αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ζητάνε και τα... ρέστα


«Έβαλαν τους «παπαγάλους» τους στο διαδίκτυο να βρίζουν και να απειλούν προκαταβολικά όποιον ΘΑ διανοηθεί να τους ζητήσει ευθύνες, θυμίζοντας ότι και το 2007 είχαν καεί άνθρωποι (στην Ηλεία)!  Κάνοντας – εκείνοι – μακάβριους συμψηφισμούς με μια εντελώς διαφορετική κλίμακας και έκτασης και διάρκειας «θεομηνία». Και ξεχνώντας πως τότε εκείνοι – για πολύ λιγότερους νεκρούς σε πολύ μεγαλύτερης έκτασης και διάρκειας πύρινα μέτωπα – ζητούσαν παραίτηση της τότε κυβέρνησης!   

Αλλά το πράγμα έγινε χειρότερο: Γιατί ξαφνικά άρχισαν να ασχημονούν σε βάρος των νεκρών (που αρχικά τους αμφισβητούσαν) και να προπηλακίζουν τους ζωντανούς (που μόλις είχαν γλιτώσει κι έψαχναν τους συγγενείς τους)…Και να απειλούν ακόμα! Κι έβαλαν την τρισάθλια ΕΡΤ να αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Και τελικώς, κατήγγειλαν… τα ιδιωτικά κανάλια που επέμεναν να ενημερώνουν! Εδώ έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους. Αλλά και ηλίθιους, όπως αποδεικνύεται. 

Τώρα μας λένε πως το Μάτι, λέει, «ήταν όλο αυθαίρετο»!Άρα, τι;«Έπρεπε» να καεί. «Καλώς» κάηκε;«Κακώς διαμαρτύρονται» οι άνθρωποι που έχασαν συγγενείς και περιουσίες;Τι ακριβώς μας λένε, τα ζώα;Πρώτα-πρώτα, τι θα πει «αυθαίρετο»;Τα περισσότερα - και όλα σχεδόν τα νεώτερα - σπίτια χτίστηκαν με κανονικές άδειες. Ποια «αυθαίρετα»; Κι όσα ελάχιστα είχαν χτιστεί πριν το ’60, όλα είχαν νομιμοποιηθεί προ πολλού. Πολεοδομικό σχέδιο με τη σύγχρονη έννοια του όρου δημιουργήθηκε μετά το 1983.Τι θα λέμε, λοιπόν;Πώς ό,τι χτίστηκε πριν το ’83 πρέπει να καεί;

Προσέξτε, το Μάτι ήταν πλήρως ρυμοτομημένο, σε μεγάλο μέρος είχε και δίκτυο αποχέτευσης, για να μη μιλήσουμε για το υδροδοτικό δίκτυο, το δίκτυο ΔΕΗ και όλες τις αστικές υποδομές. Που ήταν πλήρεις. Είχε ελάχιστη «αυθαίρετη» δόμηση (άλλο πράγμα αυθαιρεσίες δόμησης πάνω σε νόμιμα αδειοδοτημένα κτίρια, κι άλλο πράγμα αυθαίρετη δόμηση). Δεν είχε παραβιάσεις παραπάνω απ’ ό,τι ένας μέσος οικισμός στην Αθήνα και τα περίχωρά της (Υπάρχουν «καλά» προάστια των Αθηνών με πολύ περισσότερες πολεοδομικές «παραβιάσεις»)   

Στην Ιταλία και στην Ιαπωνία – σε δύο χώρες που ταλαιπωρούνται συχνά από φυσικές καταστροφές – αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ο Πολιτικός Σχεδιασμός την ώρα της κρίσης είναι «υπέρτατη αρχή»! Εδώ, σε μας, επί χρόνια υπήρχε το ακριβώς αντίθετο:Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Κάθε απόφαση μπορεί να ληφθεί από τρείς τέσσερις μπορεί και εφτά διαφορετικές υπηρεσίες! Αυτός ο κατακερματισμός ονομάστηκε στην Ελλάδα.
 «αποκέντρωση»! Κι όσο περισσότερο προχωρούσε αυτή η «αποκέντρωση», τόσο μεγάλωνε η γραφειοκρατική στρέβλωση.

Η πραγματική αποκέντρωση αυξάνει την ευθύνη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όσα την αφορούν. Και είναι καλό πράγμα. Η στρεβλή «αποκέντρωση» που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα κατάργησε την ευθύνη και επέβαλε τη συμμετοχή των τοπικών μικροσυμφερόντων στο πελατειακό κράτος. Με αποτέλεσμα, αν πρόκειται να γίνει ένα τοπικό έργο να πρέπει να «ταϊστούν» πολλοί – και τοπικά – γι’ αυτό συνήθως οι τοπικοί φορείς ματαιώνουν μεγάλα έργα. Κι όταν υπάρξει καταστροφή, να πρέπει να «λαλήσουν πολλοί κοκκόροι για να ξημερώσει».Για κάποιους προχθές δεν ξημέρωσε ποτέ. 

Επί Σαμαρά άρχιζαν οι πρώτες συσκέψεις για τη θερινή αντιπυρική περίοδο στο Μαξίμου από το Φεβρουάριο. Τους "έτρεχε" από αρχές Μαρτίου. Κάλυπτε τις ανάγκες σε εναέρια μέσα από τον Απρίλιο. Δεν βρέθηκε ποτέ με μόνο τέσσερα συν τέσσερα «ιπτάμενα» να βγάλει ολόκληρο καλοκαίρι. Και έφτιαξε ή επανα-συνέστησε σώματα έγκαιρης δασικής επαγρύπνησης (όπως την ομάδα δικυλιστών «Θησέας», που περιπολούσαν μέρα-νύχτα σε όλα τα περιαστικά δάση της Αττικής. Που ιδρύθηκε πρώτη φορά το 2010, αδράνησε μετά, ξανά-συστήθηκε το 2013, την παρόπλισαν το 2015 και την κατάργησαν το 2017…).

Παλαιότερα, με φιλότιμο – σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο – καλύφθηκαν τα κενά του στρεβλού μηχανισμού και δεν έγιναν καταστροφές.Επί Σαμαρά είχαμε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και πολύ μεγαλύτερη θερινή ξηρασία αλλά σπίτια δεν κάηκαν ούτε ανθρώπινα θύματα θρηνήσαμε.Εδώ αυτοί οι ανάξιοι βούλιαξαν «στα ρηχά».Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα».

                                       (Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. - antinews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...