αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Η Τουρκία βιομηχανίες,εμείς καφετέριες...


«Με λίγα λόγια, η Τουρκία που έχει με το μέρος της εκτός από τον Τραμπ και τον Πούτιν, θεωρείται αναντικατάστατη στο ΝΑΤΟ. Ένα ΝΑΤΟ που αρνείται να πάρει θέση στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ οι δικοί μας εταίροι στην Ευρώπη, διστάζουν να υπερασπιστούν μια χώρα μέλος της Ένωσης. 

Το όραμα του Ερντογάν για μια μεγάλη Τουρκία συνεχίζει να υλοποιείται μεθοδικά. Το μοναδικό που λείπει από τη χώρα του, είναι οι ενεργειακοί πόροι, οι υδρογονάνθρακες και θα διεκδικήσει μερίδιο, με κάθε τρόπο και χωρίς βιασύνες.

Τα οικονομικά στοιχεία της τουρκικής οικονομίας δείχνουν γιατί οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι τόσο διαλλακτικές με την Άγκυρα. Για παράδειγμα ο ισχυρότερος βιομηχανικός κλάδος της Τουρκίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου καταλαμβάνει το 28% των συνολικών εξαγωγών της. Αυτές έφτασαν το 2018 τα 165 δις δολάρια! 

Στην Τουρκία έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων η αμερικανική Ford, η Κορεατική Hiundai, οι γερμανικές Μercedes και ΜΑΝ, η Ιαπωνική Toyota και η Γαλλική Renault. Παράλληλα κατασκευάζονται εκεί αυτοκίνητα της Fiat, της Citroen, της Pezaut και της Opel.Α υτή τη στιγμή η Τουρκία είναι είναι η πρώτη σε παραγωγή παγκοσμίως ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και 14η στο κόσμο στην παραγωγή αυτοκινήτων. 

Μια ματιά στις βιομηχανικές φίρμες δείχνει είναι αποκαλυπτική των αμοιβαίων συμφερόντων που χρίζουν προστασίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο τουρκικό έδαφος κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με το 2018 να έχουν ξεπεράσει τα 13 δις. δολάρια με πρωταθλητές το Κατάρ και τη Βρετανία. 

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης πραγματοποιώντας εξαγωγές το 2018 ύψους 1,7 δις. δολαρίων, με πρώτη χώρα προορισμού τις ΗΠΑ (343 εκ) και δεύτερη τη Γερμανία (117 εκ). 

Αυτή την εποχή η τουρκική αμυντική βιομηχανία τρέχει 600 πρότζεκτ πολεμικού υλικού. Eλπίζουν πως το 2023 η χώρα θα είναι πλήρως ανεξάρτητη από εισαγωγές οπλικών συστημάτων! Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η Τουρκία εξαγόρασε τον γερμανικό βραχίονα της χρεοκοπημένης βρετανικής εταιρείας τουρισμού Thomas Cook για να ενισχύσει τον κλάδο του τουρισμού της που πλήγηκε από τις πολεμικές αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή.

Χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε τις αντίστοιχες ελληνικές αποδόσεις σε στρατηγικούς τομείς; Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι η χρεοκοπία της χώρας ήταν ουσιαστικά μια προδοτική πράξη από αυτούς που την προκάλεσαν και ποτέ δεν ζήτησαν συγνώμη. Με βάση του αριθμού των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, η χώρα μας βρίσκεται στην 32η θέση, πολύ κάτω από την Τουρκία που βρίσκεται στην 9η αλλά ακόμα και την Σερβία που βρίσκεται 12η και τη Βοσνία που βρίσκεται στην 18η».

                               (Απόσπασμα άρθρου του Δ.Χρήστου από το slpress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...