αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Aπόψεις...

 

Αλήθειες και μύθοι για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Από το άρθρο του Ευθύμιου Καξίρα, καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Χάρβαρντ:

- Λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κυρίως από τα δίδακτρα που εισπράττει από φοιτητές;

Σαφώς όχι. Στον ετήσιο προϋπολογισμό του τα δίδακτρα συμβάλλουν μόνο κατά 21%. Για σύγκριση, τα μεγαλύτερα έσοδα (ποσοστό 45%) προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, κυρίως πρώην φοιτητών του, και από ερευνητικά προγράμματα και πατέντες (ποσοστό 24%).

- Πληρώνει πάντως πολύ ακριβά δίδακτρα ο μέσος φοιτητής του Χάρβαρντ (έστω και αν είναι λιγότερα από αυτά των πρώτων 20 πιο ακριβών πανεπιστημίων);

Και πάλι όχι! Γιατί ο μέσος φοιτητής πληρώνει από τίποτε έως σχετικά λίγα δίδακτρα. Πώς είναι δυνατόν; Είναι, γιατί φοιτητές με εισόδημα γονέων έως και τριπλάσιο του κατώτατου μισθού της Μασαχουσέτης (που είναι από τους υψηλότερους της Αμερικής) παίρνουν πλήρη υποτροφία, δηλαδή δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται περίπου το 33% του συνολικού αριθμού των προπτυχιακών φοιτητών. Φοιτητές με εισόδημα γονέων από τριπλάσιο έως εξαπλάσιο του κατώτατου μισθού παίρνουν σταδιακά μειούμενη υποτροφία, δηλαδή πληρώνουν μόνο ένα μέρος των διδάκτρων (το 22% του συνόλου). 

Αρα, το 55% των προπτυχιακών φοιτητών πληρώνει από τίποτε έως ένα μικρό μέρος των διδάκτρων. Μόνο φοιτητές με εισόδημα γονέων πάνω από το εξαπλάσιο του κατώτατου μισθού πληρώνουν όλο το ποσό. Αλλά και γι αυτούς ακόμη υπάρχουν ευκαιρίες για οικονομική ενίσχυση, μέσω υποτροφιών για συμμετοχή σε έρευνα ή άλλες ακαδημαϊκές ασχολίες (π.χ. ως βοηθοί βιβλιοθηκάριοι ή για να κάνουν φροντιστήριο σε νεότερους φοιτητές κ.λπ.).

- Και πώς καταφέρνει το Χάρβαρντ να βρίσκεται στην κορυφή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παγκοσμίως;

Η συνταγή είναι απλή: Αυστηρά κριτήρια αριστείας και συνεχής αξιολόγηση, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους καθηγητές. Οσον αφορά τους φοιτητές, εισάγεται περίπου το 4% από τις αιτήσεις που παίρνει το πανεπιστήμιο ετησίως (1.675 από περίπου 40.000 αιτήσεις) και πρέπει να διατηρούν μέσο όρο βαθμών 7 κάθε έτος, αλλιώς αρχίζει η διαδικασία επιτήρησης (για ένα εξάμηνο) και αν δεν βελτιωθούν, η διαδικασία αποβολής. Οι δε 750* μόνιμοι καθηγητές του πανεπιστημίου αξιολογούνται κάθε ακαδημαϊκή χρονιά σε έξι διαφορετικές κατηγορίες, με κυριότερες τη διδασκαλία και την έρευνα, και η αξιολόγηση έχει άμεσες μισθολογικές επιπτώσεις. 

Επιπλέον, η έρευνα και η διδασκαλία έχουν μεγάλη αλληλοεπικάλυψη: οι φοιτητές κάνουν τουλάχιστον ένα ερευνητικό πρότζεκτ κάθε εξάμηνο μετά το δεύτερο έτος και μεγαλύτερα σε βάθος πρότζεκτ τα καλοκαίρια, που θεωρούνται μέρος της εκπαίδευσης. Πολλές ερευνητικές επιτυχίες του πανεπιστημίου οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στο ταλέντο και στην έμπνευση των προπτυχιακών φοιτητών μας.

 (Σημείωση δική μου: οι "φιλανθρωπικές δωρεές" στο διάγραμμα είναι στην πραγματικότητα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας (endowment) του Χάρβαρντ, η οποία περιουσία προέρχεται από δωρεές, και έχει χτιστεί σε βαθος πολλών δεκαετιών).

                                                         (Aristos Doxiadis-ευρωπαϊστές f/B)

@  Όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τον Ιούλιο του 2019, εξήγγειλε μεγάλη αναδιάρθρωση στα ΕΛ.ΤΑ.Προχώρησε σε διαγραφή ζημιών, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200.000.000, σε λειτουργικές αλλαγές και σε εθελούσια αποχώρηση χιλίων και πλέον στελεχών. Μας δ ιαβεβαίωσε μάλιστα ότι απο το 2020 τα ΕΛ.ΤΑ θα περνούσαν σε κερδοφορία.Πράγματι η επιχείρηση για τη χρήση 2020 είχε κύκλο εργασιών 315.000.000 και κέρδη 7.500.000.Έκτοτε απόλυτη σιωπή. Κοιτώντας σήμερα τον ισολογισμό των ΕΛ.ΤΑ. για τη χρήση 2021 μένω εμβρόντητος, αφού με παρόμοιου ύψους κύκλο εργασιών (300.000.000), εμφάνισε ζημίες 131.500.000 !

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Ότι τέλη Ιουλίου 2023 δεν έχουν ακόμη δημοσιεύει ισολογισμό για το 2022, όταν επιχειρήσεις με τζίρο πολλών δις, εξαγωγές και δραστηριότητα σε όλο το πλανήτη (Μυτιληναίος, ΒΙΟ, Τιτάν κλπ) ανακοινώνουν ήδη αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2023;Ή ότι η αναδιαρθρωμένη και ανακεφαλαιοποιημένη κρατική επιχείρηση επέστρεψε ταχύτατα σε αυτό που το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων γνωρίζει άριστα να κάνει, να παράγουν ζημιές; Συγχαρητήρια στη κυβέρνηση και για αυτή την επιτυχία της.Οι μεταρρυθμίσεις έπιασαν τόπο. Έστω για μία χρονιά βραδερφέ.

                                                                 (George Billinis-ευρωπαϊστές f/B)

@  Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που έκαψε τον άνθρωπο της φωτογραφίας ως βοσκό και μας παρέσυρε όλους στην αηδiα της (ο άνθρωπος δήλωσε ότι ζει και βασιλεύει), ήταν υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη του Συριζα. Στο fb έχει φωτογραφίες με τον όρο "Τσιπροκατάνυξη" και από το 2012 έκανε δυνατή καμπάνια από την..."ΕΡΤ Καρδίτσας" υπέρ του Συριζα (εκμετάλλευση δημόσιου brand name). Απολυμένη όταν έκλεισε η ΕΡΤ, με την υπερπαχυλή αποζημίωση, ξαναγύρισε στη δημόσια τηλεόραση όταν την άνοιξε ο 13-0, κρατώντας την αποζημίωση φυσικά -όπως όλοι τους. / Θα περάσει πειθαρχικό η κυρία που έκαψε τον άνθρωπο ή το φοβούνται το κoμματόσκυλo; Γιατί αν δείτε το προφίλ της στο fb θα καταλάβετε.

                                                                  (Έλια Ζερβού- ευρωπαϊστές f/B)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...