αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ο κακός μας ο ...καιρός


«Προσοχή, έρχεται σφοδρός χιονιάς», «σε παγετό η χώρα τις επόμενες μέρες - πώς εξηγούν οι μετεωρολόγοι την καιρική μεταβολή», «Σιβηρία η Ελλάδα», «έκτακτα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν την πρωτεύουσα», «πολικό ψύχος απειλεί το Λεκανοπέδιο», είναι μερικές από τις φράσεις-κλισέ που συνοδεύουν συχνά τα ρεπορτάζ για τις καιρικές συνθήκες. Άλλαξε ο καιρός ή αλλάξαμε εμείς και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις καιρικές μεταβολές; Υπερβολές εξαιτίας του ότι ο «καιρός πουλάει» ή αναγκαίοι, ανεξέλεγκτοι τίτλοι για λίγα μόνο κλικ παραπάνω; 

Τελευταία αφορμή για νέο γύρο τρομολαγνικών σεναρίων, σχολίων χωρίς όριο και τίτλους όπως «μετεωρολογική βόμβα» αποτέλεσαν οι ψυχρές μάζες πολικής προέλευσης που πιθανόν να επηρεάσουν τη χώρα μας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Ο σφοδρότερος χιονιάς των τελευταίων 20 ετών, που φέρει την ονομασία "The big one", αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ημέρες την Ευρώπη, ενώ το νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, θα "χτυπήσει" και τη χώρα μας» έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Σάκη Αρναούτογλου, που παρουσιάζει το δελτίο καιρού στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος υποστήριξε «καιρικός κινδυνολογικός οργασμός είναι πιθανόν να προκύψει τις επόμενες ώρες και ημέρες από ιστοσελίδες και ΜΜΕ! 

Οι συνήθεις ύποπτοι στην κινδυνολογία και στη μετεω-τρομολαγνεία έχουν ήδη ετοιμάσει την επόμενη παραπληροφορητική τους επίθεση, ενώ, αν τύχει να επιμείνουν τα προγνωστικά μοντέλα με την ίδια εξέλιξη έως την Κυριακή, τότε σίγουρα θα διαβάζουμε και θα ακούμε λίγο-πολύ για μετατροπή της χώρας μας σε Γροιλανδία το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η όλη παραπληροφόρηση αναπαράγεται με περισσή ευκολία και από πολύ γνωστές ιστοσελίδες και ΜΜΕ, γιατί απλώς ο καιρός "πουλάει". 


Οι ίδιοι συνήθεις ύποπτοι που έταζαν φέτος από τον Οκτώβριο 10 ιστορικούς χιονιάδες και αρκτικό κρύο που όμοιό του δεν θα είχε ξαναζήσει η Ελλάδα, έσπειραν αρκετές φορές τον πανικό σε αρκετό κόσμο που δεν φιλτράρει και δεν διασταυρώνει σωστά αυτά που διαβάζει από το Διαδίκτυο, με μόνο στόχο την επισκεψιμότητα της σελίδας τους». 

Οι παραπάνω υπερβολές δεν είναι κάτι που συναντάμε μόνο τους χειμωνιάτικους μήνες, καθώς τα ίδια σενάρια επιστημονικής φαντασίας είχαν προηγηθεί και το περασμένο καλοκαίρι, που μιλούσαν για «καύσωνες» οι οποίοι θα ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων ετών. Αξίζει να επισημάνουμε πως στην Αθήνα σπάνια θα συναντήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι συχνές ηλιόλουστες μέρες την περασμένη χρονιά ήταν από τους καταλυτικούς παράγοντες ενίσχυσης του τουρισμού.Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί από παγκόσμιους οργανισμούς μετεωρολογίας, η πρωτεύουσα έχει καταφέρει να διατηρήσει το υγιεινό και ξηρό μεσογειακό της κλίμα σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες. 

Καθώς, λοιπόν, μιλάμε για μια καταιγίδα ψευδών προβλέψεων και παραπληροφόρησης, πόσο εφικτή είναι η πρόγνωση, όταν αναφέρεται σε διάστημα μέχρι και δέκα ημερών μετά την αναγγελία της; Τις απαντήσεις θα μας δώσει η μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη. 

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για μακροχρόνιες προβλέψεις, ειδικά όταν μιλάμε για διάστημα μιας εβδομάδας. Μια πρόβλεψη είναι έγκυρη μόνο όταν αφορά τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα. Αν δείτε τα βουνά της χώρας μας, τα περισσότερα είναι άδεια και όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι κάτι μη φυσιολογικό. Τα πιο πολλά βουνά θα έπρεπε να είναι γεμάτα χιόνι και δεν είναι. Αυτό οφείλεται μεν στην κλιματική αλλαγή αλλά είναι και το Ελ Νίνιο, που φέτος είναι ισχυρό, συμβάλλοντας στο να έχουμε διάφορα φαινόμενα, αλλού έντονα και αλλού ήπια. Επομένως, δεν αποκλείω, την επόμενη εβδομάδα, να έχουμε μια κακοκαιρία από τα παλιά, απλώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει από τώρα. 
Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και το για ποιες περιοχές μιλάμε. Δηλαδή, άλλο να πεις -18 για την Αθήνα και άλλο για τη Φλώρινα, που το έχει "ψωμοτύρι". Ας θυμηθούμε ότι ο τελευταίος μεγάλος ιστορικός χιονιάς στην Αθήνα ήταν το 2008» θα πει η κ. Σούζη[...]

Ίσως να είχε δίκιο ένας Αμερικανός κωμικός που έλεγε: «Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι, οι εννιά στους δέκα δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια συζήτηση».

                                                                                                         (Γ.Πανταζόπουλος- Lifo.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...