"Τσάμπα μαγκιές και εξυπνάδες λες και μιλάμε στην κλαδική Πατησίων δεν περνούν. Θα πρέπει να σταματήσουν οι πολλές συνεντεύξεις και να καθίσουμε όλοι να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Οι παλιοί, με τα καλά τους και τα κακά τους, είχαν μια εμπειρία στο να κυβερνούν. Τώρα, υπάρχει ένας ερασιτεχνισμός και δυστυχώς είναι πολύ κακές οι στιγμές για ερασιτεχνισμούς.
Η Ελλάδα έχει περάσει πολλές πανωλεθρίες. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους, χρεοκοπίες, επαναστάσεις, πολέμους, χούντα. Όλες αυτές τις φορές έχουμε επιζήσει, γιατί έχουμε ομονοήσει κι έχουμε καταλάβει πως μπορούμε ως λαός να κάνουμε άλματα. Επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος και παρότι η κατάσταση φαίνεται αρνητική, θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικοί όλων των χρωμάτων και ο κόσμος θα ομονοήσουν και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.
-Πώς κρίνετε τις εξαγγελθείσες αλλαγές στην Παιδεία;
Πρόκειται για οπισθοχώρηση άνευ προηγουμένου. Τι λένε; Κατάργηση των Συμβουλίων και επαναφορά του ασύλου και των αιωνίων φοιτητών. Αυτά ήταν τα τρία προβλήματα που είχαν τα πανεπιστήμιά μας; Την ίδια ώρα, θέλουν η εισαγωγή των μαθητών στα πειραματικά σχολεία να γίνεται με κλήρο. Τους αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες με κλήρο τους στέλνουμε; Τι έγινε το Αιέν Αριστεύειν; Τα έχω χαμένα μ' αυτά που λένε.
Σε κάθε χώρα, η παιδεία είναι η κινητήριος δύναμη. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε. Από την απαρχή της κρίσης, έχουν μεταναστεύσει περίπου 200.000 νέοι από τους οποίους οι 160.000 έχουν διδακτορικά. Άρα ποιος μένει σ' αυτή τη χώρα; Οι ινστρούχτορες στη Δραπετσώνα; Τι να κάνουμε όλοι; Να γίνουμε κομισάριοι; Για όνομα του Θεού. Στο 2015 είμαστε.
Η Ελλάδα ανήκει στη δυτική Ευρώπη, είμαστε μια δημοκρατική χώρα, δεν μπορούμε να ζούμε με ιδεοληψίες και «δεινοσαυρικές» απόψεις του Μαΐου του ΄68. Όλοι τα περάσαμε αυτά, κι εγώ τα πέρασα. Άλλο, όμως, είναι το ΄68 κι άλλο το 2018, δηλαδή 50 χρόνια μετά. Μη μένουμε κολλημένοι εκεί. Όπως είχε πει ο Τσόρτσιλ, όταν στα 20 δεν είσαι σοσιαλιστής δεν έχεις καρδιά κι όταν είσαι σοσιαλιστής στα 40 δεν έχεις μυαλό."
(Από συνέντευξη του Δ.Νανόπουλου στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" )
Ο Δ. Νανόπουλος ήταν για χρόνια ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και μετά καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον και προτάθηκε 2 φορές από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών για το Νόμπελ Φυσικής. Έχει συγγράψει πάνω από 640 πρωτότυπες εργασίες και 14 βιβλία.Από το 2014 είναι Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1998 υπήρξε πρωτοβουλία ομάδας 32 πανεπιστημιακών (κυρίως μέλη ΔΕΠ) του τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μετάκληση του στο συγκεκριμένο τμήμα. Το εντεκαμελές εκλεκτορικό σώμα που κλήθηκε να αποφασίσει απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6-4.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου