@ Από το 2000 μέχρι το 2021, στη χώρα μας ασκήθηκαν 19.712 διώξεις για εμπρησμό (7.463 από αμέλεια και 2.796 από πρόθεση). Αθωώθηκαν 6973 κατηγορούμενοι για εμπρησμό από αμέλεια και 2.722 κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση. Δηλαδή καταδικάστηκαν μόνο 490 και 74 εμπρηστές από αμέλεια και πρόθεση αντίστοιχα. Οι ποινές είναι σχεδόν πάντα μερικοί μήνες με αναστολή. Το σωφρονιστικό σύστημα ενδιαφέρεται για τον εγκληματία, μην τυχόν το στεναχωρήσουμε το παιδί και χάσει την όρεξη να πυρπολεί.
Όμως, ο εμπρησμός από πρόθεση είναι ΕΙΔΕΧΘΕΣΤΑΤΟ έγκλημα. Στρέφεται κατά της φύσης (φυτών και ζώων) κατά της περιουσίας και κατά της ανθρώπινης ζωής συγχρόνως, με πιθανές βαρύτατες επιπτώσεις. Το αν μια φωτιά από εμπρησμό σβηστεί νωρίς με μικρές απώλειες ή επεκταθεί και κάψει 100 ανθρώπους, 1000 σπίτια και 100.000 στρέμματα, οφείλεται σε απρόβλεπτους παράγοντες που δεν συνδέονται με την πράξη του εμπρηστή.
Ο εμπρηστής
ΓΝΩΡΙΖΕΙ και ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες απώλειες - και σε ανθρώπινες
ζωές - και παρ' όλα αυτά προχωρά στην πράξη του. Γιατί θα πρέπει να κρίνεται
βάσει του αποτελέσματος και όχι βάσει προθέσεων; Εμπρησμός από πρόθεση =
ισόβια. Αν η πράξη οφείλεται σε ψυχική νόσο, ισόβιος εγκλεισμός σε ίδρυμα. Αν
υπάρχει κάποια σοβαρή νομική εξήγηση για την ισχύουσα Δικαιοσύνη της Πυρκαγιάς,
ευχαρίστως να την ακούσω.
Υ.Γ. Ο συλληφθείς στη Μεσσηνία έβαλε φωτιά και πέρυσι και φέτος. Έτσι όπως "λειτουργεί η Δικαιοσύνη", θα βάζει κάθε χρόνο.
Η φωτιά δεν "ξεσπάει" μόνη της. Τα αλσύλλια ή τα δάση δεν αναφλέγονται από μόνα τους. Τα καίνε οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ διά πράξεων ή παραλείψεων. ΟΛΕΣ οι φωτιές των τελευταίων ετών είναι ανθρωπογενείς. Η φύση από μόνη της βάζει φωτιές με δύο τρόπους: κεραυνούς και ηφαίστεια. Ηφαίστεια δεν έχουμε, κεραυνοί δεν έπεσαν. Άρα οι φωτιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, σκοπίμως ή από αμέλεια ή εμμέσως από σκουπίδια σε χωράφι ή οικόπεδο με ξερά αγριόχορτα. Από εκεί ξεκινάς, Κυριάκο, αν θες να αντιμετωπίσεις τις φωτιές, όχι από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. (Μάλλον σου χρειάζονται 5-6 τετραετίες και πλειοψηφία 350 βουλευτών για να το καταλάβεις αυτό...)
Το τι πρέπει να γίνει το έχω γράψει δεκάδες φορές, αλλά δε βαριέσαι. Ποιος τον ακούει τον Τζήμερο. Τα "πετσωμένα" ΜΜΕ, κυβερνητικές ντουντούκες και με τη βούλα, μας δείχνουν εικόνες καταστροφών από όλον τον κόσμο, με μπόλικη σάλτσα κλιματικής αλλαγής για να πεισθεί και ο τελευταίος πυρόπληκτος πως συμβαίνουν αυτά σ΄όλον τον κόσμο - τι να σου κάνει η κυβέρνηση;
Ποιος φταίει; ΚΑΝΕΝΑΣ! Εκεί είναι το πρόβλημα. Στο Δημόσιο δεν υπάρχει προσωποποιημένη ευθύνη, δηλαδή ο Τάδε είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου κι αν δεν το κάνει θα φάει πρόστιμο ή/και θα απολυθεί. Κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τίποτα. Ευθύνεται γενικώς και αορίστως η "υπηρεσία". Κι όταν τρώει πρόστιμο η υπηρεσία, ο φορολογούμενος το πληρώνει, όχι ο ανεπαρκής ΔΥ. Ακόμα και για τα ιδιωτικά οικόπεδα, δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη, όπως στη Γερμανία, που αν δεν το καθαρίσεις, το καθαρίζει ο Δήμος και σου στέλνει τον λογαριασμό. Όσο η εγκληματική αμέλεια, αλλά και ο εμπρησμός δεν τιμωρούνται, είναι μαθηματικώς.
(Θ.Τζήμερος- Δημιουργία ξανά)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου