«Πριν από τις γιορτές του Πάσχα ψηφίστηκε από τη Βουλή ένα σημαντικό νομοθέτημα. Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, που ορίζει πού θα λειτουργούν τα δικαστήρια, πόσα σε πόλεις και πόσα σε κάθε νομό ή περιφέρεια, κάτι εξαιρετικά απαραίτητο για τη σωστή οργάνωση της Δικαιοσύνης με σύγχρονους όρους για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα, για πρώτη φορά οι ειρηνοδίκες, οι οποίοι έως σήμερα κατά βάσιν υποαπασχολούνται, καθώς τα ειρηνοδικεία δεν έχουν πολλές υποθέσεις, ενσωματώθηκαν στον βασικό κορμό της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης, δίδοντας τη δυνατότητα ταχύτερης απονομής της και πιο γρήγορης εκκαθάρισης του τεράστιου όγκου αδίκαστων υποθέσεων.
Σημειώνεται ότι οι ειρηνοδίκες, οι οποίοι
από το νέο δικαστικό έτος (Σεπτέμβριο) θα δικάζουν κανονικά, όπως και οι πρωτοδίκες,
ποινικές και αστικές υποθέσεις, δεν είναι λίγοι, είναι συνολικά 962, δηλαδή το
ένα τρίτο του δικαστικού σώματος, και έως τώρα δίκαζαν κατά βάση λίγες
υποθέσεις έως ελάχιστες, καθώς υπάρχουν και ειρηνοδικεία που μέχρι τώρα
εξέδιδαν πέντε αποφάσεις τον χρόνο!»
(Ιω.Μάνδρου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Kαι η Κουτσή Μαρία μέσα στην Αστυνομία ξέρει ότι ο καλύτερος
τρόπος για να μετατεθεί κάποιος αστυνομικός από τη σκληρή πρώτη γραμμή της
Αθήνας στην ήρεμη επαρχιακή πόλη καταγωγής του, είναι να εκλεγεί σύμβουλος στον
δήμο καταγωγής του. Και στην Κατεχάκη αναρωτιούνται γιατί οι αστυνομικοί
δείχνουν τόση ζέση για τον τόπο καταγωγής τους, καμία διάθεση όμως να
ασχοληθούν με τα κοινά σε δήμους της πρωτεύουσας».
(Δ.Ευθυμάκης-protagon.gr)
«Και ενώ κυβερνήσεις και εταιρείες, ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο, προχωρούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο για να απεξαρτηθούν από τον μαύρο χρυσό, οι έρευνες για νέα κοιτάσματα πετρελαίου συνεχίζονται.Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα έρευνα και εκείνη που θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή που πραγματοποίησε η ρώσικη εταιρεία γεωλογικών ερευνών Rosgeo.
Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές πλοίο της ρώσικης εταιρείας, το οποίο υποτιθέμενα πραγματοποιούσε επιστημονική έρευνα στην Ανταρκτική, ανακάλυψε κοιτάσματα πετρελαίου που σύμφωνα με τα δεδομένα που θα μπορούσαν να είναι μακράν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Ερευνες της Rosgeo έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που διεκδικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την 5η μεγαλύτερη ήπειρο στον κόσμο να αποτελεί ούτως ή άλλως απαγορευμένη ζώνη για τέτοιου είδους εμπορικές δραστηριότητες.
Η Ανταρκτική «προστατεύεται» από την ομώνυμη Συνθήκη του 1959, συγκεκριμένα από το Πρωτόκολλο Περιβαλλοντικής Προστασίας (άρθρο 7) που τέθηκε σε ισχύ το 1998 και η εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή απαγορεύεται, τουλάχιστον για τα κράτη που αναγνωρίζουν και έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ρωσία.
Η ανατροπή της Συνθήκης
της Ανταρκτικής θα μπορούσε να γίνει μόνο έπειτα από ομόφωνη απόφαση όλων των
κρατών που την έχουν υπογράψει, ενώ η αναθεώρησή της έχει προγραμματιστεί για
το 2048, το οποίο δεν είναι πλέον και τόσο μακριά όσο φαντάζει.
(iefimerida.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου