αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Βόμβα δημόσιας υγείας...

«Σύμφωνα με πολύ έγκυρες πηγές, έχουν βεβαιωθεί τα τελευταία 3 χρόνια πολλαπλά κρούσματα του ιού ΗΙV (ιός που προκαλεί την νόσο του AIDS) στην Λέσβο, κυρίως ανάμεσα σε μετανάστες/μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική και ο αριθμός των βεβαιωμένων περιστατικών έχει ξεπεράσει τους 30. Κανείς μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει ότι τα μη-καταγεγραμμένα περιστατικά είναι ακόμα περισσότερα.

ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΕΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ και επισήμως το γεγονός ότι έχει υπάρξει ραγδαία αύξηση του αριθμού των βεβαιωμένων κρουσμάτων HIV στο νησί, καθώς και τις χώρες προέλευσης των κρουσμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την επιδημιολογική έρευνα αλλά ΚΑΙ για την προστασία του πληθυσμού. Φαίνεται να υπάρχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη από μεριά της παρούσας κυβέρνησης όσον αφορά το τι καθιστά «ανθρωπιστική» στάση σχετικά με το μεταναστευτικό. 

Ασφαλώς και οι πρόσφυγες αξίζουν πλήρους προστασίας των δικαιωμάτων τους και δεν νομίζω ότι κανείς το αμφισβητεί. Αλλά οφείλει η πολιτεία και οι ΜΚΟ να φροντίσουν ώστε  οι πρόσφυγες να ενημερώνονται όχι μόνο για τα δικαιώματά τους, αλλά και για τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την αποφυγή συμπεριφορών που είναι παράνομες και επιβλαβείς για την κοινωνία που τους φιλοξενεί (πορνεία, κλοπές, κλπ.). 

Η πολιτεία έχει παραμελήσει πολύ ουσιαστικές υποχρεώσεις της προς τους κατοίκους της Λέσβου. Όχι μόνο σιωπά για την ανεξέλεγκτη πορνεία από ομάδα πολύ υψηλού υγειονομικού κινδύνου, αλλά και αμελεί πλήρως να ενημερώσει τον πληθυσμό του νησιού με σκοπό να τον προστατέψει. Το γεγονός ότι, ως σήμερα που γράφω, δεν έχουμε ενημερωθεί ανοιχτά και με πολύ επίσημο τρόπο, για το ότι έχει υπάρξει μια τόσο σημαντική αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη του νησιού όσον αφορά το AIDS, είναι εγκληματική αμέλεια της παρούσας κυβέρνησης κατά του πληθυσμού του νησιού. Τίποτα λιγότερο από αυτό».

(Απόσπασμα άρθου της Μ.Ουζουνέλλη, Γιατρού Δημόσιας Υγείας, απόφοιτου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ από το lesvosnews)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...