αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Γυναίκες χωρίς δικαιώματα...

«Ο σύζυγος μου με χτύπησε επειδή είπα στον γιατρό το όνομα μου.Γυναίκα και ισλαμική κοινωνία. Ένα πλάσμα χωρίς ταυτότητα.  Διαβάζουμε στην είδηση από το BBC.

Μια γυναίκα από το δυτικό Αφγανιστάν - ας την αποκαλέσουμε Ραμπία - υπέφερε από σοβαρό πυρετό, οπότε πήγε να δει έναν γιατρό. Η διάγνωση του γιατρού ήταν Covid-19.Η Ραμπία επέστρεψε στο σπίτι, υπέφερε από πόνο και πυρετό, και έδωσε τη συνταγή στον σύζυγό της να αγοράσει το φάρμακο για αυτήν. Αλλά αυτς όταν είδε το όνομά της στη συνταγή, την κτύπησε, γιατί αποκάλυψε το όνομα της «σε έναν ξένο άνδρα».

Η ιστορία της - η οποία μεταδόθηκε στο BBC μέσω ενός φίλου - δεν είναι μοναδική. Στο Αφγανιστάν, τα μέλη της οικογένειας αναγκάζουν συχνά τις γυναίκες να κρατούν το όνομά τους μυστικό από άτομα εκτός της οικογένειας, ακόμη και γιατρούς.Η δημόσια χρήση του ονόματος μιας γυναίκας είναι περιφρονητική και μπορεί να θεωρηθεί προσβολή. Πολλοί Αφγανοί άντρες διστάζουν να πουν δημόσια τα ονόματα των αδελφών, συζύγων ή μητέρων τους. Οι γυναίκες αναφέρονται γενικά μόνο ως μητέρα, κόρη ή αδελφή του μεγαλύτερου άνδρα στην οικογένειά τους, και ο αφγανικός νόμος υπαγορεύει ότι μόνο το όνομα του πατέρα πρέπει να αναγράφεται σε πιστοποιητικό γέννησης.

Το πρόβλημα ξεκινά νωρίς, όταν γεννιέται ένα κορίτσι. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να της δοθεί ένα όνομα. Στη συνέχεια, όταν μια γυναίκα είναι παντρεμένη το όνομά της δεν εμφανίζεται στις γαμήλιες προσκλήσεις της. Όταν είναι άρρωστη, το όνομά της δεν εμφανίζεται στη συνταγή της και όταν πεθάνει το όνομά της δεν εμφανίζεται στο πιστοποιητικό θανάτου της ή ακόμη και στον ταφόπλακα της.Ωστόσο, μερικές γυναίκες από το Αφγανιστάν κάνουν εκστρατεία για να χρησιμοποιούν τα ονόματά τους ελεύθερα, με το σύνθημα "Πού είναι το όνομά μου;" 

Η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν η Laleh Osmany συνειδητοποίησε ότι είχε αγανακτίσει με την άρνηση στις γυναίκες αυτού που νόμιζε ότι ήταν «βασικό δικαίωμα»." Η εκστρατεία πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της να πείσει την αφγανική κυβέρνηση να καταγράφεται το όνομα της μητέρας στο πιστοποιητικό γέννησης", δήλωσε η κυρία Osmany, 28 ετών».

                                                                   (Μάλαμας Κουφοκώτσιος- F/B)





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...