αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Δείκτες οικονομίας...



«Μερικές φορές, τα λόγια και οι αναλύσεις περιττεύουν. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε διεθνούς κύρους έρευνες, στατιστικές και δείκτες για να βρει ποια είναι η θέση μας στον σύγχρονο κόσμο. Είναι η οικονομία μας ελεύθερη, όπως διατείνεται η Αριστερά η οποία μιλά για «βάρβαρες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων»; Έχουμε επενδύσεις όπως μας διαβεβαιώνουν οι κυβερνήσεις μας; Με ποιες χώρες συγκρίνεται η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα; 
Αυτά κι άλλα πολλά παρουσιάζονται συνοπτικά σε μια έρευνα άκρως ανησυχητική για το μέλλον του τόπου. Η έρευνα -σεβόμενη την αναγνώστη- δεν περιλαμβάνει σχολιασμό, παρά μόνο ξεχωριστά στο τέλος ως προσωπικό συμπέρασμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Heritage Foundation, θεωρείται η πλέον αξιόπιστη καταμέτρηση του πόση οικονομική ελευθερία έχει η κάθε χώρα του κόσμου. Συνδυάζει εκατοντάδες διαφορετικά στοιχεία, όπως κρατικές δαπάνες, διαφθορά, νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, εμπορική ελευθερία κ.α. και εκδίδει ετησίως το σκορ και τη διεθνή κατάταξη της κάθε χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 138η θέση, μόλις 30 θέσεις μακριά από την τελευταία Βόρεια Κορέα. Η οικονομία της χαρακτηρίζεται «σχεδόν ανελεύθερη», ενώ οικονομικά περισσότερο ελεύθερες χώρες από αυτήν, είναι το Βιετνάμ, το Μπουρούντι, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ουγκάντα, η Γκαμπόν, η Τανζανία και το Μπαγκλαντές.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μία «πολυφορεμένη» λέξη στην Ελλάδα των τελευταίων πέντε ετών. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η Ελλάδα είναι 81η στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum. Ενδιαφέρον έχει ότι χώρες που ήταν σε Μνημόνιο, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι σε πολύ υψηλές θέσεις  (28η, 32η και 33η θέση αντίστοιχα),  τη στιγμή που η Ελλάδα είναι κάτω από το Τατζικιστάν, τη Μποτσουάνα και τη Σρι Λάνκα.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΕΠ

Όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις έχουν επισημάνει πολλάκις την ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η οικονομία με έσοδα και θέσεις εργασίας. Αλήθεια όμως, ποιο είναι το ποσοστό που κατέχουν επενδύσεις επί της συνολικής παραγωγής της χώρας; Τα αποτελέσματα απογοητεύουν. Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 160η θέση μεταξύ 173 κρατών του κόσμου, με ποσοστό 14.39% επί του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του IMF.

ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ο δείκτης αυτός εκδίδεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και συνυπολογίζει σωρεία παραγόντων όπως η γραφειοκρατία, η φορολογία, η ηλεκτροδότηση, το νομικό καθεστώς ίδρυσης μιας επιχείρησης, οι μέρες αδειοδότησης, το κόστος καταγραφής της περιουσίας κ.ο.κ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 32 ισχυρών χωρών του ΟΟΣΑ και στην 60η παγκοσμίως. Η θέση της Ελλάδας θα ήταν ακόμη χειρότερη εκτός της ΕΕ, διότι ένα κρίσιμο στοιχείο είναι το διακρατικό εμπόριο, που λόγω της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων και της έλλειψης δασμών εντός ΕΕ, εξασφαλίζει υψηλές θέσεις για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ».
 
                     (Απόσπασμα άρθρου του Μ.Νταγγίνη από το marketnews.gr).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...