αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Ειδήσεις...


@ Για δεκαετίες, οι καταρράκτες της Βικτώριας στην Αφρική προσέλκυαν εκατομμύρια τουρίστες στη Ζάμπια και στη Ζιμπάμπουε, που ταξίδευαν για να δουν από κοντά την εντυπωσιακή κάθοδο των νερών του ποταμού Ζαμβέζη, από ύψος 108 μέτρων. Όμως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών, έχει σχεδόν εξαφανίσει τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, αφού πλέον από τα βράχια κατεβαίνουν απειροελάχιστες ποσότητες νερού. 





@ Τo 1995, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Εσθονίας ήταν 3.000 σημερινά δολάρια. Την ίδια χρονιά, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 13.000 σημερινά δολάρια. Σήμερα, το ελληνικό κατά κεφάλην ΑΕΠ είναι 19.000 δολάρια. Της Εσθονίας είναι 20.000.

@ Από τις αρχές του 2020, 500 ειδικοί κάδοι για την συλλογή αποτσίγαρων θα τοποθετηθούν στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της  πρωτοβουλίας ” Γόπα Free” .  Από τις γόπες μπορούν να κατασκευαστούν πλαστικά σκεύη ή να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο μίγμα για ασφαλτόστρωση των δρόμων. Σημειώνεται πως 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα παράγονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα απόβλητα, παρά το γεγονός ότι περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πλαστικό. Τα αποτσίγαρα καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια και πολύ συχνά στις θάλασσες οπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμός και στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα απειλώντας και τη δημόσια υγεία.


@ Το τελευταίο – και ιδιαίτερο- έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν, μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία, πουλήθηκε έναντι 120.000 δολαρίων, ωστόσο ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Ντέιβιντ Ντατούνα, την ώρα που βρισκόταν στην γκαλερί, έκανε κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την καταβρόχθισε, ποστάροντας το στιγμιότυπο στον λογαριασμό του στο Instagram ,με τίτλο «Πεινασμένος καλλιτέχνης».  Παρά την αρχική οργή ενός μέλους του προσωπικού, η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα και δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ντατούνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...