αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Οι ζωές των άλλων...


«Η Νότια Κορέα, που λέτε, πριν από λίγο καιρό έστελνε μικρά αερόστατα πέρα από τα σύνορα, πάνω από τα εδάφη της μισητής Βόρειας Κορέας, τα οποία μετέφεραν προπαγανδιστικό υλικό κατά του δικτατορικού καθεστώτος της δεύτερης και συγκεκριμένα κατά του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, που εκείνη την περίοδο είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Οπότε οι Βορειοκορεάτες για αντίποινα βομβάρδισαν και ανατίναξαν το κτίριο στα σύνορα το οποίο τα δύο κράτη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν επίσημες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Με αυτό θέλω να σας πω ότι ο κόσμος μας είναι ένα πολύ μεγάλο και περίπλοκο μέρος, το οποίο παράγει τρομακτικές ποσότητες Ιστορίας. 

Με τον ίδιο τρόπο, καθώς εμείς ασχολούμαστε με ζαρντινιέρες και καταγέλαστες δηλώσεις ασήμαντων εκπροσώπων μας στη Βουλή, φυσιολογικά και αναμενόμενα ούτε που παίρνουμε χαμπάρι, ας πούμε, ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες συνεπλάκησαν στα σύνορα των δύο χωρών, εξαιτίας μιας συνοριακής διαφωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη. Μια είδηση, μάλιστα, αξιοσημείωτη όχι μόνο επειδή μιλάμε για τις δύο μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, πυρηνικές δυνάμεις και οι δύο, στις οποίες ζει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και επειδή στη συγκεκριμένη συμπλοκή οι στρατιώτες εκατέρωθεν δεν χρησιμοποίησαν τουφέκια ή πιστόλια, αλλά μόνο ρόπαλα, στειλιάρια με πρόκες και πέτρες. Είκοσι Ινδοί σκοτώθηκαν (οι Κινέζοι δεν ανακοίνωσαν απώλειες). 

Το ότι δεν το πήραμε χαμπάρι είναι φυσιολογικό, καθότι ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο γι’ αυτά που συμβαίνουν κοντά μας και γύρω μας και έχουμε περιορισμένες δυνατότητες να επεξεργαστούμε όλα τα τρομερά και ενδιαφέροντα που συμβαίνουν αλλού.

Η αυτοκτονία του δημάρχου της Σεούλ, τα απίστευτα ρεκόρ των BTS, τα προβλήματα των χωρών του Σαχέλ με τους τζιχαντιστές, ο νόμος που πέρασε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, ουσιαστικά καταλύοντας την όποια ανεξαρτησία του, το ένταλμα σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ που εξέδωσε το Ιράν, η έντονη διαφωνία της Αιγύπτου με την Αιθιοπία με αφορμή το μεγαλύτερο φράγμα της Αφρικής που χτίζει η δεύτερη στον Νείλο, η βομβιστική επίθεση στη στρατιωτική βάση που διατηρεί η Τουρκία στη Σομαλία και το κωμικοτραγικά αδιανόητο δημοψήφισμα στη Ρωσία (μπροστά στο οποίο το δικό μας του 2015 ήταν μια αποθέωση της δημοκρατίας και της λογικής) είναι όλα θέματα αντικειμενικά πολύ σημαντικά, για τους ανθρώπους που αφορούν άμεσα, δε, εξαιρετικά σημαντικά, αλλά για τους υπόλοιπους υπερβολικά πολλά.

Πάντα έχουμε την εντύπωση ότι αυτά που συμβαίνουν στις δικές μας ζωές είναι πάρα πολύ κρίσιμα και ενδιαφέροντα και για όλους τους υπόλοιπους. Το ίδιο, όμως, πιστεύουν και οι άλλοι άνθρωποι».

      (Απόσπασμα άρθρου του Θ.Γεωργακόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...