αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Δεν υπήρχε σχέδιο...


«Χάθηκαν τόσες ζωές επειδή δεν υπήρχε σχέδιο; «Εvita», «112» και «Εngage» είναι συστήματα επέμβασης, προειδοποίησης και εκκένωσης περιοχών που προμηθεύτηκε η Πυροσβεστική το 2013 επί Δένδια και είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ είτε χρησιμοποιήθηκαν λάθος. 

Ένα από τα σημαντικά νέα εργαλεία ήταν το «Evita», ένα πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο, σε ελάχιστο χρόνο, παράγει σχέδια εκκένωσης περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιά. Το «Evita», αφού τροφοδοτηθεί με τις παραμέτρους της περιοχής, δηλαδή τα τρέχοντα μετεωρολογικά στοιχεία όπως από πού φυσάνε οι άνεμοι, τα στοιχεία της πυρκαγιάς, και κυκλοφοριακά στοιχεία για τις οδικές αρτηρίες, καταστρώνει σχέδιο εκκένωσης ώστε να εφαρμοστεί από τους υπευθύνους.

Το πολύτιμο αυτό εργαλείο αγοράστηκε από τις υπηρεσίες, παραδόθηκε, ενώ σύμφωνα με πηγές, έγινε και μία προσομοίωση λειτουργίας του. Εκτοτε παραμένει άγνωστη η τύχη του. Όμως δεν ήταν μόνο το πρόγραμμα «Evita» αυτό που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκκένωση περιοχών κατά τις χθεσινές πυρκαγιές στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τόσοι συμπολίτες μας. 

Ανάμεσα στα τεχνολογικά συστήματα που δρομολογήθηκαν εκείνη την περίοδο (από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια) ήταν και το «112». Με την ορθή εφαρμογή του το σύστημα αυτό μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS σε κινητά χρηστών οι οποίοι, από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εντοπίζονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από πυρκαγιές έτσι ώστε να προειδοποιηθούν ότι πλησιάζει η φωτιά και ότι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο.

Υπήρχαν ακόμη οι μοτοσικλετιστές της Πυροσβεστικής, η ομάδα «Ήφαιστος», οι οποίοι περιπολούσαν στις επίφοβες περιοχές ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας, εντόπιζαν τις εστίες πριν αυτές εξελιχθούν και καθοδηγούσαν τα πυροσβεστικά οχήματα έτσι ώστε να προσεγγίσουν το μέτωπο. Αποστολή των μοτοσικλετιστών ήταν να βοηθούν και στην εκκένωση μίας περιοχής, καθοδηγώντας τους πολίτες. Οι μοτοσικλέτες της ομάδας υπάρχουν ακόμη αλλά δεν βγαίνουν προγράμματα περιπολιών για λόγους έλλειψης επαρκούς προσωπικού. 

Σήμερα πάντα υπάρχει και το πρόγραμμα «Engage», το πληροφοριακό σύστημα της Πυροσβεστικής, το οποίο απεικονίζει πού ακριβώς βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης ώστε να αποφεύγεται το αλαλούμ όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα μεγάλα ενεργά μέτωπα, όπως συνέβαινε χθες με την Κινέτα και την Ανατολική Αττική, όπου προκλήθηκαν διάφορα θέματα με την μετακίνηση των δυνάμεων. 

Σύμφωνα με πηγές, είναι αμφίβολο εάν έγινε ορθή χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι αντί να μεταβούν, εύκολα και γρήγορα, οχήματα από τη γειτονική Κόρινθο για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς της Κινέτας, όπως θα υποδείκνυε κατά πάσα πιθανότητα το «Engage», φαίνεται ότι προκρίθηκαν (οι δυσκολότερες) μετακινήσεις από τις δυνάμεις της Ανατολικής Αττικής με αποτέλεσμα να μείνει ακάλυπτη αυτή η ακόμη πιο κρίσιμη περιοχή.

Η αλυσίδα των ευθυνών για την καταστροφή δεν περιορίζεται στις εξαιρετικά δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες και στην έλλειψη σχεδίων ενημέρωσης των πολιτών από τους αρμόδιους και εκκένωσης. Περνάει και από την Περιφέρεια Αττικής και τις υποχρεώσεις της για τις προπαρασκευαστικές δράσεις πολιτικής προστασίας, όπως αυτές αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 25 Μαϊου 2018. 

Μία δράση, της οποίας η παντελής απουσία στοίχισε ήδη όλες αυτές τις ανθρώπινες ζωές για τις οποίες πενθούμε. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ραφήνας, ουδέποτε έλαβε εντολή για την εκκένωση της περιοχής».

                    (Απόσπασμα άρθρου του Χάρη Καρανίκα από το Protagon)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...