε».

                                                                                 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Xωρίς... σχόλια

                                                                                                                                              (LIFO)
                                                                                                                                    

                                                                                                                        (iefimerida.gr)

 

Απόψεις...

 «Η  πρώτη του εκλογή αντιμετωπίσθηκε ως ιστορικό ατύχημα. Ενα στραβοπάτημα της λογικής, που οι κοινωνίες, με τα πολυεργαλεία του ορθού λόγου, μπορούν να αποκαταστήσουν. Η επίθεση των οπαδών του στο Καπιτώλιο θεωρήθηκε πράξη απελπισίας. Ενα είδος δημοκρατικής αυτοχειρίας. Ετσι τουλάχιστον την αντιμετώπισαν όσοι πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι καταδικασμένος να βελτιώνεται και οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι τόσο ανθεκτικοί ώστε να μην κινδυνεύουν από κανέναν αντίπαλο ή εχθρό, όσο ισχυρός κι αν είναι. Μια αντίληψη που έλκει την καταγωγή της από τον προηγούμενο αιώνα, την ήττα του ναζισμού και του φασισμού και την κατάρρευση του κομμουνισμού. 

Ο δυτικός κόσμος είχε αποβάλει οριστικά και διά παντός τον αυταρχισμό από τους κόλπους του. Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ σάρωσε στις εκλογές. Για να αποδειχθεί ότι η πρώτη του νίκη δεν ήταν ατύχημα. Ηταν ένα ιστορικό γεγονός που βρήκε τη θέση του στον κόσμο του 21ου αιώνα και θα σημαδέψει τα χρόνια που έρχονται. Από το «ατύχημα Τραμπ», περάσαμε στην «εποχή Τραμπ». 

Στην εποχή ενός εγωκεντρικού ηγέτη, ο οποίος ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας του με τις επιθυμίες του, βουλιμικός της εξουσίας, αχόρταγος για πλούτο, υπερόπτης απέναντι στους θεσμούς. Απροκάλυπτα αυταρχικός: χαρακτηριστικό ότι επέλεξε τους συνεργάτες του με μόνο κριτήριο την εμπιστοσύνη. Κάπου ανάμεσα στον Τραμπ, τον Πούτιν και τον Σι, αναρωτιέμαι πόσος ζωτικός χώρος έχει απομείνει για τις δυτικές δημοκρατίες στην Ευρώπη η οποία αρχίζει να μοιάζει όλο και περισσότερο με το μικρό γαλατικό χωριό».  

                                                              (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Όλα καλά λοιπόν για το κυβερνών κόμμα; Όχι ακριβώς. Η ιδιαιτερότητα του να παίζεις χωρίς αντίπαλο, δίνει μεν πρωτοβουλία κινήσεων αλλά και νομοτελειακά οδηγεί σε πολιτική χαλάρωση, η οποία δρα ύπουλα χωρίς εμφανή σημάδια και απειλές. Άποψη του γράφοντος είναι, ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει σταδιακά έναν προνομιακό για εκείνη χώρο, αυτόν της δημόσιας τάξης και σιωπηλά τον εκχωρεί σε ακροδεξιά μορφώματα, τα οποία αντλούν την ύπαρξή τους διεκδικώντας κομμάτι της «πίτας» που ονομάζεται Νόμος και Τάξη. 

Ο μέσος πολίτης μπορεί να μην έλθει σε επαφή με το σκληρό έγκλημα, σίγουρα όμως έχει καθημερινή τριβή με τη χαοτική κατάσταση στους δρόμους και αυτό επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα που έχει για τη δημόσια τάξη.Ούτε οι κάμερες ούτε τα τυχαία μπλόκα της τροχαίας θα εισφέρουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος, – χρήσιμα εργαλεία – αλλά ως εκεί. Η εικόνα στους δρυμούς θα αλλάξει, αν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η αστυνομία ασχολείται και με την τροχαία αστυνόμευση, όπως ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.

Η μηδενική ανοχή σε κάθε λογής έκνομες ενέργειες επηρεάζει επίσης καθοριστικά την άποψη του πολίτη για την εφαρμογή του νόμου.Τι πρέπει να γίνει άραγε για να εφαρμοστεί ο νόμος για τις πορείες που ταλαιπωρούν τους πάντες; Πόση αγανάκτηση χρειάζεται ακόμα να συσσωρευτεί, η οποία βρίσκει συνήθως πολιτική «στέγη» στα λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα;Πόση ακόμα ανοχή θα υπάρξει στην παραβατικότητα των ανηλίκων, η οποία γιγαντώνεται καθημερινά; 

Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να καταστέλλει και δια της βεβαιότητος της καταστολής να επιφέρει και την πρόληψη και όχι να αναλύει κοινωνιολογικά το φαινόμενο μιλώντας για ευθύνες της οικογένειας».

                                                                                  (Κ. Δούβλης-liberal.gr)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...