αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Απόψεις...

 

«Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που οι άνθρωποι χρειάζονται πουλόβερ για τρεις μήνες το πολύ. Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος για να ζήσει κανείς για λίγες μέρες ή και για πάντα. Πατάμε πάνω στο καλύτερο οικόπεδο του κόσμου. Θα μπορούσαμε να το έχουμε εκμεταλλευτεί οικονομικά. Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει πολλούς περισσότερους τουρίστες απ' όσους σήμερα και να αποτελέσει τόπο εξοχικής ή και μόνιμης κατοικίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του κόσμου.

Η Ελλάδα των τόσων ομορφιών έχει διαθέσει ελάχιστα ακίνητα σε ξένους σε σχέση με άλλες «ανταγωνίστριες αγορές». Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται ανταγωνισμός. Χάνουμε με τα χέρια κάτω από χώρες όπως η Ισπανία ή ακόμη και η Τουρκία. Θα μπορούσε η Ελλάδα να βάλει ως στόχο τις 500.000 κατοικίες για ξένους. Πέρα από το κόστος κατασκευής, ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν για να εξυπηρετήσουν τόσα πολλά νέα νοικοκυριά, πόσες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι αυτοί που θα είχαν την δεύτερη ή και την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα θα ήταν μαγνήτης και για εκατοντάδες άλλους χιλιάδες επισκέπτες. Για τους συγγενείς τους, τους φίλους τους».

                                                                     (Θ. Μαυρίδης–liberal.gr)

 «Συνολικά 55 πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Την ίδια στιγμή, η χώρα έχει πολλά ΑΕΙ για τον πληθυσμό της. Διαθέτουμε 23 πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ με συνολικά 430 τμήματα. Ένα μέτρο σύγκρισης είναι η Ολλανδία· έχοντας περίπου 50% περισσότερους κατοίκους στο εν τρίτο της έκτασης της Ελλάδας, αλλά και τετραπλάσιο σχεδόν ΑΕΠ, έχει μόλις δεκατρία πανεπιστήμια.

Η αναδιάρθρωση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητη, καθώς ο πανεπιστημιακός χάρτης έχει ξεχειλώσει, ενώ ο ακαδημαϊκός προσανατολισμός των ιδρυμάτων έχει θολώσει μετά την άκριτη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ το 2019, επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου. 

Ο τομέας της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης που υπηρετούσαν τα ΤΕΙ έχει σβηστεί από τον χάρτη, πλέον υπάρχουν παλιά τμήματα ΤΕΙ  που λειτουργούν με διττή φύση (και ως πανεπιστημιακά μετά το 2019 αλλά και ως ΤΕΙ για τους προ του 2019 φοιτητές), σε κάποια τμήματα υπάρχουν ελάχιστοι μόνιμοι καθηγητές, ενώ σε άλλα κανένας, σε μερικά διδάσκοντες δεν έχουν καν διδακτορικό».

                                                                          (Απ. Λακασάς-Athensvoice)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...