αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Μαύρα, τουριστικά... μαντάτα



«Ξεκάθαρα η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για την λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθές ο... πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος για τη φορολογία στον τουρισμό.

"Από τη μελέτη προκύπτει ότι η χώρα τερματίζει τελευταία σε αυτή την κούρσα, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, την Κροατία δεύτερη, την Τουρκία τρίτη, την Ισπανία τέταρτη και την Ιταλία πέμπτη. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα απέχει από το ζητούμενο ελαστικό και θελκτικό φορολογικό πλαίσιο της πλειονότητας των ανταγωνιστριών χωρών. 

Ενδεικτικά αναφέρω τον υψηλό βασικό φορολογικό συντελεστή επί των κερδών, την μεγάλη γραφειοκρατική επιβάρυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, την κατάργηση των απαλλαγών ΦΠΑ στα νησιά και φυσικά τις οκτώ αλλαγές ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως και σήμερα.

Ειδικά η τελευταία αλλαγή επηρεάζει καταλυτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις αφού ουσιαστικά διπλασιάσαμε το ΦΠΑ του μοναδικού τομέα που κατά γενική ομολογία πιστεύουμε ότι μας υποστηρίζει έμπρακτα στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση.

Και είδαμε όλοι, προ ημερών, τα αποτελέσματα: οι εισπράξεις ΦΠΑ το 2015 αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης [...]

Η Ισπανία συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία από την Ιταλία και συνεπώς παρουσιάζεται φιλικότερη φορολογικά προς τις ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Απέχουν όμως σημαντικά και οι δύο από την βαθμολόγηση που έχουν συγκεντρώσει η Τουρκία και η Κροατία οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα στις επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.
η μελέτη αναφέρεται και στους επιπλέον παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να συνυπολογίσει ένας επενδυτής που θα αποφασίσει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στη χώρα μας όπως:
- Η σταθερότητα του νομοθετικού φορολογικού πλαισίου
- Η σταθερότητα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος
- Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να συναντήσει μια επιχείρηση τόσο κατά τη σύστασή της αλλά και κατά τη μετέπειτα λειτουργίας της
- H συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ο βαθμός εξωστρέφειας της κάθε οικονομίας
- Ο υφιστάμενος ανταγωνισμός

Συμπερασματικά λοιπόν, από τη βαθμολόγηση των χωρών αναφορικά με την φορολογία επενδύσεων και τη φορολογία λειτουργίας, προκύπτει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία συγκεντρώνουν την χαμηλότερη αξιολόγηση τόσο στο πεδίο των επενδύσεων όσο και της λειτουργίας, με την Ελλάδα να έχει την συνολικά χαμηλότερη αξιολόγηση και σημαντικά υψηλότερη επιβάρυνση στους φόρους λειτουργίας. 

Η Κύπρος είναι η φιλικότερη, από φορολογικής άποψης, και στις επενδύσεις και στη λειτουργία και την ακολουθεί, με μικρή διαφορά ως προς τους φόρους λειτουργίας η Κροατία. Έπονται η Τουρκία και η Ισπανία».

                          (Απόσπασμα άρθρου της Στ.Σούκη από το newmoney.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...