αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Απόψεις...

 

«Μόλις στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, το 1981 (που είναι και η χρονιά που γεννήθηκα), περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ανθρώπους που κατοικούσαν τον πλανήτη μας ζούσαν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Εδώ και μία πενταετία, το ποσοστό αυτό έχει γίνει μονοψήφιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας μειώθηκε κατά 1,25 δισεκατομμύρια κατά την περίοδο 1981 - 2018. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παγκόσμια μείωση της ακραίας φτώχειας συνέβει παράλληλα με τη σημαντική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από 4,5 δις το 1981 σε 7,8 το 2020. Πρόκειται πραγματικά για ένα μοναδικό ανθρώπινο επίτευγμα που αξίζει να μας κάνει χαρούμενους για την πρόοδο της παγκόσμιας κοινότητας. Όμως, στον συγκεκριμένο τομέα δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Κάθε μέρα που περνάει και συνάνθρωποί μας σε διάφορα μέρη του πλανήτη ζουν σε καθεστώς εξαθλίωσης, είναι μία μαύρη μέρα για όλους μας. 

Πολύ περισσότερο φέτος, που υπολογίζεται ότι η ακραία φτώχεια θα προσθέσει 100 εκατομμύρια νέους φτωχούς στις τάξεις της λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ευτυχώς, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών μας έχει δώσει πολύ καλά μαθήματα για το πως μπορούμε να εξαλείψουμε την ακραία φτώχεια από προσώπου γης: 

Πρόσβαση σε πόσιμο νερό, σύγχρονες τεχνολογίες, βασική εκπαίδευση, ιδιοκτησιακά δικαιώματα, και ελεύθερο εμπόριο είναι οι οικονομικές ατμομηχανές που επέτρεψαν σε εκατομμύρια φτωχών να σταθούν στα πόδια τους. Η συνταγή αυτή, με τα εκπληκτικά της αποτελέσματα, οφείλει να συνεχιστεί».

                                                                  (Αλ.Σκούρας –liberal.gr) 

«Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (στο Σιάτλ) έχουν ένα ινστιτούτο που κάνει στατιστικές μελέτες και προγνώσεις στον τομέα της Υγείας. Το IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) χρηματοδοτείται κυρίως από το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς. Στον δικτυακό τόπο του IHME μπορείτε να δείτε την πρόγνωση που κάνει για την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, αλλά και ανά χώρα. Δεν είναι καλή πρόγνωση. Είναι μάλλον εφιαλτική. Ουσιαστικά προβλέπει ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά στο βόρειο ημισφαίριο θα ζήσουμε καταστάσεις που θα παραπέμπουν σε έξοδο του Μεγάλου Θεριστή. Αντίστοιχα και η πρόγνωση για τη χώρα μας είναι απαισιόδοξη».

                                                                                                                                                                                           (Κ.Γιαννακίδης-liberal.gr) 

 «Είναι τόσο γελοίος που δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Παρακολούθησα μία ομιλία του και με καθήλωσε ο λόγος του, το ύφος του, το θέαμα. Ο άνθρωπος δεν επικοινωνεί με το κοινό του μέσω πολιτικού κώδικα, αλλά με λόγο απενοχοποιητικό για το φθηνό θέαμα που αρέσει στο λαϊκό ακροατήριο».

                                                                   (Κ. Γιαννακίδης – liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...