αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Απόψεις...

 

«Κάτω του 1 και του 2 έγραψαν πέρυσι οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που από φέτος κατεβάζουν ρολά και από την νέα χρονιά δεν θα δέχονται εισακτέους. Στο τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 1,76, το 90,5% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από την βάση, ενώ το ποσοστό αποφοίτησης ήταν μόλις 3,6%. Στο τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο η βάση εισαγωγής πέρυσι ήταν 5,4, ενώ το 91% των νέων φοιτητών είχαν βαθμό κάτω από την βάση. 

Για το θέμα αυτό, ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει «αδικίες» και να μιλήσει για «θράσος» με αφορμή την πρόταση ίδρυσης στην περιοχή πρότυπου κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα κέντρο που δεν υπάρχει στην περιοχή, που στόχο έχει να συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας και θα περιλαμβάνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης επιπέδου 3, Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση γεωπονίας επιπέδου 4 και Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ στη Γεωπονία επιπέδου 5».

                                                                         (Λ.Καστανάς-Αthensvoice)

«Πριν από την κατάργηση της Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονικής Αμαλιάδας, είχε αποπειραθεί η Μάνη να φτιάξει δύο πανεπιστημιακά τμήματα σε Κότρωνα και Γερολιμένα. Κρίμα που δεν έστειλαν το σχέδιο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον Πύργο, θα περνούσε και από τη Λακωνία για να υποσχεθεί ότι μόλις κερδίσει τις εκλογές θα τα φτιάξει αυθημερόν .

Για όσους δεν ξέρουν από Μάνη, ο Κότρωνας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου με 292 μόνιμους κατοίκους, ο δε Γερολιμένας είναι οικισμός στη δυτική πλευρά της χερσονήσου με 43 (!) μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Απέχουν δε από την κοντινότερη μεγάλη (;) πόλη, τη Σπάρτη, 87 και 94 χιλιόμετρα αντιστοίχως. 

Η πρόταση του δημάρχου ήταν χωροταξικά και οικονομικά άψογη. Δεν πρότεινε καν την πρωτεύουσα της επαρχίας του, το Γύθειο, με 4.279 κατοίκους, ούτε την Αρεόπολη με 1.380 κατοίκους, αλλά διάλεξε δυο απομακρυσμένα και εγκαταλελειμμένα σημεία του χάρτη της Μάνης για να στεγαστεί το καινούργιο πανεπιστήμιο, υπολογίζοντας σε μια ολιστική αναγέννηση της περιοχής του. 

Όσο για το εκπαιδευτικό αντικείμενο των τμημάτων αυτών, ο δήμαρχος ήταν σαφής. «Ας αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας. Κάτι σε Ιστορία ή γεωργική παραγωγή ή την αλιεία ή ό,τι άλλο θέλει, δική του αρμοδιότητα». Αυτός ήθελε το πανεπιστήμιο για να αναστήσει την ερημωμένη περιοχή του.

                                                                     (Δ. Ευθυμάκης-protagon.gr)

«Το μεν ΚΚΕ κατήγγειλε τον ιμπεριαλισμό για την αεροπειρατεία. Θα ήταν έκπληξη αν δεν το έκανε αυτό. Εκεί στον Περισσό όλα δουλεύουν πάνω σε ένα πρόγραμμα που απαλλάσσει την ηγεσία του από περιττές σκέψεις. Για κάθε περιστατικό υπάρχει και ο ανάλογος προγραμματισμός, ώστε να αποκλειστούν οι περιπτώσεις του λάθους. 

Αυτό το σύστημα ήταν πρωτοποριακό. Όταν στην Σίλικον Βάλεϊ ψαχνόταν, στον Περισσό τα αντιιμπεριαλιστικά προγράμματα δούλευαν άψογα στους κομματικούς εγκεφάλους. Έτσι η περίπτωση Λουκασένκο ήταν ένα παιχνιδάκι. Ενεργοποίησε το πιο απλό επίπεδο του κεντρικού υπολογιστή του ΚΚΕ. Πληκτρολόγησαν τις λέξεις «Λουκασένκο» και «αεροπειρατεία» και τυπώθηκε αμέσως η γνωστή ανακοίνωση καταδίκης του ιμπεριαλισμού».

                                                                         (Σ. Μουμτζής-liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...