αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ειδήσεις...


@ Η μεγαλύτερη «σκούπα» του κόσμου, το «Μαμούθ» όπως το αποκαλεί η ελβετική εταιρεία Climeworks, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ισλανδία.Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικό κτίριο το οποίο σχεδιάστηκε, όπως αναφέρει η εταιρεία, για να απορροφά τη ρύπανση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα η θέρμανση των πλανητών. Το «Mammoth» είναι το δεύτερο εργοστάσιο «άμεσης σύλληψης αέρα» που άνοιξε η ελβετική εταιρεία στη χώρα και είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, την Orca, που άρχισε να λειτουργεί το 2021. αναχρησιμοποιηθεί ή να μετατραπεί σε στερεά προϊόντα.

Η Climeworks, όπως αναφέρει το CNN, σχεδιάζει να μεταφέρει τον άνθρακα υπογείως, όπου θα μετατραπεί σε πέτρα και θα «κλειδώνει» σε μόνιμη βάση τον άνθρακα. Καθώς η εταιρεία κλιμακώνει το μέγεθος των εργοστασίων της και μειώνει το κόστος, ο στόχος είναι να φτάσει τα 300 έως 350 δολάρια ο τόνος μέχρι το 2030, πριν φτάσει τα 100 δολάρια ο τόνος γύρω στο 2050, δήλωσε ο Jan Wurzbacher, συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της Climeworks.Όλος ο εξοπλισμός αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο είναι ικανός να αφαιρέσει μόνο περίπου 0,01 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως, πολύ μακριά από τα 70 εκατομμύρια τόνους ετησίως που απαιτούνται μέχρι το 2030 για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

@Μια έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων, με έδρα την Κίνα.


@Πρόβλημα αντιμετωπίζουν μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης από τα χιλιάδες καινούργια αυτοκίνητα που τα έχουν στην κυριολεξία κατακλύσει τους τελευταίους μήνες. Αυτός είναι ένας από τους τους κύριους λόγους που η κατασκευαστές από την ασιατική χώρα στέλνουν διαρκώς χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τα οποία ωστόσο παραμένουν εκεί δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στα λιμάνια που τα υποδέχονται με πολλούς από τους διαθέσιμους χώρους τους να έχουν μετατραπεί σε απέραντα πάρκινγκ από τα χιλιάδες κινέζικα αυτοκίνητα που φιλοξενούν με την αναμονή να φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τους 18 μήνες.

Με τόσο μεγάλο διάστημα παραμονής σε συνθήκες περιβάλλοντος και χωρίς να έχουν φορτιστεί οι μπαταριές ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να πάθουν ζημιά και να χάσουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής τους χωρητικότητας, ακόμη και το 40%, με την αυτονομία του να μειώνεται ανάλογα.

                                                                                  

@ Μια μαμά αρκούδα με τα δύο μικρά της φαίνεται πως βρήκαν δροσερό καταφύγιο στην πισίνα μιας οικογένειας στη Μονρόβια – περίπου μισή ώρα απόσταση από το Λος Αντζελες. Αφού περιπλανήθηκαν στον κήπο της κατοικίας, η μαμά αρκούδα τόλμησε τη βουτιά, αν και τα μικρά της, παρά την παιδική περιέργειά τους, αποδείχτηκαν διστακτικά γι’ αυτό το άλμα στη ζωή.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=IMiQrLmcokA&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2F&source_ve_path=MTM5MTE3LDI4NjYyLDI4NjY2&feature=emb_logo

                                                                                          (iefimerida.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...