αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ελευθερία στη χιτζάμπ;

 

«Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε την καμπάνια του με το αδιανόητο μήνυμα ότι «η ελευθερία είναι στη χιτζάμπ» (η συνήθης μαντήλα που καλύπτει μαλλιά και στήθος των γυναικών του Ισλάμ, αλλά όχι το πρόσωπο).

Συγκεκριμένα σε αφίσα που δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα πριν, αποτυπώνονται πορτρέτα νεαρών γυναικών, με καλυμμένο το μισό πρόσωπο ή το κεφάλι με χιτζάμπ. Το μήνυμα της αφίσας, γραμμένο στην αγγλική, διεμήνυε: «Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα όπως και η ελευθερία στο χιτζάμπ». 

Το «Συμβούλιο της Ευρώπης» δεν έχει καμία σχέση με το «Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ή με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τα οποία αποτελούν θεσμικά όργανα της ΕΕ, και όργανα λήψης αποφάσεων. Ένα πλαδαρό όργανο θεωρητικολογίας είναι, σχεδόν ΜΚΟ, στο οποίο μετέχουν 47 ευρωπαϊκά κράτη και κάποια άλλα ως παρατηρητές. Καταστατικός Σκοπός του είναι λέει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι όσες γυναίκες θέλουν το χιτζάμπ. Το πρόβλημα είναι εκείνες που δεν το θέλουν αλλά αναγκάζονται να το φορούν. Το πόσο το φορούν όλες οι γυναίκες ως επιλογή, (πέραν της προσωπικής μας γνώσης, που δεν έχει σημασία), μας το έδειξαν οι εξεγέρσεις των γενναίων γυναικών του Ιράν, που πριν κάνα δυο χρόνια κατέβηκαν στους δρόμους εναντίον της μαντίλας. 

Τρεις εξ αυτών συνελήφθησαν όταν κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που τις έδειχνε την «Ημέρα της γυναίκας» να καταθέτουν λουλούδια στο μετρό της Τεχεράνης, και να μην φορούν μαντήλα. Οι ποινές τους; Οι δύο (Γιασαμάν Αργιανί και Μονιρέχ Αραμπασάσι) καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 χρόνων, και η Τρίτη (Μοχτάν Κεσαβάρς) σε 23 χρόνια, με κατηγορίες που έφταναν έως και τα αδικήματα της ηθικής διαφθοράς και της πορνείας! Πορνεία επειδή κατέθεσαν λουλούδια την ημέρα της γυναίκας, χωρίς να φορούν μαντήλα! 

Αλλά οι ευαίσθητοι δικαιωματιστές της Δύσης, ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη μαντήλα, δεν έκαναν μια διαδήλωση για το δικαίωμα των γυναικών που αρνούνται τη μαντήλα, και που στέλνονται στα κάτεργα του μεσαιωνικού καθεστώτος. Ούτε πρόσφατα, στις αρχές του Σεπτέμβρη έκαναν κάποια διαδήλωση υπέρ των γυναικών του Αφγανιστάν, που άοπλες διαδήλωναν για τα δικαιώματα των γυναικών απέναντι σε οπλισμένους Ταλιμπάν, που τις χτυπούσαν, γελούσαν και τις έφτυναν. 

Η μόνη τους αγωνία ήταν μόνο για τις Αφγανές που ήρθαν στη Δύση, μην τυχόν και εκφράσει κάποιος τη δυσαρέσκειά του επειδή φορούν χιτζάμπ. Η Γαλλία έσωσε την τιμή των ευρωπαϊκών αρχών. Ίσως εξ ανάγκης, γιατί έχει υποφέρει από τον ισλαμισμό. Και γιατί φοβάται ότι ως το 2050 οι μισοί κάτοικοί της ίσως θα είναι μουσουλμάνοι. Και πολλοί από αυτούς θιασώτες του χιτζάμπ».

                                                    (Άρθρο του Γ. Σιδέρη από το liberal.gr)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...