αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ελληνική πρωτοπορία...

«Γιατί πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και η Ισπανία, είδαν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να εκτινάσσεται, περίπου δέκα ημέρες αφότου άνοιξαν τα σύνορά τους; Γιατί δεν συνέβη κάτι ανάλογο σε έκταση με την Ελλάδα; Ποιος είναι ο άσος που έχει στο μανίκι του μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η στατιστική πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ξεχώρισε για τους σωστούς χειρισμούς της και στη φάση μετά την επέλαση του πρώτου κύματος της πανδημίας που προκάλεσε ο κορονοϊός. Πώς; 

Θέτοντας σε λειτουργία για πρώτη φορά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντοπίζει τα ύποπτα εισαγόμενα κρούσματα. Το ψηφιακό πρωτόκολλο αφίξεων, το PLF (Passenger Locator Form) ή πιο γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου ως… Εύα, ήταν επιλογή και ρίσκο του έλληνα Πρωθυπουργού, που είχε στόχο τη διάσωση του τουρισμού. Και όχι απλώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη χώρα μας. Αλλά είναι και κάτι που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε από ελληνικά μυαλά. 

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι κάπου στο Λος Αντζελες από τον Κίμωνα Δρακόπουλο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (UCS), με σπουδές στο MIT. Ο Κίμων ενδιαφερόταν πολύ για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας και είχε ξεκινήσει τη συνεργασία με έναν καθηγητή από το UCS και το Πανεπιστήμιο Wharton στην Πενσυλβανία για τη δημιουργία ενός αλγόριθμου που είτε θα εντόπιζε είτε θα κατηγοριοποιούσε τα ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά. Γνωρίζοντας ότι η χώρα μας τα έχει πάει εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κίμων αποφάσισε να στείλει email στον Πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για τις δυνατότητες του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και κάποια από τα δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους απάντησε άμεσα και δέχθηκε με χαρά να τους ακούσει. 

Ετσι, ύστερα από πολλά zoom calls, στα οποία ο Πρωθυπουργός ενημερωνόταν συνεχώς και κάλυπτε τις απορίες του για το τι και πώς μπορεί να υπολογίσει και να προβλέψει η Εύα, η Ελλάδα βρέθηκε την 1η Ιουλίου με το σύστημα PLF. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Βίσαλ Γούπτα (Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας), Αμσα Μπαστάνι (Πανεπιστήμιο Wharton της Πενσυλβανίας) και Γιάννη Βλαχογιάννη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νϊκου Χαρδαλιά. 

Σύμφωνα με τις υποδείξεις που έκανε η Εύα, από την 1η έως και τις 26η Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. «Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. 

Η Εύα, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μπορεί να προβλέψει με αρκετά μεγάλη ακρίβεια 48 ώρες πριν από την επιδημιολογική κατάσταση σε μία χώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει πολιτικές αποφάσεις πριν ξεσπάσει κάπου τοπική εστία. Από τη στιγμή που γίνεται σωστή πρόβλεψη, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το αποτέλεσμα…»

                        (Απόσπασμα άρθρου του Γ.Δεβετζόγλου από το protagon.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...