αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Απόψεις...

 

«Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Στη Σμύρνη της Τουρκίας υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια που παράγουν 4.000 πτερύγια για ανεμογεννήτριες το χρόνο, με εξαγωγές πάνω από 500 εκατ δολάρια.Οι επενδύσεις έχουν ξεκινήσει από παλιά και χάρη σε χαμηλά εργατικά, φοροαπαλλαγές και κίνητρα που πριμοδότησαν το made in Turkey, σήμερα η παραγωγή κάνει τζίρο πάνω από 700 εκατ δολάρια το χρόνο, δίνοντας δουλειά σε περισσότερα από 6.000 άτομα.

Και η Ελλάδα που τόσο βάρος δίνει στην πράσινη μετάβαση; Η σύγκριση απογοητευτική. Σε ένα αιολικό πάρκο η εγχώρια προστιθέμενη αξία δεν ξεπερνά το 30% (καλώδια, πυλώνες, υπηρεσίες, κλπ), όταν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου υπερβαίνει το 50%. Στα φωτοβολταϊκά μάλιστα το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.

Έχουμε χάσει πολλές ιστορικές ευκαιρίες. Και όχι μόνο στην ενέργεια όπου τη δεκαετία του '80 το εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ κατασκεύαζε ανεμογεννήτριες και το 2010 διαθέταμε τρία εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία σάρωσε η κινεζική επέλαση.

Και παρ' όλα αυτά, η εγχώρια μεταποίηση που συμβάλλει στο ένα τρίτο του ΑΕΠ και απασχολεί πλέον 425.000 άτομα (υψηλό 12ετίας) - λίγο πίσω από τον εμπόριο και τον τουρισμό- συνεχίζει να κάνει μικρά άλματα με διαδοχικά ρεκόρ εξαγωγών που αυξήθηκαν 21% το Μάρτιο. Αν δεχτεί μια μικρή στήριξη, θα μπορούσε πολλά περισσότερα».

                                                                           (Γ. Φιντικάκης- liberal.gr)

«O 19χρονος Γάλλος «μονόκερος» των 2,26μ. έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας φρενίτιδα στον κόσμο του NBA, που αναγνωρίζει (πρόωρα;) στο πρόσωπό του τον καλύτερο παίκτη μιας, ή και περισσότερων, γενεών

Οι Αμερικανοί αποκαλούν «μονόκερους» τους παίκτες εκείνους που διαθέτουν έναν σπάνιο συνδυασμό χαρακτηριστικών, κυρίως ψηλούς αθλητές, πάνω από τα 2,10 μ., που όμως έχουν δεξιότητες «κοντών» (πάσα, οργάνωση παιχνιδιού, μακρινό σουτ, χειρισμό της μπάλας). 

Αν και μονόκεροι εμφανίζονταν κάθε τόσο στα παγκόσμια γήπεδα από τα παλιά τα χρόνια (Σαμπόνις, Κούκοτς κ.ά.), ο όρος έγινε της μόδας την τελευταία δεκαετία, όταν το είδος τους πολλαπλασιάστηκε, έως ένα σημείο επειδή η αναζήτησή τους έγινε προτεραιότητα για τις ομάδες του ΝΒΑ. 

«Όλοι ονομάζονται μονόκεροι τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτός εδώ είναι μάλλον εξωγήινος», είπε ο Λεμπρόν Τζέιμς παρακολουθώντας τον Γουεμπανιαμά σε έναν αγώνα επίδειξης πριν από μερικούς μήνες».

                                                            (Αθως Δημουλάς-KAΘHMEΡINH) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...