αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Απόψεις...



«Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου, παρ' όλη τη στήριξή της από 255 βουλευτές, απαξιώθηκε και φαλκιδεύτηκε με «διορθωτικές κινήσεις» επόμενων κυβερνήσεων, μέχρι που αποκαθηλώθηκε και τυπικά το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η βούληση των πολιτών είχαν ηττηθεί. Η αριστερά και το βαθύ πανεπιστήμιο είχαν θριαμβεύσει. Μαζί τους είχαν νικήσει και πολλοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις καινοτομίες της τολμηρής οραματίστριας Άννας. Διότι ήθελε τόλμη για να φέρεις την ελληνική εκπαίδευση κοντά στα παγκόσμια πρότυπα. Ο ελληνικός εξαιρετισμός ως ιμάντας μικροσυμφερόντων καλά κρατούσε.

Αφού οι φοιτητές και το ευρύ κοινό, δηλαδή η κοινωνία ήταν υπέρ, πώς τα κατάφεραν οι λιγότεροι που ήταν κατά να πετύχουν τον σκοπό τους; Η συνταγή είναι απλή, δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Δυναμικές μειοψηφίες αριστερών παρατάξεων έκλειναν ή και έσπαγαν τα πανεπιστήμια, ικανή μερίδα του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού τους σιγοντάριζε ρητά ή υπόρρητα, πανεπιστημιακές αρχές δήλωναν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, το «άσυλο» εμπόδιζε την επέμβαση της πολιτείας, τα κόμματα της αριστεράς παρείχαν την πολιτική κάλυψη και ο τύπος, αχ αυτός ο τύπος, μας ενημέρωνε ότι «οι φοιτητές και ο λαός λένε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο». Διότι δεν θέλουν το πανεπιστήμιο των μονοπωλίων και της αγοράς και άλλα τέτοια μπαγιάτικα που τότε καταναλώνονταν σαν ζεστά ψωμάκια. 

Προσέξτε, αυτά τα έλεγαν δήθεν οι φοιτητές, όχι τα μέλη συγκεκριμένων παρατάξεων. Αυτό δηλαδή που γράφεται ακόμα σε κάθε απεργία.Απέναντι σε αυτό το κατασκευασμένο πολιτικό κλίμα, που ναρκοθετούσε ακόμα βαθύτερα η τηλεόραση, κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορούσε να αντέξει εκείνα τα χρόνια. Καλοθελητές της συμπολίτευσης, που και αυτοί δεν ήθελαν τις αλλαγές, μιας και έθιγαν συμφέροντα πολλών χρόνων, βαρούσαν δήθεν συναγερμό και υπέσκαπταν εκ των έσω τις μεταρρυθμίσεις. Το πολιτικό σύστημα έσκυβε το κεφάλι, πέταγε λευκή πετσέτα και η καθυστέρηση σήκωνε το κύπελλο. Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης την οποία πολλοί κατήγγειλαν ήταν γεγονός. Το πανεπιστήμιο ανήκε στις μειοψηφίες του. Αν σήμερα πρέπει να δοθεί μια μάχη είναι αυτή: Να επιστρέψει στην κοινωνία, στους πολίτες που πληρώνουν τα έξοδά του».
                                                                  (Aπ.Λακασάς-ΑΤΗensvoice)



«Hταν απόλυτα δικαιολογημένα τα επικριτικά σχόλια που ακολούθησαν την δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να χρεώσει με δώδεκα χιλιάδες ευρώ το δημόσιο για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του υπουργείου του. Ο υπουργός είχε επιλέξει να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους υπαλλήλους του υπουργείου του και να στείλει τον λογαριασμό στους φορολογούμενους. Δεν σκέφτηκε, όμως, ότι μετά την οικονομική κρίση και την αύξηση της φορολογίας τέτοιες ενέργειες αποτελούν πρόκληση στους πολίτες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους φόρους τους».
                                      
                                                                (Σπ.Βλέτσας –ATHensvoice)

«Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν ο κ. Βρούτσης βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να κάνει χαρούμενους τους συνταξιούχους. Αλλά αν υπάρχει βιώσιμο σχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο υπουργός στην επόμενη παρουσία του στην φιλόξενη τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά. Ναι, το κόμμα των συνταξιούχων θα μπορούσε να πάρει ακόμη και την κυβέρνηση. Σε ποια χώρα είναι το ζήτημα».
                                                    
                                                               (Θ. Μαυρίδης- liberal.gr)
 

«Η κ. Κεραμέως εντέλει τα θαλάσσωσε. Γιατί με τη στάση της δείχνει να «οχυρώνεται» πίσω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εμφανίζεται χωρίς πολιτική στόχευση για τα κολέγια, ανάλογη με εκείνη για τα δημόσια ΑΕΙ, βασισμένη στους άξονες της αξιολόγησης, της ποιότητας και της εξωστρέφειας».

                                                              (Απ.Λακασάς -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...